Starship Troopers

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 дек. 2005

Starship Troopers е една от най-великите научно-фантастични книги на двадесети век. А излезлият през 1997 г. филм по нея, режисиран от Пол Верховен, се нарежда в моята лична класация Топ 5 на най-добрите sci-fi филми за всички времена. От една страна, е натъпкан до козирката с философски тези – оказва се, че не е задължително хората да са добрите, а бръмбарите – лошите; войниците са просто пешки, пушечно месо за почти фашисткото си правителство; има i скрита критика към действията на САЩ през последните десетилетия. От друга страна, ако не искаш да затъваш във философия, това е един филм с хиляди избити извънземни и хвърчащи навсякъде крайници, човече! И до ден днешен често ми се прищява да си пусна касетката (да, имам го на видеокасета, маниаци такива, не всичко започва с DVD-тата 🙂 и да погледам малко качествен екшън.

Продължението му обаче – Звездни рейнджъри 2: Герой на федерацията, беше повече от разочарование. Нискобюджетен, треторазряден научнофантастичен хорър. Дори да приемем, че сам по себе си не е толкова лош, той създава адски гадно впечатление, ако го свържеш със суперякия първи филм. Нищо чудно, че не излезе по кината, а само на видео. Сериозно, не го гледайте, ще останете разочаровани!

Малко се отклоних, тази статия все пак не е за филма, а за втората игра по франчайза Starship Troopers. Лошото е, че и тя оставя същия леко горчив вкус в устата като втория филм…

Службата гарантира гражданство!

Действието в играта се развива пет години след събитията от първия филм. Умните буболечки (виж карето) са превзели миньорската планета Хесперъс, намираща се в опасна близост до Земята. Федерацията отговаря на хвърлената ръкавица като изпраща на планетата огромна част от основните си войскови сили – Мобилната пехота.
Вие обаче не сте един от тях. Вие сте елитен супервойник от подразделението Мародерите, набутан в елитна суперброня и въоръжен със супероръжия, до които обикновените пехотинци нямат достъп. Задачата ви е самосиндикално да избивате хиляди инсекти, за да отворите пътя за пехотата (реално би трябвало да е обратното, ама карай).

Първото голямо разочарование идва от факта, че историята е съшита с бели конци и разказана чрез брутално откраднати от двата филма сцени! За междинни филмчета имаме откъси от филмите и по скоро мисиите са правени по кътсцените, а не обратното, както си трябва. Така ако някой, който не е гледал филма (ако сте в тази категория, бързо поправете тази грешка с разходка до видеотеката) си пусне играта, няма да разбере нищо за цялостната история, атмосфера, героите и изобщо за вселената на Starship Troopers.

“Убивайте всичко с повече от два крака!”

Откъм геймплей играта не е толкова лоша – в концепцията й са заложени битки с буквално стотици аракниди наведнъж. Дали ще сте сам, със средно голям отряд или с малка армия – срещу вас винаги ще са се втурнали глутници извънземни, които макар по презумпция да са същества с уникални унищожителни инстинкти, в играта просто тичат наляво-надясно и размахват заплашително крайници. 🙁 Като вид, също не са кой знае колко разнообразни – обикновени, които падат от един откос, бронирани (падат от два), хипермегагигабронирани (трудно падат) и летящи. Горе-долу това е. До един момент е забавно да отвяваш вълна след вълна от буболечки с Мародерската си щурмова карабина МК4, която разполага с безкраен запас от патрони, но има малка поразяваща сила и често прегрява. В играта има десет оръжия – футуристични вариации на снайпери, базуки, гранати и т.н., но реално ще ползвате едва две-три от тях.

“Имам само едно правило – всеки се бие, никой не бяга!”

Едно от най-големите разочарования в джитката е графиката й. Това е доста странно на фона на логото nVidia – The way it’s meant to be played в началните екрани, но е факт. Графиката е поразително лоша за игра, излизаща в края на 2005 година. Наясно съм, че при стотиците обекти на екрана, ако беше използван енджинът на Quake 4, например играта не просто щеше да сече – тя нямаше да тръгне изобщо. Но качеството на анимациите на противниците е сведено до такъв минимум, че те изглеждат накъсани и откровено грозни. Тъпото е, че авторите са се постарали да включат разни дребни и незначителни на общата картина детайли – (например МК4-ката постепенно почервенява когато прегрява, а когато се охлажда, изпуска танка струйка пара от охладителя), но са омазали така лошо общия външен вид на пуцалката.

“Хайде мизерници, да не би да искате да живеете вечно?!”

Може би съм разочарован от играта, защото филм като “Звездни рейнджъри” заслужава нещо по-добро от джитка, където ЕДИНСТВЕНОТО, което правите, е да стреляте по буболечки. Правите две крачки напред, връщате се две назад, за да избиете придошлите гадини. Пак две напред и пак две назад. Това бързо става досадно. Не е използван дори половината от потенциала на вселената на Starship Troopers. Отчасти, играта е като втория филм. Е, не ЧАК толкова лоша, но колко много по-добра можеше да бъде…

Бихте ли желали да знаете повече…?

Автор: Пламен Димитров