Starfield (първи впечатления) на РС

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

  Винаги съм обичал научната фантастика и всичко свързано с нея. Още помня прекараните часове над страниците и екрана на ,,Дюн” на Франк Хърбърт и ,,Аз Роботът” на Азимов. Това ме развълнува когато зареждах новата игра на Starfield на Bethesda Game Studios, като анонсират самите те първата им нова вселена от 25 години насам. Бях приятно изненадан защото последните няколко заглавия от тях не бяха лоши, но не носеха нещо новаторско в себе си (полиран в годините стил, вече започнал да се изтърква) Трябва да си призная новото им заглавие е забележително(при първото му пускане ме държа почти 3ч на компа и даже накрая само умората ме накара да спра играта си.   

Играта е почти 125 GB, голямо пространство но изтеглянето и инсталирането се случиха бързо при мен с добрия интернет, който ползвам. Стартирането на играта е бързо и в последствие при всяко включване не се чака много да се ъпдейтва.

Историята

  Вие сте миньор в галактически мини и при първия си самостоятелен рунд намирате ценен артефакт, последва взрив и вече сте в джаза. Избирате си персонаж и какво ви се иска да играете и вече сте въвлечен в първата си мисия като таен агент на общество, подобно на масонска ложа. Интересна история, която грабва от началото и има доста опции за развитие. Всичко е доста детайлно и изпипано, все едно сте герой в любимата си научно фантастична поредица. Ще ми е много любопитно как ще се развият нещата в последствие, обичам да дам своя отпечатък в развитието на дадена история.

Графика

  Играта е доста красива и тук ресурси не са жалени, типично за заглавие от AAA тип. От облеклото на главните герои и вашата екипировка, до дрехите на страничните персонажи в играта с които си комуникирате и с които се налага да се биете. Красива среда ви обкръжава и на планетите и на кораба Ви. Всичко е доста Хай Тек и направо се пренасяте в друга вселена.   

Геймплей

  Тук са може би най-противоречивите ми първи впечатления. Играта не е трудна и става освен за ветерани в жанра, така и за новобранци. НО управлението е доста сложно и списъкът за контролите особено за РС е с размера на малък наръчник на водолаза. Страшно много копчета, които не знам (може би в последствие ще разбера) дали ще ми трябват въобще. Проблем е ако се опитвате да минете ,,Обучението” за управление на корабът, всичко е доста сложно и аз поне не го схванах от първия път.
Оръжията не са в голямо изобилие и не е добре обяснена силовата им мощ и мунициите. Управлението на всичко се достига през общ бутон, но там вече е малко интуитивно дали ще стигнете до инвентар или дървото на уменията на героя(ще се сборим май след повечко, игра – повторението е майка на знанието) Иначе от 5 часа игра до тук всичко тече плавно, няма ги срещаните при другите игри технически проблеми. Нещо което много ми хареса е че имате компаньон на кораба, роботът Vasco e много приятен и добър спътник в пътешествията, да не забравим че и много добър боец и доста пъти ще спасява вашето съществуване в играта.  

  

Обобщено Starfield една приятна игра и свеж полъх в ролевия жанр. Препоръчвам я, както на хардкор геймъри така и на хора които искат да избягат от забързаното ежедневие и проблемите си в един друг измислен, но красив и загадъчен свят. Оценката ми за нея е отлична.

Ахой звездни изследователи аз Ви оставям, за да се кача на моя коръб, дивото ме зове.