Star Wars: The Clone Wars

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 16 апр. 2003

Накратко

Действието на The Clone Wars се развива в периода непосредствено след края на историята на излезлия наскоро “Епизод ІІ – Атаката на клонингите”. От името на трима от най-могъщите джедаи рицари на всички времена – Мейс Уинду, Оби Уан и Аникин Скайуокър, вие трябва да застанете на страната на Републиката и да пресечете отцепническите опити на водената от Граф Дууку армия на Конфедерацията на независимите системи. Оттук нататък играта ви изсипва направо на бойното поле за поредица от напрегнати, този път предимно наземни битки, които по ваше предпочитание да водите с гледна точка от първо или трето лице.

Геймплей 🙂

Макар да не прелива от ултраоригинални идеи The Clone Wars успява да те грабне още с първите няколко минути игра. Действието е изключително динамично без да е хаотично и неуправляемо. Мисиите биха могли да са малко по-разнообразни, тъй като в повечето от тях основната задача е просто да се унищожи всяка вражеска единица на екрана. Единствената сериозна издънка (уви, на моменти доста сериозна!) са мисиите без бойни машини, в които управлявате самия джедай с гледна точка от трето лице. Управлението, което в цялата останала част на играта е перфектно, тук е доста “дървено”, като това прави на моменти тези мисии истинско мъчение. Наистина да се чуди човек, защо въобще е била необходима подобна action adventure забежка.

Графика 🙂

Истинска радост за окото. Както самите бойни машини, така и задният план са изпипани доста детайлно и едновременно с това доста убедително. Специалните ефекти (експлозии, огньове, осветление и т.н.) също са на нужното ниво. Сериозен недостатък на моменти обаче е фреймрейтът (броят кадри за секунда), който понякога причинява сериозни насичания в графиката. Това не би било толкова голям проблем, ако понякога не пречеше дори на управлението, особено в по-напечените битки. Уточнявам все пак, че не става въпрос за гигантска издънка, която да съсипва играта.

Бойни машини 🙂

Въпреки сравнително скромния си брой (общо пет в сингъл плейър режима), бойните машини на The Clone Wars са страхотно балансирани, като всяка от тях има своите уникални преимущества и недостатъци. Speeder Bike-ът например има леко въоръжение, но за сметка на това е бърз като светкавица и позволява лесно да покриете бойното поле, като в същото време сте трудна мишена за противника. Танкът е сравнително бавен (макар и не тромав), но в същото време е доста повратлив на завоите, което ви позволява да се въртите около вражеските единици и да ги обсипвате с ракети и огън от лазерните си оръдия без те да могат да ви отвърнат. Всяка от единиците има и турбо ускорение, което върши чудеса, след като му хванете цаката, разбира се. 

Мултиплейър 🙂

The Clone Wars разполага с 4 мултиплейър режима – Conquest (отборно базиран), Control Zone (в духа на популярния РС режим “king of the hill”), Jedi Academy (кооперативна игра за двама участници срещу управлявани от конзолата противници) и Duel (стандартен “death match”, в който единият от участниците играе с бойни машини на Републиката, а другият с техните еквиваленти от арсенала на Конфедерацията). Всеки от режимите е абсолютен купон, макар и на разделен екран, и допринася значително за “дълголетието” на играта, а така оправдава далеч по-добре и дадените за нея пари.

Автор: Ивелин Иванов