Star Wars: Knights of the Old Republic

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 09 фев. 2004

KOTOR е ролева игра, базирана на системата правила Advanced Dungeons&Dragons трета ревизия. Досега на въпросните правила са базирани Neverwinter Nights и Temple of Elemental Evil. Ако сте играли някоя от тях, много от нещата ще са ви ясни и редовете, посветени на системата, може би няма да са чак толкова интересни.

Статистиките на персонажа ви са традиционните Strength, Dexterity, Constitution, Wisdom, Intelligence и Charisma. Първата определя силата ви на удар и бонуса, който получавате към атакуващия зар. Всеки противник, включително и вие, има число за атака, бонус към атаката и число за броня. При всеки удар се хвърля зар, добавят се числата и се прави проверка дали сте извършили успешна атака. След това се хвърля зар за нанесените щети в зависимост от оръжието. Ловкостта определя шанса ви да обезоръжите капан (мина), да отключите ключалка, а при големи стойности бонусът се добавя към бронята ви. В зависимост от третия ви показател (Constitution) ще получавате повече или по-малко точки живот при всяко качване на ниво. А от последните три се определя защитният ви зар против атаки чрез Силата, количеството нови Сили, които ще научавате на ден, количеството “мана” и обаянието спрямо търговци, за да ви продават по-евтино. Максималната стойност на всяка една е 18. При стойност 10 нямате никакви бонуси, при по-малко вече имате наказания, а при всеки 2 точки над 10 получавате 1 точка бонус. Ако имате сила 17, то бонусът ви ще е +3. При всеки удар ще получавате +3 бонус към атакуващия ви зар и независимо от оръжието винаги ще правите с 3 повече щети. Освен основните си характеристики героя ви има и

Feats&skills

Всеки персонаж има умения, които се покачват с вдигането на нивото му и определят как ще се справи в дадена ситуация. В зависимост от персонажа, който сте избрали, ще получавате определено количество skill points + бонус в зависимост от интелигентността ви. Употребата на skill става по следния начин. Виждате мина, имате умение за обезвреждане 12, а за да я деактивирате, ви трябва 25. Хвърляте зар 17 и успешно я стопирате. Ако хвърлите по-малко, тя ви гърми в ръцете. Едни от най-важните Skill-ове са Security – за отключване на заключени ключалки, Disable device – за обезвреждане на мини (при високи стойности дори ще можете да си прибирате мината за по-късна употреба), Repair – за “по-евтина” поправка на роботи и Computer use – за “по-евтино” хакване на терминали.

Пак в зависимост от персонажа си на всеки две нива ще получавате избор между един или повече feats. Те са странна смесица от пасивни умения (като тези за носене на брони и оръжия) или пък нови бойни техники (Rapid shot, Whirlwind attack и т.н.). Нямате възможност да развиете всички, затова внимавайте кои избирате. Всеки feat може да се развие до три нива при воина и до 2 при останалите персонажи. Най-оптималният вариант е вашите feats ваимно да се допълват с тези на партньорите ви. Пример: при главен герой воин, умел в боравенето на хладни оръжия и насочил всичките си познания в тази област, не е нужно повече от базисно познание на лазерните оръжия, докато за Карт, стрелящ с два лазера, няма смисъл да развива уменията си за бой с мечове. Някои класове персонажи имат специални feats, с които другите не разполагат (дроидите, джедаите) или такива, които получават “безплатно” при качването на определено ниво.

Имате три feat-a за броня – лека, средна и тежка. Естествено, тежката ви дава най-добра защита, но си има и своите недостатъци. Персонаж в такава броня по принцип се движи по-бавно, има наказания при опит да използва уменията си на крадец (да става невидим, да прави Sneak attack и т.н.) или ако е джедай, не може да използва някои от силите.

Оръжейните умения

се делят на Melee, Blaster pistol, Blaster rifle, Heavy weapon и Lightsaber proficiency. Всяко повишаване на умението ви води до повишаването на атаката и щетите с +1. Също така, ако нямате дори и една точка за умение с лазерни карабини например, при тяхното използване ще търпите наказания.

Атакуващите способности са специални атаки, които можете да зададете на персонажа си по време на битка. За герой, развит в боравенето на стрелкови оръжия, е безсмислено да слагате точки на feats за melee combat. Whirlwind attack-ата ви дава бонус удар, но намалява защитата ви, Critical hit-a пък увеличава щетите ви с меч за сметка на защитата. Стрелците могат да избират между Power shot, Sniper shot и Rapid shot. Първият намалява атаката ви, но добавя повече щети. Вторият увеличава точността ви и шанса да нанесете critical hit на врага за сметка на защитата ви. Третият добавя атака за сметка на защитата ви.

Има и отделен тип feats, повишаващи някои от уменията ви или защитните ви зарове (когато се направи атака срещу вас се хвърля зар, от който зависи дали е успешна, ако се опитват да ви зашеметят, пак се хвърля зар, в играта няма значение какви движения правите – всичко опира до цифри и статистики по време на битката), като например lighting reflexes – повишаващ reflex saving trow-a ви или даващ ви възможността да си слагате импланти.

Ако искате да използвате по две оръжия едновременно или двуостър меч без никакви наказания за това, трябва ви feat-a dual weapon fighting и ambidexterity

Избор на персонаж и неговото развитие

Началният ви избор между героите в KOTOR ще се колебае между воин, негодяй и изследовател. В повечето моменти ще бъдете с две npc-та в отбора, но има и моменти, в които ще трябва да се справяте сам. Напълно развит по всички параметри герой е невъзможен. Или трябва да подобрявате всичко по малко, или да се специализирате в една област. Първият вариант е за предпочитане. Само воинът може да развие бойните си умения до трета степен. За сметка на това получава най-малко skill points.

От избора ви на начален герой в по-късните етапи на играта зависи и какъв клас джедай ще поемете. Воинът е перфектен за близки сблъсъци. Има най-много точки живот и сила. Негодяят е еквивалентът на крадеца във фентъзи игрите. Бързо развива уменията си за обезвредяване на ключалки, боравене с компютри и деактивиране на мини. Има сравнително малко точки живот и е по-добре да го пазите далеч от сърцето на битката, използвайки лазер. Не може да използва тежки оръжия и е органичен до второ ниво на умение на атакуващите feats. За сметка на това на всеки три нива получава по едно ниво Sneak attack – т.е., ако е зад или отстрани на опонента, ако е невидими или противникът не се бие пряко с него, нанася допълнително 1d6 щети за всяко ниво. В играта има само едно NPC негодяй и това е Mission, която, освен че лесно се присъединява към отбора, стои почти до края на приключението в него. По тази причина изборът на този клас за начален герой лично на мен ми се струва безсмислен.

Третият персонаж – откривателят – е смес от двата класа и еквивалент на рейнджъра от фентъзи игрите. Може да борави с оръжия малко по-зле от воина и получава малко по-малко skill points от негодяя. За сметка на това е перфектен при поправка на дроиди и при support на предните линии.

Класовете джедаи

също са три – guardian, sentinel и consular. В зависимост от класа ще получавате различно количество force points (магии) при вдигане на ниво. Първият от персонажите е отличен боец с меча, но разчита предимно на него. Вторият е балансиран – не толкова добър с меча, но разполага и с доста добър набор от сили. Третият използва меча само за защита, докато изпържва с lighting враговете си. В течение на играта към вас могат да се присъединят три джедая – по един за всеки клас. Bastila я “получавате” автоматично, докато за другите два трябва да се потрудите малко. Но за тях след малко.

Джедайските класове получават и няколко допълнителни feat-a: Lightsaber offense и defense увеличават с по една точка атаката и защитата ви по време на бой. Single weapon feat-ът е полезен, ако искате да използвате само един меч, давайки ви по 1 точка атака и защита при всяко качено ниво. Лично аз предпочетох героя ми да се мъкне с два меча, използвайки бонусите на всеки. Други полезни умения са lightsaber trow – позволяващ ви да хвърлите меча и да поразите до три опонента преди началото на битката. Force jump дори и с една точка умение ви позволява да прескочите бая голямо разстояние и да нанесете тежки поражения на врага. А deflection вдига deflection показателя ви: пример: докато в NWN ако на героя му е голям, то той ще спре идващите към него стрели с щита си или ще ги избегне, тук джедаят, ако е въоръжен с лазерен меч, ще ги отрази с него. А ако е развил достатъчно умението си, ще ги върне към този, който ги е изстрелял. Последният пасивен и в същото време доста полезен feat е свързан с манипулирането на мозъците на NPC-тата. Не се използва по време на битка, но ще ви позволи да получавате по-добри цени от търговците, да измъквате информация от хора и извънземни и ще ви дава допълнителни реплики към диалозите.

Последния клас не можете да изберете – той е за дроиди. Те разполагат със собствен тип брони и импланти, както и получават уменията си за боравене с някои оръжия автоматично. Полезното е, че освен бластери, могат да се екипират с огнехвъргачка (наранява и хвърля в паника противниците), парализатор и антигравитационно устройство.

NPC-та

Има 9 персонажа, които могат да се присъединят към вас в течение на играта – 3 джедая, 2 дроида, едно ууки, един scoundrel и двама човека. Някои се включват в групата ви автоматично и са свързани с главните куестове, като Бастила и Карт, други получавате щете не щете – като малкия дроид, далечен прародител на 3PO и R2. Долните редове ще ви подскажат как точно да действате, за да “получите по-трудните” персонажи. Ако не искате да си развалите удоволствието, просто не четете долния пасаж. 

Мацката джедай се намира на планетата на джедайския съвет. Минала е на Тъмната страна и трябва да я разубедите, че това е лошо и че все още има шанс. В никакъв случай не я нападайте – след като говорите с нея, върнете се до съвета и ги помолете за помощ. След като се върнете, я убеждавате и си имате нов jedy guardian в групата. Вторият джедай е клас consular и ще го намерите на планетата Кашуук. За да се присъедини към вас, трябва да изпълните малък куест и след това да решите дали да го задържите в групата си. В края на играта, ако изберете да преминете към Тъмната страна, ще трябва да се борите с него.

Mission и Уукито ще се присъединят към вас на първата планета, ако им помогнете да се справят с търговците на роби в канализацията на града. И двамата са доста полезни, особено Mission в комбинация с Карт, който е доста умел стрелец.

Има два дроида – първия го закупувате, за да изпълните главен куест, от магазина за дроиди на първата планета. Вторият се намира в магазина за дроиди на Татуин – единственото, което трябва да направите, е да предложите добра цена за него. Малкият робот е добър в оправянето на компютърни терминали и отключването на ключалки, двата бластерни пистолета са му само за самозащита, не и за нанасяне на сериозни щети. Вторият е дроид убиец, принадлежал на Дарт Рейван. Много добър както и с тежко оръжие, така и с бластерна пушка в ръцете си. Перфектен в поправката на дроиди. Използвах го в куеста, в който един от персонажите ви трябва самостоятелно да саботира кораба на ситовете и да измъкне другарите си. Дроидите използват за поправка repair kits, а не health kits. Но основната им сила са двата импланта, които могат да си прикачат, здравата броня и допълнителните оръжия. Перфектни за съпорт.

Най-добрата група е с вас начело плюс два джедая.

Сглобяване на предмети и инвентар

На всеки персонаж можете да закачите визьор/маска, даваща бонус към някое от уменията му или допълнителен feat. Броня (ако класът ви е consular или sentinel, не ви препоръчвам да слагате тежките, най-добре ще използвате уменията на героя си в някоя от джедайксите роби). Имплант (само ако имате нужния feat) и щитове.

Щитовете действат по малко по-нестандартен начин. Всеки ви предпазва от някакъв тип щети – Ion, Blaster, Energy, Melee и т.н. Така че докато трае действието на щита или докато поеме определено количество щети, ще бъдете недосегаем. Колкото по-добър е щитът, толкова по-голям е капацитетът му на издръжливост и неговото времетраене. Ще ги намирате достатъчно често и ако ги използвате правилно, няма да има битка, която да ви се опре.

На места (основно в своя кораб) ще можете да ъпгрейдвате оръжията и броните си. Вдигат се техните показатели за атака и защита. При лазерните мечове е малко по-специфично. Няма да намерите никъде магичен меч (Lightsaber of sith lords например), но ще откривате множество кристали, даващи допълнителни бонуси към оръжието (атака, защита, бонуси към определен тип противници и т.н.), както и възможност да променяте цвета му. Оптималният вариант е да се биете с два меча, всеки с различни бонуси. Тъй като всеки е с лимит от 2 допълнителни кристала, а наистина силните са около 5-6, то ще можете реално да си направите супермечове (например единият отразява лазерни лъчи и нанася критични щети, докато другият разбива дроиди с един удар).

Force сили

След като станете джедай, при всяко вдигане на ниво в зависимост от класа си ще получавате до 2 force points. Те играят ролята на магии и също като feat-овете имат по три нива на умение, с разликата, че някои от нивата изискват високо ниво на самия герой. Изборът е доста голям и отново няма да можете да развиете всички. Най-добре е да ги балансирате с уменията на другите три джедая в групата. Задължителни са способностите за предпазване и имунитет срещу някои атаки на Силата, както и force lighting – на трето ниво пърли всички врагове пред взора ви и понякога е единственият начин да им нанесете щети. Force Heal поне на едно от npc-тата ви трябва да е развито на мах. А за главния ви персонаж Force speed, даващ допълнителна атака и вдигащ защитния ви показател, е задължителен. Също така поне един трябва да има Destroy droids, както и Force Stun, Push и Kill. Първото умение унищожава всеки робот, неуспял да хвърли нужен защитен зар, или го наранява силно при успешен. Второто замразява противника, превръщайки го в лесна мишена, а четвъртата сила е като Destroy droid, но се отразява на хора. За соло мисиите и при неразвит Force Heal е хубаво да имате Force Drain, който не само че наранява вразите, но и ви лекува с доста по-бързи темпове. Някои от директните нападателни сили автоматично се изключват, ако имате тежка броня и докато не я свалите, не можете да ги използвате. При битка, докато скачате към противника, е най-добре да нагласите единия от джедаите си на атаки с директни щети, а вторият да замразява/парализира/събаря на земята противниците.

Финалната битка

Ако не искате, не четете – тук е обяснено как да биете финалния бос.
Преди битката се надрусайте с всички възможни стимулатори за главните си способности (сила и т.н.) включете антиенергиен щит (врагът ще ви напада само с лазерен меч) и влезте в стаята. В момента, в който го оставите на плюнка живот, той ще си възстановява силите от разпръснатите тела. Затова още в началото не си играйте да го биете, а минете покрай труповете – един Lighstaber trow e достатъчен, за да прекъснете енергийните им връзки. Като свършите с това, презаредете упойките си и размажете гада. Тъй като е със сравнително ниско ниво защита, можете да използвате спокойно Power Attack фийта.

Автор: Георги Панайотов