Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Отпускането сред блажени спомени за отминали подвизи определено не беше сред любимите занимания на Кайл Катарн. Навремето, още докато беше в Имперската академия, му съобщиха, че родителите му са загинали при бунтовническо нападение. Това го накара да постъпи в имперската дивизия за специални операции. Но Кайл не приемаше всичко за чиста монета. Информацията, на която попадна впоследствие, го накара да мине на страната на бунтовническия съюз. Подривната му дейност изигра значима роля в сломяването на Империята. И това беше само началото. Събитията около Джерек и Долината на Джедаите промениха коренно живота му. Откри цялата истина за смъртта на баща си, откри и Силата, успя да си отмъсти. Но жаждата за мъст води към тъмната страна, а той не беше подготвен за джедай.

Кайл остави уменията си в силата да залинеят. Страхът, че ще се поддаде на злото, бе причината. Остана дори без светлинния си меч. Сега, осем години след решителната битка при Ендор, новото управление все още се бореше с фанатизирани остатъци от империята. Кайл продължаваше да продава услугите си като наемник на Републиката, способностите му бяха добре ценени. Новата му задача го отведе на Кеджим. На тази далечна планета, в уж изоставена стара имперска база, се забелязваше някаква странна активност.

Историята на Jedi Outcast е интересна, добре изпипана, дава чувство за цел и е отличен стимул, за да продължавате напред. Дори с ваша помощ, на Кайл никак няма да му е леко. Притиснат от събитията, ще трябва отново да се обърне към това, което иска да забрави – Силата.
Противниците са доста интелигентни и въобще не са за подценяване. Те приклякват, опитват се да избегнат атаките ви и да ви нападат от няколко страни едновременно. Ще се натъкнете и на доста гнусни засади. Въобще AI-то е на достатъчно високо ниво, за да ви накара искрено намразите доста от гадовете. Степените на трудност са четири и желаещите истинско предизвикателство, ще го намерят без проблем.

Поглед навътре

Нещата далеч не се ограничават с безразборно избиване на всичко, което ви се изпречи. Има ситуации, в които по-скоро трябва да си плюете на петите или пък да действате без да привличате много внимание. Загадките в играта не са много трудни, но са разнообразни и в по-голямата си част – приятни. Има само няколко пъзела тип “скачай, скачай, скачай…”, които могат малко да ви изкарат от равновесие.

Никой не ви кара да тръгнете срещу противника с голи ръце. Арсеналът е претърпял някои промени спрямо Mysteries of the Sith и се е спрял на приятната цифра 13. Има пособие за всяка ситуация. Ако сте садистично настроени, определено ще ви хареса да ръгате враговете с stun baton. Трябва да видите как само се гърчат под напора на електрическия шок. Добрия стар Bryar blaster pistol не е много мощен, но е с добра точност. Бързо ще се докопате и до Е-11, култовата пушка, ползвана от любимите на всички ни имперски щурмоваци. Ако ви трябва снайпер, грабвайте disruptor rifle. Отлична оптика, но ако целта бяга бързо, ще трябва да вземете под внимание и разстоянието.

Ако пък се опасявате, че някой ви причаква зад ъгъла, ще може да го изненадате с рикоширащ изстрел от wookie bowcaster. Е, според предпочитанията можете да пробвате и с thermal detonator, но противниците обикновено си плюят на петите, когато към тях полетят експлозиви. След като си дойдохме на думата за взривовете, време е да спомена, че можете да залагате trip mines и detonation packs. Първите се активират в мига, в който някой има нещастието да премине през лазерния им пусков механизъм, а вторите взривявате дистанционно. Прекрасно е, че можете да наслагате няколко detonation packs и да ги взривите едновременно. В случай, че искате експлозиви със собствено задвижване, ще трябва да спрете избора си на ракетомета Merr-Sonn.

Да не си помислихте, че съм приключил с енергийните оръжия? Heavy repeater може да насоли опонентите с адската си скорострелност или пък да ги порази с приличен енергиен взрив. Ако пък имате главоболия с някоя механика или енергийни щитове, то йонната пушка DEMP 2 е решението на проблема. В момента, в който попаднете на Flechette, може да ви се стори, че държите еквивалент на Flack Cannon-а от UT, но бързо ще осъзнаете, че Flechette не е толкова мощно, но пък е малко по-подло оръжие. И накрая, но не последен по важност, е бисерът в арсенала ви:

Lightsaber

Този меч е истинско произведение на изкуството. Нищо не може да се сравни с удоволствието, което ще изпитате, когато преминете с този свистящ лъч през вражите редици и оставите след себе си само безжизнени трупове и димящи отсечени крайници. Освен че ударите, които нанасяте, се различават в зависимост от посоката ви на движение, има и три отделни стила на боравене със сабята. Първият, който ще научите, е стандартният стил. Другите два са по-бърз, но с по-малки щети и по-бавен, но нанасящ изключително тежки поражения. Можете и да мятате своя lightsaber, при това запазвайки известен контрол над полета му, като след това оръжието се връща в ръцете ви. Просто е велико нарочно да пропуснете целта, и докато нещастникът мисли, че се е отървал и търчи към вас, мечът да го посече изотзад. Разбира се, това прекрасно оръжие може да се ползва и за защита, отклонявайки насочените към вас изстрели и дори връщайки ги обратно на подателя.

Можете да играете както от първо, така и от трето лице. Докато перспективата от “собствен поглед” е идеална за обикновеното въоръжение, тя е доста непрактична за ползване на lightsaber. Когато управлявате от трето лице, можете да извършвате и някои допълнителни маневри. Става дума за кълба във всички посоки и отблъскване от стени. Да не говорим, че така ще се насладите на пълната красота на енергийното острие.

The Force

На Кайл му липсва дисциплината, присъща на истинския джедай. В него бушуват и светлата, и тъмната страна, като никоя не надделява. Уменията му се подобряват с напредъка на играта. Ще боравите с общо осем сили, като ефектът се различава според трите степени на владеене.

Force Jump ще ви помогнете да достигнете нови висини, а с Force Speed за враговете си ще представлявате размазан образ, движещ се със скорост почти два пъти нормалната. Благоразумието е по-добрата част от храбростта. Mind Tricks пък са идеални, ако не търсите конфронтация. Името на Force Heal говори само за безценната помощ, която ще ви окаже. Със Силата можете да минете и в настъпление. Force Pull и Force Push не са само за манипулация на предмети. Можете да обезоръжите противника, да го съборите по гръб, просто да го отдалечите от себе си или пък да го пратите към размазваща смърт на дъното на някоя пропаст. На разположение е и Force Grip – любимият трик на Дарт Вейдър. С него не просто душите противника, но и го размятате във въздуха, като имате избор дали да го пуснете да се пребие от високо или пък да го използвате като жив щит. Е, ако нищо от посоченото до тук не е помогнало, можете просто да изпържите дразнителите с Force Lightning.

Multiplayer

Задължително го пробвайте! Мрежовата игра в Jedi Outcast е нещо велико. Балансът леко е променен спрямо единичната, добавени са още сили. Ще трябва да изберете и дали да сте от светлата или от тъмната страна на Силата и според това ще получите достъп до различни техники. Имате и точки, които трябва да разпределяте върху владеенето на силите и уменията си за боравене с меча. Така се получава разликата между играчите и всеки има своя идентичност. Вариантите за мрежова игра са седем (три вида deathmatch, duel, jedi master, capture the flag и capture the Ysalamiri). Картите също са в изобилие.

За звуците и музиката няма какво да коментирам – Lucas винаги са били перфектни в това отношение. За феновете на поредицата е достатъчно да се спомене името на Джон Уилямс. Има парчета и на Клинт Баджакиян.
Трябват ви хубава звукова карта и яки колони – за друго да не ви е грижа.
Графиката също заслужава само адмирации. Raven са употребили енджина на Q3:Arena по прекрасен начин. Всичко – от терена до смъртните гърчове на противниците и следите, оставяни по стените от лазерния меч – е изпипано до съвършенство. Гледката на места може да бъде описана само с една дума – внушителна. Като единствен кусур мога да отбележа, че ми се струва, че светлината, хвърляна от острието, би трябвало да е доста по-силна. Малко дразнещо е, че се срещат и абсолютно неунищожими контролни терминали.

Jedi Outcast е достойно продължение на приключенията на Кайл Катарн, сигурен кандидат за титлата “екшън на годината”. Raven са свършили отлична работа с пресъздаването на Star Wars атмосферата. Ще посетите Cloud City, Джедайската академия на Yavin 4, Nar Shaddaa и куп други интересни и достоверно изглеждащи места. Страхотен дизайн, пристрастяващ геймплей, отсечени крайници… Какво чакате още?

Автор: Борис Цветков