Star Wars: Episode 1 The Phantom Menace

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Защо точно аз? Не можеше ли някой друг от колегите ми да се занимава с това чудо? С какво съм заслужил да тествам The Phantom Menace?
…Момент! Май се поувлякох и се вживях в ролята на адаша Икономов, който само преди месец се окайваше почти по същия начин за Beatdown.
Горчивата истина е, че положението със Star Wars: Episode 1 The Phantom Menace е подобно с малката разлика, че причините за всеобщото нежелание на колегите да пишат за тази игра са съвсем други 🙂 Още в самото начало искам да предупредя всички геймъри, които се изкушават да си купят това заглавие: Не пускайте играта преди да сте гледали филма! За това има обективни причини: първо, The Phantom Menace следва стриктно сюжетната линия на едноименния филм. Това означава, че рискувате сериозно да си развалите удоволствието от новата творба на Джордж Лукас, ако изиграете играта преди да сте гледали филма, защото ще знаете с големи подробности какво предстои да се случи на големия екран! Второ, за да играете успешно The Phantom Menace, е желателно да сте гледали филма преди това. Иначе ще срещнете доста места, където дълго ще се чудите какво точно се иска от вас. Просто програмистите са заложили презумцията, че всички геймъри ще изгледат Episode 1 по кината и играта само трябва да послужи за повторно преживяване на най-ключовите приключения на Куай Гон-Джин и Оби-Уан Кеноби. Както вече споменах, ще поемете ролята на младия джедай Оби-Уан Кеноби, който заедно със своя учител Куай Гон-Джин се опитва да постигне мирно решение на спора между Търговската федерация и кралицата на планетата Небу. Вашето участие започва на борда на флагманския кораб на Търговската федерация, където ще се опитате да водите преговори с лидерите на могъщата организация, които са наложили търговска и военна блокада на Небу и очевидно се готвят за сухопътна инвазия. За нещастие преговорите се оказват доста кратки и безрезултатни и съвсем скоро ще трябва да посегнете към по-ефективни методи от типа на лазерния меч, за да принудите алчните търговци и техните тъмни покровители да се съобразят с вашата несъкрушима воля за мир… Сега, ако съм гаден, ще ви разкажа и цялото съдържание на играта и съответно на филма :-))… Честно казано, изкушението е голямо, но рискът да бъда линчуван от тези, които все още не са гледали филма, е прекалено голям.
Иначе авторите на играта са заложили на изпитана рецепта, която със сигурност ще се хареса на повечето фенове: The Phantom Menace е игра в стил Tomb Raider Предполагам, че всички вече се досещате какво ще видите на екрана. За малкото незапознати с хитовата поредица на Eidos ще отбележа, че става въпрос за триизмерен action adventure. Както и в Tomb Raider, е използвана перспектива зад главата на героя, така че винаги ще можете да гледате в едър план Оби-Уан. Основните нововъведения са, че ще разполагате и с могъщ помощник в лицето на Куай Гон-Джин, който често ще върши по-голямата част от мръсната работа по прочистването на нивата от най-разнообразните гадини, опитващи се да предотвратят вашата миротворческа мисия.

Противниците, разбира се, са заети изцяло от филма и няма да се сблъскате с абсолютно нито един злодей, който не се среща и на големия екран. Друга новост е възможността да си говорите с най-различни персонажи. Тези контакти понякога са много важни за развоя на събитията на екрана, така че е добре да не пропускате нито една възможност да си полафите с някой робот или приятелски настроено извънземно 🙂 Самите разговори се провеждат по познатата система multiple choice, но поне във видяното от мен не забелязах да има някакво особено значение какво точно казвате. Така или иначе ще ви се наложи да употребите всички предвидени реплики и съответно да получите всички необходими отговори на вашите въпроси. По този начин LucasArts са избегнали възможността да попаднете в задънена улица, защото не сте избрали правилния начин на поведение спрямо вашия събеседник, но за сметка на това самите разговори са деградирани до филмчета с лек интерактивен елемент. А специално тук играта би могла да предложи богати възможности за нещо невиждано до този момент в жанра. Само си представете как биха изглеждали нещата, ако в зависимост от вашето поведение имаше възможност да решите проблемите по съвсем различни пътища. За съжаление за такива екстри вероятно не е имало време, а и Джордж Лукас може би не е дал разрешение за големи промени в сценария на играта, която в края на краищата трябва да пресъздаде максимално автентично атмосферата на филма. Иначе The Phantom Menace определено е изпипана игра. Графиката е доста добра, екшънът е бърз и не прекалено труден, има дребни загадки, които ще ви помогнат малко да си раздвижите и сивите мозъчни клетки, а звукът е просто феноменален. С подходяща звукова карта и озвучителна систeма ще се почувствате направо като в елитен киносалон още повече че музиката и ефектите са заети директно от филма. По време на теста се сблъсках само с два дребни недостатъка: позицията на камерата не винаги е най-удачната и понякога лесно може да загубите ориентация (това донякъде се оправя с чийт). В това отношение вече сме виждали доста по-добри решения като Heretic 2. Другата слабост е линейното действие, но това очевидно е направено съвсем умишлено и вероятно следващите игри на тема Star Wars няма да се подчиняват толкова строго на ограниченията, наложени от сюжета на Episode 1!

Автор: Никола Дърпатов