Star Trek: Armada 2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 04 дек. 2001

Геймките, правени по култовия фантастичен сериал Star Trek, почти никога не са се радвали на огромния успех, който филмовата продукцията е имала и продължава да има. Защо ли ? “Де да знам!”, би казал един мой преподавател по езикознание. Може би защото крайният резултат не винаги удовлетворява геймърите, но за сметка на това пък радва ревностните почитатели на поредицата. Уви, просто тези игри изникват на бял свят или недоизпипани, или с куцащ геймплей, или с изостанала графика. Star Trek: Armada 2 се опитва да поправи този пропуск. Дали успява ? Прочетете по-надолу…

Звездна дата 54500.3

Федерацията е изправена пред ново предизвикателство. След като успява да изтласка боргите от своите територии, тя започва нападение в пространството на врага – Делта квадранта. Това е един наистина рискован ход. Федерацията обаче е твърдо решена, че злите борги трябва да бъдат унищожени веднъж и завинаги! Междувременно империята на клингоните иска да опази мира в алфа квадранта, но с течение на времето се оказва, че това ще е доста трудна задача. Малко по малко боргите се оказват на тясно. Те са атакувани не само от Федерацията, но и от Species 8472 – един наистина странен организъм. Всички тези събития са напълно достатъчни, за да избухне един нов междузвезден конфликт.

Star Trek: Armada 2 предлага три кампании, в които командвате флотилиите на Федерацията, боргите или клингоните. Всяка от расите притежава внушителен брой сгради и единици. Те се различават не само по външен вид, но и по предназначение, поведение, въоръжение, специални функции и т.н. Разработчиците отиват и по-надалече. Извън трите кампании (в т.нар instant action игра) можете да избирате и три допълнителни раси – ромулите, кардасиите и Species 8472 (тези типове имат доста органични звездни кораби). Действието се развива в реално време в един напълно триизмерен космос – навсякъде са разпръснати метеорити, черни дупки, планети, чакащи да бъдат колонизирани, най-различни мъглявини и т.н. Играта доста напомня на Homeworld, но е с малко по-опростен геймплей.

Разнообразието

е повече от очевидно. Ще мине доста време, докато успеете да се запознаете с точните функции на всеки кораб и постройка, но със сигурност това не е невъзможно. Всяка раса разполага с по над петнадесет единици и с над десет вида постройки. Графичното им оформление не е зле, въпреки че има какво още да се иска.

Тази игра не се различава особено от повечето стандартни стратегии в реално време. Събирате ресурси, търгувате, изследвате необятното пространство със свръхсветлинна скорост, строите сгради и армади, измисляте хитроумни стратегии и нанасяме поражения на досадния противник. Измежду мисиите са вмъкнати добре анимирани филмчета, които ни помагат да се потопим в света на Star Trek.

Мултиплейър има. До осем играча могат да премерят сили в интернет или в най-близкия компютърен клуб. Естествено, и тук можете да управлявате и шестте раси. 
  
Star Trek: Armada 2 излиза с крачка пред останалите игри, създадени по сериала. Тя определено не заслужава пренебрежение, въпреки че едва ли ще разпали ентусиазма на геймърите по света. Просто всички здрави фенове на Star Trek ще в приемат доста топло. За останалите е въпрос на вкус. 

Автор: Владимир Тодоров