Spore Galactic Adventures

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Току-що снесох поредното си космическо яйце. И като богиня-майка на колонията ми от абсолютно олигофренични космически уродчета, пръснати като звезден прах по планетите, трябва да ви кажа, че съм горда. Не е лека тази работа, да отговаряш за населяването на цяла планета…

Spore Galactic Adventures е експанжън към оригиналната Spore. Още в оригинала изигравахте развитието на организъм от спора, проправяща си път в първичната супа, към излизащо на сушата същество. Следващата стъпка беше племенната фаза на развитие. После се цивилизовате и накрая достигате космическата фаза, където летите спокойно и до други планети. В началните фази отговаряте за еволюционния процес на вашата гадинка и можете да правите една по-социална животинка, или пък по-агресивно същество и т.н. Има различни неща по външността и характера на вашето отроче, които можете да разбъзиквате. Това е така и сега в напълно Sims стил (да не забравяме корените на играта, все пак).

Като основен пропуск в оригинала беше посочван фактът, че си играете на Бог, но реално всичко е без конкретна цел и смисъл. Интересно е, че експанжънът не е просто поредната доза от същото, а нещо наистина ново. Ако ви е харесал оригиналът, това вероятно ще ви накара да изтропате набързо танца на радостта.

Galactic Adventures

Ви дава възможността да изпълнявате конкретни мисии. Те са достъпни и директно, без задължително да изграждате свое същество и да се грижите за неговото развитие. Играта обаче все пак е замислена така, че да си направите труда да си отглеждате своя раса. Ако го направите, всичко е по-цялостно и по-зарибяващо.

Новото в Spore GA е, че освен Бог сега ще се правите и на геймдизайнер. Можете сами да създавате мисии, както и да теглите и изигравате такива, създадени от други играчи online. Съответно можете и да споделяте вашите творения.

Mission is possible

Мисиите най-добре се явяват като естествено продължение на космическата фаза. Там с малкото си сладурско корабче отлитате към чужди планети. Настанявате се нагло на вражеска територия и подобно на creature фазата трябва да изберете социално поведение на вашите същества. Те могат да бъдат враждебно настроени или пък миролюбиви и да създават приятелски отношения с другите извънземни. Мисиите, които ще разигравате оттук насетне, включват разговорите ви с определени същества. Може да се наложи да им носите нещо, да атакувате някого, или да градите добри отношения. Има и мисии, в които трябва да пазите ситните космически селяни. Можете да си вземете и компания на кораба (екипаж де).

Както казах обаче, не само играете мисиите, но можете и да ги сътворявате. Можете да се възползвате от terraforming и atmospheric опциите, за да си поиграете с околната среда. Можете да download-нете или сами да си оформите създания. След това им избирате поведение и накрая примерно да drag-вате и спускате върху тях цели, които да следват. Това пък може да раздели на Acts, като са ви разрешени до осем acts, за да не правите нещата твърде сложни.

Level up

Вторият важен аспект на експанжъна е, че вашите капитани могат да качват нива и да се развиват. Това ви дава достъп до някои екстри, които пък после използвате, за да минете дадени мисии. Например можете да се доберете до специални брони, оръжия и екстри към вашите умения за сприятеляване и социализиране. Така, ако не сте се развили до нужното ниво и ви липсва нещо от гореспоменатите – горите. Някои мисии просто изискват дадено развитие, за да бъдат минати успешно.

Тежката дума

Графиката е, както и в Spore, приятна за окото. Музиката също ми беше симпатична. Цялостното впечатление е положително. Ако сте харесвали тази игра, експанжънът предлага наистина готино нововъведение и то ще ви се услади. Online можете да играете безкрайни вариации на мисии, share-нати от други потребители, и като цяло се включва достатъчно голямо разнообразие. Всичко това е страхотно, ако, както казах, сте фен. Разбира се, няма как да очаквате, ако не сте харесвали и преди приключението, един експанжън да промени това. Spore Galactic Adventures като цяло е нещо различно и леко нетипично. Ако не сте я пробвали, не повтаряйте грешката ни да възложим големи очаквания на оригинала. По-скоро бих ви препоръчала изследователски интерес – правилната насока. Това не е типичната „игра”. В голяма степен ключовото е, да ви е забавно сами да си създавате творения. Аз като всяко малко дете си порисувах малко с новите боички и бързо ми омръзна. Не успях да открия истинско вдъхновение за кроежи на огромни нива и сложни структури (доколкото това е позволено от самата игра). На вас пожелавам малко повече ентусиазъм от моя и ако ви грабне – успех. 🙂

 

Автор: Лили Стоилова