Spells of Gold

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 мар. 2003

Братушките са добри в адски много неща. Но безспорно най-всепризнатото им качество е правенето и поглъщането на огромни количества водка. Нека обаче оставим шегата настрана. В последно време руските геймкомпании започнаха да създават и невероятно сполучливи игри. Достатъчно е да спомена само две от тях – Etherlords и SeaDogs. И ето че на хоризонта се появява още едно добро творение. Става дума за преведената изцяло на български език фентъзи ролева игра Spells of Gold. Това, което я отличава от останалите заглавия в жанра, са силните елементи на търговия, заложени в нейния геймплей. Но всичко по реда си. И така, имало едно време, в една далечна земя…

Добре дошли в Локатриен

Spells of Gold разказва за странния фентъзи свят Локатриен. Всичко започва в един съвсем обикновен ден, когато разбойници нападат вашето село и убиват родителите ви. Изплашени до смърт и потресени от случилото се, вие решавате да се спотаите в близката горичка. За ваше щастие ви намира търговецът Мархунд, които разбира за случилото се и решава да ви осинови. Тогава все още не знаете, че той ще промени съдбата ви завинаги. Не след дълго вашият спасител умира и ви завещава своята магическа торба Манрок. Тя прави възможно пренасянето на голямо количество стоки на дълги разстояния. С нея под ръка вие решавате, че искате да изпробвате късмета си като истински търговец. Но това няма да е лека задача, защото тепърва ще трябва да се научите на множество неща, тъй като търговците в Локатриен са всестранно развити личности. Освен да се пазарят те умеят да си служат еднакво добре както с меча, така и с древното магическо изкуство. И тук започва вашето приключение.

В по-голямата си част играта представлява скитане напред-назад из множеството градове и светове продаване на стоки, изпълняването на всякакви странични задачи и във воденето на сражения с най-различни същества. Spells of Gold определено ще се хареса на току-що прохождащите геймъри в жанра, тъй като не е особено усложнена. А и преводът на български улеснява играта за тези, които не са “на ти” с английския език.

Вашият герой

Геймплеят на Spells of Gold предоставя голяма свобода при развиването на героя. Ще можете сами да изберете дали да направите от него добър и честен търговец или да го оформите като подмолен и низък разбойник. Като за начало ще отбележа, че той притежава шест основни показателя, които се повишават с течение на времето. Става въпрос за сила, сръчност, интелект, чар, жизненост и воля. Освен това е снабден и с няколко второстепенни характеристики като “лукс”, който определя отношението на търговците и бандитите към вашата персона, “торба”, от която зависи количеството товар, което може да носите и т.н.

Интересното в Spells of Gold е, че ще качвате нива по три различни начина. Чрез събиране на опит в битките (ниво на воин), чрез търговските си умения (ниво на търговец) и чрез уменията в магическите сфери (ниво на маг). Уменията ви на маг се придобиват от учители, на които трябва да заплатите доста тлъста сума, за да благоволят да ви научат на нещо. Същото важи и за качването на нива по бойни изкуства – те включват увеличаване на майсторлъка с различни видове оръжия – мечове, брадви, лъкове и др., повишаване на вашата издръжливост и прочее.

Търговията е основен елемент

от геймплея на Spells of Gold. Тя е и най-добрият начин за припечелване на пари. В света на Локатриен съществуват над четиридесет вида стоки – банани, гъби, хляб, месо и т.н. Всяка една от тях има специален коефициент на остаряване и колкото повече пътувате с нея, толкова по-негодна за употреба става. А това, от своя страна, често създава доста големи неприятности. Бих ви препоръчал да купувате материали, които не се развалят с течение на времето, защото от тях може да извлечете най-сигурна печалба. Такива например са виното, дървеният материал, бирата и т.н.

В по-късен етап от играта вашият герой ще има възможността да се присъедини и към специални търговски гилдии. Всяка една от тях има определено влияние над земите и хората и може да ви предложи разнообразни специални умения и привилегии. Друг начин за изкарване на жълтици е да се правите на пощальон, разнасяйки писма, документи и други подобни неща от град на град. По този начин обаче няма да печелите така добре, както ако се занимавате с покупко-продажби.

Търговските пътища на Локатриен обаче съвсем не са безопасни. Смъртоносни врагове дебнат зад всеки храст, камък и дърво. Те могат да се разделят условно на два вида. Първите са разбойниците. Те не са чак толкова страшни и дори са склонни да преговарят – дайте им няколко жълтици и ще ви оставят на мира. Вторите – немъртвите и дивите животни, обаче желаят единствено вашата смърт. От тях измъкване няма.

В света на Локатриен съществуват пет различни божества. Всяко едно от тях е покровител на определено нещо. Отерион е бог на войната, Балаор – на магьосниците, Тенара – на нощта, Джоела – на природните сили, а Енарит – на търговците. Почитайте, когото пожелаете, и в замяна на това ще получите неговата благословия, която се изразява във всякакъв вид бонуси. Но внимавайте! Някои от боговете не се разбират особено добре помежду си и имат навика да се карат един с друг. Затова увеличаването на репутацията пред някой може да развали отношението с друг.

Визия

Spells of Gold притежава съвсем прилична графика. Макар и леко еднообразни, градовете са красиви и детайлни. Единствено някои от териториите извън градските порти изглеждат малко пусти и голи, но това се преживява. Има и някои дребни бъгове. Често, когато заговорите някой монах например, който на външен вид е плешив, в диалоговия прозорец ще видите портрет на същото духовно лице, на който обаче той има коса. Това не е болка за умиране, но е доста смешно и очебийно. Има и още някои други подобни дребни кусури, но те определено не развалят общото впечатление от играта. 

В заключение ще кажа, че джиткането на игра, преведена изцяло на български език, е наистина удоволствие. Не знам колко от вас са имали тази възможност, защото не са и много игрите от подобен род. Но както вече споменах, Spells of Gold е идеална за всички новаци в ролевия жанр. И не само за тях. Тя не е кой знае колко усложнена и е изключително приятна. Единственият й проблем е, че е прекалено дълга. Въпреки това с Spells of Gold руснаците за пореден път потвърдиха, че могат да правят прилични игри.

Автор: Асен Георгиев