SpellForce: The Order of Dawn

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Жанрът на ролевата стратегия е относително младичък. Вижте WarCraft III, Once Upon a Knight, Lords of EverQuest. Все добри игри, все пълни с оригинални хрумки, все излезли наскоро. Видно е, че има хляб в тази област и идеите все още не са се изчерпили напълно, както явно се е случило с останалите жанрове, които циклят на едно място. И ето че благодарение на Фолкер Вертих, създателят на The Settlers, се роди и още една отлична ролева стратегия – SpellForce. Човекът заслужава здраво потупване по рамото, защото тази игра е една необичайна смесица от двата най-прочути жанра. Тя ще ви залепи за екраните на мониторите ви със своята оригиналност, увлекателност и зашеметяваща красота. SpellForce не е нито твърде опростена, нито много усложнена. Мястото й е някъде по средата. Така че влезте в Ео, фентъзи-света на SpellForce, и вижте какво имам предвид!

Аватарът и неговите герои

Първото и най-видно нещо, което разграничава SpellForce от всички останали сходни игри, е т.нар. аватар, известен още като “вашето виртуално его”. В самото начало на играта ще бъдете подканени да определите неговия външен вид, пол и характеристики (strength, stamina, agility, dexterity, wisdom, intelligence и charisma). За съжаление не може да избирате расата си. Тя е една – човек – и е продиктувана от изискванията на сюжета на SpellFroce.

Аватарът стои в основата на SpellForce. Той е вашето превъплъщение. С него ще обикаляте от град на град в света на играта, ще водите сравнително опростени разговори с множество NPC-та, ще изпълнявате десетки основни и странични куестове. Ще си разменяте стоки с различни търговци, ще се биете с множество фентъзи твари и прочие. Аватарът е с вас през абсолютно цялата кампания. Той трупа опит, качва нива, подобрява гореспоменатите статистики и изучава нови умения, като по този начин се специализира в определена насока. А възможности – бол.
Съществуват три главни бойни способности – лек, тежък и далекобоен боец, както и четири магически – бяла, черна, ментална и магия на елементите. Всяка една от тях е разделена на няколко поднива като изборът към кое точно ще се насочите лежи изцяло на вашите плещи. Освен това аватарът може да бъде екипиран с огромен набор от брони, различни видове оръжия и пръстени, които ще подобряват неговите статистики и умения като цяло. Той е снабден и с инвентар, подобен на героите от ролевите игри.

Не си мислете обаче, че вашият аватарът няма да има спътници. Той може да привиква на помощ до пет героя наведнъж чрез т.нар. руни. В тях са заложени основните характеристики на боеца като сила, издръжливост, умения и т.н. В общи линии героят прилича на аватара с тази разлика, че не качва нива, не изучава нови магии и умения и не преминава с вас от една карта на друга.

RTS-частта

Но геймплеят на SpellForce въобще не се изчерпва с всичко преждеспоменато. Из света на играта са разпръснати множество олтари, благодарение на които ще привиквате единиците на следните шест раси – хора, тъмни и обикновени елфи, джуджета, тролове и орки. Първоначално аватарът, стига да има съответните руни, ще може да генерира единствено техните работници (които ще строят сгради, специфични за всяка раса) и чак впоследствие – собствените им бойни единици, които ще ви помагат да водите мащабни и грандиозни битки в стила на всяка стандартна реалновремева стратегия. Разнообразието е огромно, а отделните твари са изрисувани с невероятно въображение. Всяка раса разполага с приблизително девет-десет единици. Например хората имат mentalist, recruit, marksman, cleric, paladin и т.н., елфите – druid, wintermage, warder, ranger, protector и т.н., троловете – devastator, bouncer, champion, thrower, smasher… Накратко – радост за окото. Но всичко си има и цена и нито една сграда или единица не се построява или ражда безплатно. Тук идва ред и на ресурсите в SpellForce, които са общо седем на брой – дърво, камък, желязо, храна, moonsilver, lenya и aria. Първите четири са доста често срещани, но за останалите три ще трябва да се поизпотите, докато установите контрол над техните залежи.

Оригиналности

SpellForce изненадва и с редица интересни хрумвания. Първото и най-сполучливо според мен е новата система за водене на сражения, наречена “цъкни и се бий”. С нейна помощ може да използвате специалните умения на аватара, героите и единиците далеч по-лесно, бързо и ефикасно. Т.нар. “проблем с камерата” пък е решен по доста приличен начин. SpellForce разполага с няколко нива на зуум, които наподобяват тези в WarCraft III, с тази разлика, че последното от тях ще ви позволи да контролирате своя аватар или неговите герои от трето лице с клавишите W, S, A и D. Въпросната перспектива е най-удобна за RPG-частта в играта или чисто и просто за естетическа наслада.  
Друга оригинална хрумка в SpellForce е фактът, че може да контролирате единиците на няколко раси наведнъж. Кой е казал, че трябва да ръководите единствено елфи. Защо да не смесите техните армии и с единици на хората или на джуджетата например. Или пък дори и с някои от лошите раси като орки или тролове. При втория случай обаче ще трябва да внимавате, защото ако единиците на добрите стоят твърде близо до тези на лошите, може да възникнат караници и впоследствие – побоища.

Освен това нивата в SpellForce са изградени така, че може да се връщате в повечето от тях, когато пожелаете. Например, за да изпълните някой недовършен кукест. Това създава едно по-голямо впечатление за свобода на действие и за нелинеен стил на игра. И не на последно място – увеличава фактора “риплей” многократно.

Макар и ориентирана главно към соловата кампания, SpellForce предлага и мултиплейър режим на игра. Той се различава от своя сингъл събрат по това, че е ориентиран предимно към RTS-частта. Но силата на това творение е в неговата кампания, определено.

Грандомански изисквания

Нивото на детайли в SpellForce е изключително високо. Картите са огромни, специалните ефекти са поразителни, а единиците са пипнати и до най-малката подробност. По терените се ширят дребни стръкчета трева и полюшващи се дървета, а наоколо подскачат беззащитни животинчета. Дори може да видите как слънцето става яркочервено и се скрива зад хоризонта на планината пред вас. Всичко това затормозява машината ви до крайна степен. Подкаран на PIII 1 GHz с 512 MB RAM и 64 MB видео карта GeForce 2, SpellForce няма навика да върви плавно и дори се гърчи при по-масови сражения. Затова ако искате да се насладите максимално на тази игра, ще трябва да се сдобиете с изключително мощна щайга. Това е една от тези геймки, които могат да ви накарат да пришпорите вашите родители да отпуснат средства за поредния годишен ъпгрейд. Пък и Коледа иде в края на краищата…

Автор: Владимир Тодоров