SpellForce: Shadow of the Phoenix

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Shadow of the Phoenix, вторият експанжън за една от най-оригиналните ролеви стратегии, излизали през изминалата година, е нещо повече от обикновено разширение. Той ще ни пренесе в далечната земя Ксу, където приказката за руническия войн най-накрая ще достигне своята кулминационна точка. Дните на последните битки настъпиха. Един герой може да преобърне съдбата на тази магическа обител, защото само той е способен да спре дяволския план на Маскирания – възкресяването на Тринадесетте невежи и арогантни магьосници от Кръга, които в миналото обрекли света на разруха и страдание…

По-мощни аватари

Първите новости в играта се забелязват още в основното меню. Когато решите да започнете кампания на Shadow of the Phoenix, която съвсем логично продължава сюжета на The Order of Dawn и The Breath of Winter, имате няколко възможности. Можете да импортнете старото си “виртуално его”, с което сте цъкали досега (нещо, което не можеше да направите с първия адон) и да го докарате до петдесети левъл или да изберете един от седемте предварително генерирани аватара (за справка, преди бяха само три). Всички те – тежък или лек боец, стрелец, тъмен или бял вълшебник, маг на елементите или на съзнанието – са двадесет и осмо ниво на опит, с отлична екипировка, притежават основните планове за постройките и единиците на шестте раси и носят руните на няколко доволно мощни героя. По този начин те ще могат да се справят адекватно с опасностите, които ги очакват в Ксу. Така че ако вашият аватар не е поне двадесет и пети левъл, по-добре не го импортвайте, а изберете един от тези седем.

Пазител на Камъка на феникса или Носител на Меча сянка

В началото ще се сблъскате с една доста любопитна опцийка. Ако имате качен The Breath of Winter, бихте могли да започнете играта като Носител на Меча сянка. В такъв случай ще се намирате под властта на Маскирания, който ще ви привика, за да му вършите мръсната работа. Единствено той държи противоотровата, която ще пресече постоянната болка от притежанието на това омагьосано оръжие, с което се сдобивате в края на първия адон и което сега изяжда душата ви. И ако не я изпиете в най-скоро време, ще се превърнете в сянка…

Ако пък нямате това разширение, ще стартирате директно като Пазител на Камъка на феникса. Тогава историята ще се развие по коренно различен начин, поне в началото. Ще получите писмо от вашия стар приятел Дариъс от Лианон, познат ни от The Order of Dawn, който за пореден път ще ви помоли за помощ. Ще трябва да откриете невероятно красивата дриада (която се подвизава и на кутията на играта) и да й поискате съвет за това как точно да освободите скрития в магическия камък феникс, за да предотвратите плана на Маскирания.

Тучни оазиси, екзотични градове и древни руини 

Така най-общо може да се опише Ксу – новият пустинен свят с арабски привкус (за което доста допринася и самият саундтрак), който Shadow of the Phoenix добавя към и без това огромната фентъзи вселена на SpellForce. Пред вас определено ще се разкрият едни от най-зрелищните гледки досега. Особено когато се намирате в град Емпайрия. Ако се покатерите на някое по-високо хълмче, бихте могли да наблюдавате как слънцето бавно се спуска зад хоризонта и облива в аленочервено сияние малките бели постройки и щъкащите около тях обикновени хорица.

Естествено, в Ксу ще ви посрещнат и много нови, достатъчно злонамерени врагове. Ще се биете с мумии, хора с изцяло одрани кожи, динозавъроподобни кокалести зверове, гущерохора, хазими (пустинни войни) и техните дервиши (жрици на слънцето), гигантски маймуни, насекоми, наподобяващи съществата от “Звездни рейнджъри”, и гръмомечове (метални скорпиони). Наред с тях ще трябва да се изправите и срещу няколко титанични боса, които ще се извисяват с метри над вас. Такъв например е Роуен, възседнал едно от гореспоменатите кокалести чудовища. Или пък огромният железен гигант, охраняващ императора на Емпайрия…

Нови юнити, нови стратегии

В Shadow of the Phoenix всяка една от расите получава по две нови бойни единици. Те не се произвеждат от съответните паметници, а от специални за тази цел сгради. Първият тип нов юнит спада към т.нар. “рояци”. Те са кекави, адски евтини, струват едва шейсет храна, и излизат по десет бройки наведнъж – оттам произтича и названието им. Тяхното предназначение е следното – да стоят на предните линии и да поемат първата вълна от по-мощните магии, които врагът ви се кани да изсипе върху армията ви. И в това отношение си вършат работата отлично. За хората това са ловджийските кучета, за джуджетата – каменните овени, а за елфите – малките феички. Що се отнася до расите от “тъмната” страна: за троловете – железни птици със заострени клюнове, за орките – бойни глигани, а за тъмните елфи – тъмнокрили летящи твари.

Вторият тип нови единици са “обсадни”. Такива досега, уви, просто нямаше, така че са добре дошли. Естествено, те нанасят огромни щети на сградите, но не са особено ефективни срещу други единици и се придвижват относително бавно. За хората това са звездните магове, за джуджетата – специалните обсадни войни, а за елфите – т.нар. буреносци. Докато за злите раси – тъмни елфи, тролове и орки – съответно са предвестник на хаоса, ходеща крепост и пъклени демони.    

Още, още!

С това нововъведенията обаче въобще не се изчерпват. Shadow of the Phoenix добавя още над сто и петдесет предмета и двадесет и седем комплекта, десет мулти карти и петнайсет нива, пригодени за кооперативен режим, възможност за ъпгрейд на титаните, благодарение на който те стават чувствително по-големи и по-мощни и, дори и да умрат, могат да бъдат построявани отново (но пак само по един наведнъж).
С това обаче списъкът не свършва. Ще се сблъскате и с допълнителни магии. В бойните способности такава е Shift Life, чрез която крадете кръв от съюзническите си единици и я пренасяте на себе си. Към ледената, земната и огнената школа също има разни допълнителни заклинания – например привикване на съответния тип голем. Особено мощна нова магия е и Feet of Clay, при която всички противникови единици, попаднали в нейния обхват, престават да се движат и хвърлят заклинания няколко пъти по-бавно.

В мултиплейър също има екстри – например сега бихте могли да импортнете аватарите от кооперативния режим на игра (в който са включени и куестове за играчите) в детмач.

Е, според мен въобще няма да скучаете в компанията на Shadow of the Phoenix. Струва ми се, че вторият адон е далеч по-ролево ориентиран, така че феновете на RPG-тата ще останат доволни – особено в Емпайрия и криптите на часовниковия механизъм. Там ще видите бая зор, докато изпълните някои от куестове и разрешите едни доста трудни пъзели.

Абе каквото и да си говорим, това е супер яка игра. И ако преди да попаднете в сянката на феникса, ви предстои тепърва да врътнете оригиналната кампания и тази на Breath of Winter, мога само да ви завиждам – очаква ви една наистина магическа трилогия.

Автор: Владимир Тодоров