Speed Demons

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 15 фев. 2000

Понякога животът предлага и приятни изненади. Доста приятни при това. Човек точно е преглътнал разочарованието от поредната издънка на някоя именита компания, която след уникална маркетингова шумотевица е пуснала на пазара поредния бъгав до неузнаваемост боклук и внезапно на хоризонта взема, че се появява, абсолютно неизвестна игрица, за която и при най-добро желание трудно може да се намери някое preview, а тя в крайна сметка се оказва значително по-забавна от суперпродукциите, за които са похарчени милиони долари.

Именно в тази категория спада и Speed Demons. Абсолютно сигурен съм, че сега повечето от вас се питат Speed какво? Тази сравнително скромна игра е публикувана от Microids и представлява пълно отрицание на стандартните ралита от последните 1-2 години. Казано на по-прост език: В Speed Demons ще се почувствате точно като пред аркаден автомат от средата на 90-те години. Програмистите още от самото начало са изоставили дори и най-дребния опит да пресъздадат реалистично атмосферата на пистата и контрола на автомобила. На практика мотото на играта е

газ до дупка

и ако сте си подбрали правилната кола и не допуснете съществени грешки при карането, няма да имате големи проблеми да достигнете първи до финала. Самите писти също са далеч от реалността. Ще можете да правите диви лупинги, които засенчват всяко влакче на ужасите, да карате по скиорски писти (това включва прегазване на самите скиори) и т.н. След казаното едва ли е необходимо да пояснявам още защо продуктът на Microids няма да предизвика радост сред любителите на суперреалистични симулации от типа на TOCA2, но за това пък ще хвърли в луд възторг всички, които просто искат да си покарат анархистично по най-разнообразни писти без да мислят за щетите, които причиняват.

Иначе играта предлага доста разнообразие. Колите са над 10, като всяка от тях си има специфични характеристики, които я правят особено подходяща или непригодна за съответното трасе. Самите писти са 6 на брой. В началото, разбира се, нямате достъп до всички. Както е обичайно в подобен род игри, за “отключването” на допълнителни писти е необходимо да натрупате определен брой победи над доста коравите противници. Като отворих дума за противници, е редно да спомена и още една особеност на Speed Demons. За мое голямо учудване авторите не са си направили труда да измислят дори някакви наченки на сюжет. Не че това има каквото и да е значение в подобен род игри, но представянето на различни персонажи сред опонентите създава впечатлението, че първоначалната концепция на играта е включвала и някакво действие, което в последствие е отпаднало.

Иначе нещата са максимално прости. Като стартирате играта просто тръгвате с шеметна скорост напред към състезателните триумфи. След спечелването на шампионатите ще получите най-различни бонуси и така докато цялата работа ви писне. Това, за радост, не става бързо, защото Speed Demons е игра, която

доставя невероятно удоволствие

и ще ви задържи доста време пред мониторите.

Като казвам това трябва да уточня, че чарът на това рали не се крие в някакви изключителни графични ефекти или невероятен звук. Тъкмо напротив. От графична гледна точка творбата на Microids трудно може да впечатли. Пистите са прилични, но не могат да се сравняват с Need For Speed: High Stakes. Наистина има задължително изискване за 3D-карта, за да можете въобще да стартирате играта, но моето впечатление е, че не се използват дори половината от възможностите на съвременните 3D-ускорители 🙁 Споменавам това с огромно съжаление, защото при малко по-добра графика Speed Demons щеше да привлече значително по-голяма част от вниманието на геймърите. Същото в пълна степен важи и за футуристичните автомобили, които освен че на външен вид поразително напомнят на возилата от култовия филм “Лудият Макс” не се отличават с нищо особено и сериозно отстъпват на конкуренцията. В областта на звука също няма сензации. Фонът е приличен и нищо повече. Въпреки всичко това се заиграх на Speed Demons и преди да се усетя, установих, че са минали няколко часа. А това за неангажираща екшън-игра не е никак малко. Друг плюс е потенциалът за мрежова игра.
Бързият екшън, чувството за висока скорост, нестандартните писти, скромните системни изисквания и екзотичните коли правят продукта на Microids изключително привлекателен за любителите на multiplayer партита. Разбира се, само времето ще покаже дали Speed Demons ще стане хит по залите, но предпоставките за това определено са налице 🙂

Едва ли тази игра ще успее да засенчи могъщата конкуренция от лагера на Need For Speed. Липсата на невиждани зрелища и отсъствието на мащабна рекламна кампания ще си кажат тежката дума. Въпреки това си заслужава да й обърнете малко внимание. Speed Demons ще ви достави няколко изключително приятни часа с безгрижно каране без полиция и никакви правила за движение по пътищата.

Автор: Никола Дърпатов