Speed Challenge

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 17 ное. 2002

Ако сте забелязали, напоследък рейсърите малко позамряха. Май повечето хора си мислят, че този жанр не може да им поднесе нищо ново. Така смятах и аз, докато не видях Speed Challenge. Много рядко излизат автомобилни гонки, които са изработени толкова детайлно. Но както и да е, стига съм се обяснявал. SC е една много добра, даже бих казал перфектната фотореалистична симулация. Ще кажете: защо пък симулация? Еми щото в геймката няма да се състезавате с някакви супер идиотски возила, родени от болната фантазия на някой геймдизайнер, a с осъвременени и

футуристично изглеждащи болиди от Формула 1

които се движат, съобразявайки се със законите на кинетиката и аеродинамиката.

Но най-интересното нещо е, че играта е правена от… румънци. Трябва да отбележа, че съседите-мамалигари са се справили просто отлично. Нещото, което първо хваща окото, са моделите на болидите. О-о-ох тези колички направо са върховни. Представете си един обикновен автомобил от формулата, но с много по-“мазен” вид, тоест с по-интересни спойлери, по-ефектна аеродинамика и подобрен двигател. А бе я по-добре погледнете скрийншотовете!

В началото споменах, че играта е много детайлна. Става дума най-вече за настройките по колицата ви. Можете да избирате какви гуми да сложите, под какъв ъгъл да са разположени спойлерите, каква да е силата на спирачките, до какъв ъгъл да се върти кормилото, и колко турбо гориво да се сложи. Това с горивото е много интересна идея – трябва да слагате от него такова количество, че да сте сигурни, че няма да ви свърши по средата на гонката. Обаче винаги трябва да внимавате колко специален бензин пълните, защото ако сложите повече, това само ще направи колата ви по-тежка, а ако сложите по-малко – ще се наложи да продължите на обикновено гориво до края на трасето. Та като заговорихме за
                  
трасета

нека да ви разкажа къде ще изпробвате качествата на вашия болид. Ще имате възможност да се състезавате по единадесет писти по целия свят – Рио Де Жанейро, Париж, Москва, Египет, Рим, Осака, Ню Йорк, Монреал, Австралия, Тадж Махал и Лондон. Много ми е интересно защо румънските програмисти са решили, че задължително трябва да има трасета в Тадж Махал и Египет. То със същия успех можеха да сложат и писта в София. Но хайде сега да не се заяждаме…:-)

За да постигне успех, едно рали трябва да има не само завладяващ геймплей. То се нуждае и от красива графика. Във визуално отношение Speed Challenge е не просто красива. Много е приятно, когато возилото ви занесе, да видите не разни гигантски пиксели, а прозрачен дим, излизащ изпод нажежените ви гуми. Друго интересно хрумване е възможността да си включите “обемна” визия и то без да ви е нужен виртуален шлем. За целта просто трябва да включите съответната опция в менюто и да си набавите стерео очила. Аз лично не разполагам с такива, така че нямах възможност да изпробвам този номер на практика. За озвучението – също само суперлативи. Готино щеше да е, ако двигателят на колата ви от време на време издава и някой друг звук, освен галещо ухото “мъркане”. Или казано с други думи: братята румънци определено са си свършили работата качествено. И то така, че геймърите с по-скромна конфигурация да издухат супата. Но какво да се прави – нищо на тоя свят не е безплатно, така че стягайте коланите и спестявайте за по-мощен компютър!

Автор: Христо Танушев