Sony VAIO Fit 15

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Обявен само преди броени дни, новият лаптоп Sony VAIO® Fit 15 вече е достъпен за тест и съвсем скоро се очаква в продажба на българският пазар. Въоръжен с мощен процесор и безупречен екран, този модел се отличава още с някои по-нестандартни характеристики като тъчскрийн и хибриден твърд диск, който позволява много по-бързото стартиране на приложения. Това превръща VAIO® Fit в изключително силно ново мобилно предложение, което може да заинтересува максимално широк кръг потребители.

На външен вид лаптопът излъчва изключителен стил, за което помагат както солидната изработка с алуминиево покритие, така и минималистичният дизайн. На горният му капак са изписани логата на Sony и на VAIO – само 8 буквички, но с всичката тежест, от която се нуждае модела, за да впечатли новите си собственици. Въпреки че е пълен с функции и мощни компоненти, VAIO® Fit е изключително тънък и лек и има размери 255х22.5х379 мм. 

На десният страничен панел е разположено DVD оптичното устройство, а по дължината на левия откриваме вход за зарядното устройство, LAN порт, HDMI порт за връзка с мултимедийно устройство като смартфон, видео камера или HD плейър, два USB 3.0 порта и един USB 2.0 порт, вход за 3.5-милиметров аудио кабел, четец за SD карти памет и заключване тип Kensington Lock. Предният панел, който гледа към потребителя, е максимално изчистен за да не пречи по никакъв начин и там са поставени само едва забележими светлинки-индикатори за включено устройство, работа на твърдия диск и батерията.

Отваряйки лаптопа, пред нас се разкрива не по-малко стилната му вътрешност. Работният му плот се състои от пълна клавиатура, разположена в горната част, докато долната е празна с изключение на тъчпада. Самият тъчпад представлява единно пространство без да са отбелязани отделни бутони (те всъщност са два и са там, просто не са обособени), което засилва още повече усещането за изчистен дизайн. Пространството около тъчпада е празно и позволява да отпуснете спокойно ръце, докато пишете. 

Самата клавиатура е изключително елегантна, бутоните се натискат отчетливо и са обогатени с подсветка, която се задейства само като прокарате ръка по клавишите. Резултатът е една приятна млечнобяла светлина, която ви помага да работите пълноценно дори и в пълен мрак. Освен стандартният набор от бутони, включително и пълната цифрова клавиатура, VAIO® Fit предлага още няколко специални клавиша като Assist, който стартира програмата VAIO Care, с чиято помощ може да наблюдавате актуалното състояние на машината, да се информирате за всичките й функции и да отстранявате различни проблеми по производителността. 

Външният вид и изчистеният дизайн далеч не са единствените предимства на VAIO® Fit. Машината се захранва с трето поколение Intel Core i5-3337U процесор, който работи на 1.8GHz, а при използване на Turbo Boost технологията може да стигне и до 2.70. Наличната RAM памет е 8GB с честота 1600MHz. Една от отличителните характеристики на VAIO® Fit е наличието на хибриден твърд диск, който е с капацитет 750GB заедно с NAND флаш памет с кеш от 8GB. Тази конфигурация работи много по-бързо от нормалните твърди дискове и позволява много по-кратко чакане при стартиране на програми и буутване.

15.5-инчовият WXGA LED дисплей е с максимална резолюция от 1920х1080 пиксела, а освен това е чувствителен на допир. Това превръща VAIO® Fit в един от относително малкото преносими компютри, които залагат едновременно на физическа клавиатура и тъчскрийн. Разбира се, лаптопът работи с Windows 8, чиито Metro интерфейс е пригоден именно за управление с докосване. Натиснете Windows клавиша и пред вас се разкрива едно обстойно меню с множество опции като проверка на пощата ,стартиране на Internet Explorer или облачната услуга SkyDrive, достъп до последните новини, включване на различни компютърни функции като уебкамерата и видео плейъра и т.н. В това меню спокойно може да се ориентирате само с жестове, а същото важи и за всеки един момент от интерфейса на лаптопа. Усещането, че клавиатурата вече не е единственият начин, по който може да задавате командите е страхотно и със сигурност увеличава гъвкавостта при работа с машината. 

Още по-интересно е, че тъчскрийн възможностите се пренасят и в различните приложения. Така например при тестовете пуснахме популярното FPS стелт приключение Dishonor на Bethesda и тъчскрийн навигацията както в менютата, така и в самата игра е напълно възможна. С малко повече умение жестовете с пръст могат до голяма степен да заменят дори традиционната мишка. Тук е мястото да отбележим, че VAIO® Fit има достатъчно добър геймърски капацитет, че да не ви остави да скучаете, когато сте на път. Графичният чип на модела е nVidia GeForce GT735M, който представлява видео карта от среден клас с поддръжка на DirectX 11. Тя е базирана на Kepler архитектурата и работи на 889MHz с 64-битов DDR3 интерфейс. Картата поддържа включването на до 4 активни екрана, както и на максимална резолюция от 3820х2160 пиксела. По отношение на HD аудио кодеците, чипът предлага стриймване на Dolby TrueHD и DTS-HD. Възпроизвеждането на Full HD филми с 1080p резолюция не е никакъв проблем за картата.

Минималистичният стил на Sony VAIO® Fit с гладки, заоблени ъгли се допълва от алуминиевото покритие, а високоговорителите са умело прикрити под екрана, нанасяйки последния щрих в елегантния външен вид. Добавете към това възможностите за тъч контрол, мощният i5 процесор и бързият хибриден диск и получавате елегантно и функционално решение от висок клас за всеки потребител, който цени едновременно стила и производителността.

Автор: Филип Станиславов