SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Sonority е нова пъзел игра на пазара, разработена от Jump Dash Roll. Вие играете като Естер, млада жена, опитваща се да намери мистериозна мелодия, която може да помогне да излекува нейния приятел, говорещата мечка Батама. За да намерите мелодията, вие посещавате странно разрушено кралство, където животните и хората могат да говорят помежду си. С помощта на Батама решавате пъзели и бавно откривате митологията на региона и какво се е случило там. Всичко това звучи малко странно, но ви уверявам, че има смисъл в контекста на играта.

Разработчиците очевидно са прекарали много време в изграждането на света и създаването на знания и това наистина се отплаща. Колкото и фантастична да е играта, тя все пак звучи реалистично. Ако някой ми беше казал, че историята се базира на истински гръцки митове, вероятно щях да му повярвам – ето колко добре е измислен сюжета.

По-голямата част от пъзелите в играта изискват да местите и въртите камъни, като свирите музикални ноти. Камъните се движат пропорционално на интервалите, които задавате между нотите. С напредването на играта вашият герой ще научи повече ноти и ще открие нови инструменти, на които да свири, които са необходими за решаване на все по-сложни пъзели.

За протокола нямам никакви музикални познания. Знам, че музикалните ноти започват от A и стигат до G, но това е всичко. Не знам дали би било по-лесно за някой, който е добре запознат с музикалните ноти, но на мен ми отне известно време да свикна. За мое разочарование продължавах да забравям как работят пъзелите. Не можех да си спомня дали трябва да се кача нагоре по музикалната скала, за да местя блокове нагоре или надолу. Имам чувството, че ми отне много повече време от повечето хора, за да завърша играта, защото не можах да разбера това.

Освен това имах и друг проблем – стори ми се доста трудно да играя играта на контролер. Музикалните ноти, които трябва да изсвирите, са начертани на контролера – те започват от L бутона, след това се спускат надолу по D пада и нагоре по бутоните от другата страна. Има логичен смисъл, но усещането е сякаш наистина се уча да свиря на инструмент и неизбежно прекарвах повече време в опити да запомня кой бутон да натисна, отколкото в решаване на пъзелите. Това е особено разочароващо, когато някои пъзели имат ограничение във времето и ми отне много време, за да ги реша, не защото не знаех какво да правя, а защото не можех да въвеждам бележките достатъчно бързо.

По отношение на графиките на играта, те не са авангардни, но са перфектно функционални, ярки, ясни и достатъчно разнообразни, за да направят всички части на града, които посещавате в играта, уникални и интересни навсякъде. Въпреки че светът е 3D, камерата може да се движи съвсем малко във всяка посока, което затруднява навигацията. Това също може да повлияе на решаването на пъзелите, защото е невъзможно да погледнете пъзел от различен ъгъл, за да получите различна гледна точка за това къде трябва да отидат всички блокове. По същия начин, въпреки че играта създава илюзията, че е отворен свят, тя всъщност е доста линейна и прекарвате много време в опити да се натъкнете на секции от картата, които не са достъпни.

            Един аспект на играта, който наистина се откроява, е звукът. Всички герои са напълно озвучени – трябва да се каже, с различни нива на професионализъм.

Звуковият дизайн е отличен и околните звуци са наистина доста спокойни. В страхотен избор на дизайн, играта е предимно без музика, докато не решите пъзел. В този момент нотите, които сте изсвирили в пъзела, ще започнат да се повтарят и да съвпадат с фоновата музика в играта. Това наистина е приятно изживяване, което прави решаването на пъзели малко по-приятно занимание.

Не съм голям фен на пъзел игрите, но тази игра беше приятна изненада. Наслаждавах се много повече, отколкото си мислех, и бях напълно ангажиран с пъзелите и сюжета. Ако харесвате пъзел игри или дори ако просто търсите нещо различно за игра, можете да на вземете копие на Sonority.