Soldner: Secret Wars

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Съмнявам се, че хората, на които все още не им е писнало от постоянните приказки за борба с тероризма, са много. Напоследък това е една от най-актуалните теми. В играта, която имам намерението да ви представя, отново става въпрос за екстерминиране на терористите. Но по малко по-различен от възприетия досега начин.

Действието в Soldner: Secret Wars се развива през недалечната 2010 година. Според разработчиците на този 3D-шутър по това време големите световни сили, като Америка и Русия, вече са се уморили от неспирната война с тероризма и въобще – с разрешаването на конфликти от всякакъв тип. В близкото бъдеще вече не се разчита на многолюдни атаки, осъществявани посредством многобройни тежковъоръжени армии, които предизвикват страх и ужас най-вече сред цивилното население. Хората, които стоят начело на страните, воюващи с тероризма, стигат до извода, че много по-икономично и най-вече по-ефикасно е да се обучават

малки групи от перфектно подготвени за всякакви ситуации войници

които да се изпращат на мястото на конфликта и да го решават, без да се вдига прекалено много шум.

Основната идея в Soldner: Secret Wars е да поемете командването на една такава добре обучена и въоръжена с всевъзможни оръжия група. Вие и вашите братя по оръжие ще обикаляте из най-горещите точки на земното кълбо и ще се изправяте пред най-различни като тип и ниво на трудност задачи. Преди да се впуснете в екшъна обаче, имате възможност да създадете войник по свой собствен вкус и подобие. Макар и само визуално, боецът може да бъде променен изцяло. Като се започне от лицето, дрехите (панталон, горно облекло), мине се през очилата, шапката и наколенките и се стигне до раницата на гърба ви. Ако ви се занимава да изпробвате всичките възможни варианти на цялостната ви визия, ще трябва доста да се потрудите, защото комбинациите са десетки хиляди.

Вашата бърлога

При започването на соловата игра ще се озовете на място, което ще трябва да приемете за своя база. Докато се озъртате наоколо, ще забележите джип, сателитна чиния (която се явява ключова за по-нататъшната ви игра, защото чрез нея ще избирате мисиите, които да изпълнявате) и неща, наподобяващи бункери. Последните служат за попълване на вашия арсенал и за набавяне на наземни и въздушни превозни средства.

На всеки от тези “бункери” е лепнато отделно изображение, което показва тяхното предназначение. На един от тях се мъдри картинка с пистолет. В него ще можете да се въоръжите – било то с пистолет, снайпер, карабина, гранатомет, гранати и т.н. или да се екипирате с аптечки и куп полезни джаджи от сорта на очила за нощно виждане. На друг пък е изобразен хеликоптер. Чрез този “бункер”, както може би вече се досещате, ще се сдобиете с въздушно превозно средство. Предимството на тази сграда е, че преценявайки разстоянието до точката на изпълнение и вида на задачата си, ще можете да подберете най-удачния за тази цел начин на транспортиране. Ако държите да се движите по земята, ще трябва да използвате третия “бункер”, в който се намират най-различни видове джипове, танкове и дори ужасяващият руски БТР.

Натискайки бутона “Use” в близост до сателитната чиния, за която ви казах по-горе, ще се появи меню, в което първоначално има шест мисии. Те са разпределени по типове (унищожи, спаси и достави), цел (предмет, човек, превозно средство), място и награда.
Подобно на Red Faction, и тук ще можете да

разрушавате почти всичко

което очите ви фиксират. Например, докато се дундуркате на танка, ще сте способен съвсем небрежно да си бутате дървета, да сваляте огради и да минавате едва ли не откъдето си поискате. А включите ли в действие и свое по-мощно оръжие, няма да е проблем да лишите дадена сграда от някоя друга стена или без никакви усилия да я надупчите като швейцарско сирене (с тази разлика, че образувалите се отвори ще са с доста фрапиращ размер). Това прави играта в мултиплейър много напрегната и интензивна, защото шансът някой от опонентите ви да се скрие някъде, дебнейки със снайпер, е много малък поради простата причина, че читаво укритие не оцелява много време. 

Отговорността носи привилегии

Натоварвайки се с отговорността да ръководите екип от професионално обучени войници, вие получавате и някои доста полезни привилегии. И в сингъл, и в мултиплейър командирът на групата ще може да се възползва от постоянно обновяваща се сателитна карта на местността. Тя ще ви помага да избирате най-удачния път за настъпление или място за укритие в зависимост от ситуацията. В мултиплейър режима това е едно полезно нововъведение, което прави играта достатъчно интересна дори и за тези, които не са надарени със стратегически наклонности или пък току-що прохождат в жанра.

Въпреки че Soldner се побира само на един диск, тя е доста взискателна по отношение на хардуер. При първоначалното пускане на Celeron на 2.4Ghz, 256 DDR RAM, GForce FX 5600 256 RAM, се наложи да изчакам няколко минути, за да видя основното меню на играта. Да не говорим, че ми отне поне още десет да достигна до момента на същинската игра, когато бях доста изненадан от непоносимо насичане. Проблемът се оправи, когато добавих още 512 DDR RAM към конфигурацията. Тогава играта тръгна като по вода.

Не мога да не спомена обаче, че Soldner: Secret Wars разполага с много добра графика. Хеликоптерите, танковете и другите превозни средства са пресъздадени максимално истински, а пространствата, в които ще се мотаете, радват окото. Общо взето всичко изглежда истинско и красиво. Експлозиите, климатичните условия и дори прахта, която се вдига зад вас, докато шофирате, също ще допринесат за приятното усещане по време на игра.

Конец

Като цяло Soldner: Secret Wars е мултиплейър-ориентирана игра. Тя ще ви даде възможност да джиткате с ортаци както офлайн, така и онлайн. Играта поддържа до тридесет и двама души в мрежови патаклами, а в специалните сървъри броят им може да достигне и до сто двадесет и осем.
Общо взето играта си заслужава, но трябва да спестите някой друг лев, който да оползотворите в закупуването на още малко RAM памет за вашето PC. Поне тези високи хардуерни претенции имат поктитие, когато става дума за визията и геймплея. Защото, както ни е до болка познато, има игри с гигантски изисквания, които въпреки всичко не блясват с нищо интересно и качествено. Soldner: Secret Wars е чудесен мултиплейър шутър, който има потенциал да измести някои от големите имена в жанра или поне да се нареди до тях.

Автор: Асен Георгиев