Soldner: Marine Corps

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

В началото на този материал се чувствам задължен да повдигна въпроса за “стареенето” на даден продукт. Както всички много добре знаем, сферата на компютърните развлечения се развива с невероятни темпове. Допреди няколко години не сме си и помисляли, че ще можем да играем на Tomb Raider, докато се возим в градския транспорт. Сега, благодарение на мобилните телефони от последно поколение, това е напълно реално. Идеята ми е, че конкуренцията е жестока и производителите на компютърни игри би трябвало вече да са разбрали това. По всичко личи, че пичовете от Wings Simulation живеят малко назад във времето. Нищо чудно, че вече не съществуват. Това разбрах, когато стартирах адона на Soldner: Secret Wars – Marine Corps. 

Дежа ву

Събитията в “новия” Soldner се развиват отново през 2010 година, а концепцията на геймплея не се е мръднала и на сантиметър. Отново специално подбран и добре обучен военен отряд, въоръжен с техника и оръжия от най-ново поколение, ще се изправи срещу надигналия се в световен мащаб тероризъм и ще изпълнява най-различни мисии из цялото земно кълбо. Новостите, които предлага експанжънът, не са малко, но пък и същевременно – не са достатъчни, за да може по някакъв начин играта да е конкурентноспособна. Според мен единствените хора, които ще я извъртят, са най-закоравелите й фенове, които са били зарибени непоправимо още с оригинала.

За мое огромно съжаление играта не е пипната в графично отношение. Енджинът, който преди една година изглеждаше добре, в момента не е много приятна гледка за окото. Всъщност не можем да очакваме и коренни промени в тази насока, имайки предвид, че това е просто един адон, но може би трябваше да се направят поне някои козметични подобрения по отношение на визията на персонажите.

И все пак

Както вече казах, в геймплея на играта са вплетени нововъведения, които не бива да пренебрегваме с лека ръка и заради които не можем да я захвърлим директно в рисайкъл бина. Вече имате възможност например да плувате и да се гмуркате. Това ваше умение ще ви помогне в редица мисии, където, благодарение на него, ще издебвате и елиминирате врага си подмолно и безпроблемно.

Ако си спомняте, една от добрите страни на Soldner: Secret Wars беше многообразието от превозни средства (били те джипове, БТР-и, танкове или хеликоптери). Тук то е запазено, като дори е подобрено многократно. Освен че изборът ви вече е сериозно увеличен, ще можете да управлявате въпросните военни машинарии по един далеч по-удобен начин – ще се движите безпроблемно в дадена посока и едновременно с това ще можете насочвате оръдието си в друга.

Добре познатата карта също е леко променена. Сега, чрез използването на няколко клавиша, ще се възползвате от нея още по-пълноценно, като например я фиксирате върху ваш войник, който да следите. Тя вече не се показва на целия екран, а на част от него, като по този начин можете да я използвате за ориентир.

Ако по някакъв начин Soldner: Marine Corps беше излязла по-рано и не изглеждаше така вехта визуално, мисля че щеше да допадне на много хора. Сега обаче положението е малко по-различно и по мое мнение само по-непретенциозните геймъри ще й обърнат внимание. Подобренията, направени от производителите, обаче въобще не са малко, така че всички фенове на Soldner: Secret Wars сто процента ще се накефят. Но уви, визията спъва много сериозно иначе добре замисления геймплей.

Автор: Асен Георгиев