So Blonde

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Колко вицове за блондинки и компютри знаете? Десет, петнадесет, седем хиляди? Да, и аз знам почти толкова. Съвсем скоро всички те ще станат крайно неактуални, защото блондинките еволюират. При това със страшна сила. Вече са толкова напреднали в технологичната сфера, че вече си имат и игра, донякъде насочена към тях. Тя се казва So Blonde и представлява класическа приключенска геймка от типа „посочи и кликни”. Заглавието е напълно прилично и може би още поне няколко седмици няма да помръдне и на милимундер от харда на лаптопа ми. Причината за това не е само в русолявия цвят на косата ми, а е далеч по-основателна. Играта, която разработчиците от Wizarbox са създали, си заслужава поради няколко основни причини: супер оптимистично шарена е, забавна е, върви леко в сюжетно отношение, изпълнена е с шукаритетни мини игри и е населена с интересни персонажи.

Винаги на мода

Блондинките винаги ще се харчат. То се знае. Откакто свят светува всички им се подиграват, че са тъпи, а извратени филмотворци създават недоразумения като „Професия блондинка” и други „достижения” на съвременното изкуство, но в крайна сметка всеки иска или да е блондинка или да е с блондинка. Е, So Blonde донякъде сбъдва и двете желания. Малко е шизофренично, но така се получава. От една страна, стартирайки играта, ще се вживеете в ролята на 17-годишната Съни, а от друга, ще я гледате отстрани как разхожда манекенската си фигура по златистите плажове на мистериозния остров, на който се разиграват основните събития.

Историята на русокосата Съни започва съвсем по блондински. Тя, лодка, вода, ваканция, буря, и всичко останало сте го виждали – пълната идилия се допълва от факта, че богатите родители водят разглезеното си дете на почивка. Съвсем неочаквано обаче се разразява силна буря и главната героиня пада зад борда. Когато се събужда, осъзнава, че се намира на изключително красив остров, но няма ни най-малка представа, че поради неизвестни и необясними причини, се е върнала около 300 години назад във времето. Безкрайни плажове, сенчеста джунгла, останки от спасителна лодка и други подобни красоти ще ви въвлекат в играта от самото й начало. Естествено целта на мацката, в която ще се въплътите, е да намери телефон, хотел, маникюристката си и най-вече своите родители, които според нея, са някъде съвсем наблизо и я чакат. Но всъщност на острова няма почти нищо друго освен местни жители, които през живота си не са чували за такива неща като телефон и хотел, защото те просто все още не са изобретени. Ще се сблъскате и с кръвожадни пирати, симпатични моряци и най-вече с архигадняра Едноокия, с когото ще имате разправии до самия край на играта, който се достига сред около 15 часа умерена интензивна мисловна дейност. В този период ще срещнете около тридесет персонажа, с които можете да взаимодействате и разговаряте.

Приоритети

Вицовете за блондинки не са изключение дори в тази игра. Забавното е тук, че има и шеги за брюнетките, за да стане възможно най-весело. Всъщност едно от яките неща в играта е хуморът, който се прокрадва във всеки пиксел, а и в самата атмосфера. Например, първото нещо, което Съни смята, че е необходимо да направи, е да си оправи прическата и да се гримира, защото не изглежда добре и така не бива да се разхожда по безлюдния плаж и дори да разговаря с едно 10-годишно момченце. Друг особено забавен момент е, когато седемнадесет годишната бъдеща конкурентка за „мис гейминдустрия 2008” си мисли, че пиратите, в чиито кораб се озовава, не са нищо повече от актьори, на които се плаща, за да разнообразяват туристи.

Забавният и съвсем ненатоварващ дух на играта ще ви прекара през десетки различни приключения и ще ви сблъска с всевъзможни загадки. Ще трябва да комбинирате предметите, които сте прибрали в инвентара си и на моменти да проявявате истинска съобразителност, за да напредвате. Въпреки това като цяло играта не е сложна. Мини игрите, за които вече ви споменах, са разнообразни и пряко свързани с основната сюжетна линия. В някои от тях ще играете на канадска борба с огромен пират; в други ще събирате капки вода в черупка от кокосов орех; в трети ще ловите ключове с въдица. Определено най-идейната е тази, в която трябва да се дуелирате с една опасна брюнетка, но без пистолети или саби, а чрез вицове за блондинки и брюнетки.

Земен рай

Погледната от един по-различен ъгъл, тази компютърна игра е същински рай за любителите на поп-фолка. В нея има руса девойка, море, плаж, слънце, а може да се намери и някоя друга бутилка ром. Като оставим това на страна, So Blonde притежава много приятна графика, изпълнена в комикс стил и качествено музикално оформление. Разнообразието от открити пространства и помещения, в които можете да се мотаете, е впечатляващо. Заглавието предлага над 50 различни зони, разделени в няколко по-големи области. Ще се разхождате по златист плаж, контрастиращ със здравословно зелената джунгла; в китни рибарски селца; по палубите на пиратски кораб; във влажните подземия на мистична пещера и къде ли още не. И през цялото време единственото нещо, което трябва да правите, е да управлявате мишката и да посочвате различни обекти по екрана. Взаимодействието с тях е много елементарно – можете да ги вземете, да говорите с тях (ако са хора), или да се опитате да ги използвате по някакъв начин. Всичко става само с два клика на мишката. Съвсем като за блондинки!

Автор: Асен Георгиев