Sniper Elite

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 дек. 2005

Когато разбрах, че програмистите от Rebellion Software готвят тази игра, моментално си спомних за един страхотен филм, който бях гледал наскоро. Може би вече сте се досетили, че става въпрос за “Враг пред портата”, в който се разказваше за Втората световна война и по-конкретно – за живота на един млад съветски снайперист. Sniper Elite преплита в себе си основни стелт елементи с възможността за снайпване, а получилата се комбинация ви кара да се почувствате като истински хищници, които дебнат своята плячка от засада. Постоянно ще бъдете принудени да се придвижвате възможно най-тихо, докато се опитвате да откриете подходяща позиция, на която да се закотвите и от която да снайпвате необезпокоявани.

Sniper Elite отразява събитията, случили се през 1945 г., когато Втората световна война е навлязла във финалната си фаза. Руснаците са на прага на Берлин, а отчаяните немци се борят свирепо, за да спасят, ако не друго, то поне собственото си достойнство. Главният герой, чието управление ще поемете, е американец, завършил една от най-престижните военни школи. Той е сред най-точните снайперисти в света и ненапразно носи прякора “Орлов поглед”. Основната мисия, с която е натоварен младият солджър, е да не позволи на руските войници да откраднат разработки, касаещи немските ядрени програми. За да постигнете успехи в това начинание, което бележи началото на Студената война, на моменти ще трябва да работите дори рамо до рамо с германците. А понякога ще ви се налага да разчитате единствено на собствените си умения.

Търпение му е майката

На пръв поглед Sniper Elite не е нещо по-различно от поредният фърст пърсън шутър, отразяващ събитията от средата на четиридесетте години на миналия век. При по-задълбочено вглеждане обаче ще открием, че играта предлага малко по-особен геймплей. Цялата сингълплейър кампания се състои от десетина мисии, които, от своя страна, са разделени на по-малки задачи.

Sniper Elite, както си личи и от самото заглавие, е геймка, в която основен момент е дебненето и умелото боравене с различни далекобойни, пробиващи черепи, оръжия. Имайте предвид, че през повечето време ще трябва да сте много наблюдателни, защото враговете ви са скрити на всевъзможни места. При това толкова добре, че понякога посмъртно не можете да ги видите. Поне докато не извършите някое конкретно действие (застрелването на определен обект или преминаването през дадена улица).

По време на всички изпитания, на които ще се бъдем подложени, докато разцъкваме соловата кампания, ще трябва да се придържаме към стелт поведение, ако не искаме на бърза ръка да отпътуваме към отвъдното. Хората, които смятат, че ще могат да излизат лице в лице срещу вразите и да ги покосяват в близък бой, могат просто да се ориентират към някое друго заглавие по темата. Тези от вас, които са търпеливи по природа и притежават здрави нерви, обаче ще се насладят на моменти, които не биха открили в обикновените пуцалки.

Хедшот мания

Тъй като вашият герой е обучен в една от най-добрите военни школи в света, логично е да е получил достатъчно добра оръжейна култура, която да ви позволи да използвате няколко различни вида снайпери. Освен тях обаче ще гърмите и с пистолет със заглушител, динамит, гранати, тежка картечница и други подобни, които ще крадете от труповете, които ще оставяте след себе си. Общо взето в играта съществуват доста средства за убиване, но бъдете на сто процента убедени, че по една или друга причина през по-голямата част от времето ще ви се налага да сте със снайпер в ръка.

Именно заради това програмистите от Rebellion Software са решили да прибавят няколко ефекта, свързани със снайпването. Например, когато треснете някоя по трудна за реализиране “глава”, камерата автоматично ще проследи полета на куршума от дулото на пушкалото ви, та чак до кратуната на противника, която впоследствие ще видите разпръскана по монитора си. Този ефект не се отнася само за хедшотовете, но се появява най-често при тях.

Длъжен съм да отбележа, че това е една от малкото игри, в които има значение от какво разстояние се опитвате да уцелите дадена мишена. Ако стартирате Sniper Elite и решите, че мерникът ви нещо не е в ред, донякъде ще сте прави. Но не съвсем, защото мерникът си е съвсем читав. Причината за понякога неточната стрелба е фактът, че върху траекторията на куршумите се отразява разстоянието, от което сте произвели изстрел. С други думи, ако гръмнете по противник, който се намира на двадесет метра, ще можете да му отнесете канчето без проблеми. Но ако правите същото, когато мишената ви е на шестдесет метра, няма да ви е толкова лесно да го улучите в главата още с първия си опит. Така че отваряйте учебниците по балистика. 😉

Повишена смъртност. За съжаление на вашия герой…

В интерес на истината соловата кампанията не е от най-лесните, на които съм попадал. Причините за това са няколко. Една от тях е компасът, който ще можете да наблюдавате в долния ляв ъгъл на монитора. Той изпълнява няколко функции: показва нивото на здравето ви, четирите посоките на света и би трябвало да отчита откъде ви обстрелват противниците. За съжаление обаче понякога това не се получава и куршумът може да ви светне от най-неочакваното място. От друга страна, някои от задачите, с които се нагърбвате, не са обяснени достатъчно ясно и докато разберете какво и как точно трябва да свършите, ще ви се наложи да умрете поне няколко пъти :). За нарастващия процент на смъртността ще се грижат и добре скритите вражески снайперисти, заради които трябва да сте постоянно нащрек, ако не искате мозъкът ви да се разнесе по близките сгради.

Пребий другарче

За малко щях да забравя да ви кажа, че играта разполага и с мултиплейър режим, който може да се разцъква през LAN или с високоскоростна Интернет връзка в режими Deathmatch, Team Deathmatch или Assassination. Естествено, тук ще имате възможност да променяте външния вид на своя солджър. Играта определено е по-забавна, когато знаете, че снайперистът на отсрещния покрив е истински човек, отколкото когато се сражавате срещу досадни компютърно управлявани опоненти. Усещането да се изправиш срещу реален враг винаги е било в пъти по-адреналиново.

Последни думи

Не съм споменал нищичко за визията на Sniper Elite, защото напоследък по отношение на този аспект се пише все едно и също. Сега ще ви споделя кратко и ясно – играта не е особено тежка, изглежда добре, а всичко наоколо спомага за пресъздаването на атмосферата, витаеща в Берлин през последните дни на войната.

В интерес на истината геймката е качествена и я препоръчвам горещо на всички почитатели на подобен тип заглавия. Друг е въпросът, че лично аз не намерих в нея нищо, което да ме накара да си спомням за съществуването й след, да речем, една седмица. Това е проблем на повечето новоизлезли игри – изглеждат добре, стават да ги врътнеш, но не предлагат нищо кой знае колко запомнящо се.

Автор: Асен Георгиев