Small Soldiers

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 08 сеп. 1998

От колко време не сте си играли на малки войници? 5, 10, 15, 20 години? Сега, благодарение на компютрите, можете да получите своята свръхдоза инфантилно забавление, без да се изложите пред връстниците си. Изглежда след появата на Armymen мотивът за неизживяното детство е на път да се превърне в доста експлоатиран и печеливш геймърски жанр. Small Soldiers – Squad Commander е втората игра от този тип, появила се само в рамките на това лято. Този път едни срещу други застават не армии от малки войничета, танкчета и бронетранспортьори, а два отряда пластмасови кукли – елитните Командоси срещу грозноватите, но благородни Горгончета.

Играта може и да се окаже не толкова популярна сред родните геймъри в по-напреднала възраст –  все пак човечетата с подвижни стави бяха твърде баровски играчки за децата, родени преди 10 ноември 1989 година. Единственият източник на пластмасови войничета от този тип тогава бяха шоколадовите яйца и играчките от списание Пиф, които за съжаление се оказваха дефицитна стока по онова време… Като се абстрахираме от този факт обаче Small Soldiers си е доста оригинална и занимателна игра. Тя е максимално опростен и изчистен

вариант на най-популярните стратегиив стил Warcraft и Starcraft.

Недейте да се мръщите, все пак играта е предназначена главно за деца над 8 години (това ми напомня вица за бореца, който наредил пъзел за няколко седмици, а на кутията пишело “от 3 до 5 години”;-))). Въпреки това ще видите, че действието е увлекателно, забавно, на моменти дори доста трудно.

Small Soldiers е създадена по сюжета на едноименния летен кинохит. И в момента филмът не слиза от щатския Tоп 10 на най-посещаваните продукции. Негов създател е режисьорът Джо Данте, заснел класическите фантастични хитове “Вътрешен космос” и “Гремлините”. Всъщност действието в Small Soldiers малко наподобява “Гремлините”. Нали си спомняте филма за сладките китайски зверчета, които се страхуват от светлината, размножават се, ако бъдат намокрени и се превръщат в дяволчета, когато похапнат след полунощ? Е, в Small Soldires пак става дума за развихрили се малки разбойници. Този път това са оживелите кукли на малки войници, които, следвайки своя боен инстинкт, се впускат в реална военна операция.

Действието на филма се развива в тихото американско провинциално градче Уинслоу Корнърс, щата Охайо. В играта обаче то е преименувано на Ню Бедфорд. Тук хората са изключително приветливи и отдавна са забравили какво е насилие. Скоро обаче ще са принудени да си припомнят значението на тази дума. Военната фирма Глоботех, преквалифицирала се в производството на играчки, по погрешка поставя

чипове от стратегически военен суперкомпютър

в няколко механизирани кукли, които приличат най-вече на персонажи от “Дюк Нюкем” или “Хищникът”. За нещастие пратката попада в Уинслоу Корнърс, а фигурките оживяват. Те са разделени на две групи – елитните Командоси и благородните Горгончета. Противно на всякаква логика войниците изпълняват ролята на “лошите”, а чудовищата – на “добрите”. Единствената цел на миниатюрното спецподразделение е да затрие своите противни на външен вид, но иначе изключително миролюбиви, опоненти. Горгончетата пък се стремят само към едно нещо – да намерят отдавна изгубения си остров Горгон. Командосите обаче не се спират пред нищо по пътя към своята победа. Те нямат нужда от почивки, не се интересуват от преговори и не взимат заложници. Водени от своя лидер Чип Хазард (озвучаван с гласа на екшън-актьора Томи Лий Джоунс), малките войници са готови дори да изпепелят цялото градче, само и само да спипат Горгончетата.

Това е началото на титаничния сблъсък

между двете армии от пластмасови кукли. Бойните действия между тях се развиват из целия град – в холовете, спалните и баните на хората, из дворовете, в магазините за играчки, складовите помещения, комуникационните станции или пък в индустриалните зони. Вместо обичайните за стратегическите игри водни препятствия, пустини, гори или      планини, гейм1ърът ще се натъква на купчини разпилени дрехи, съборени мебели, разхвърляни инструменти или пък капани за мишки. Градчето е пълно и с безброй смъртоносни бариери, които трябва да се преодоляват с изключително внимание – спукани тръби, които изпускат пара, забравени печки, които бълват огън, развалени стенни часовници или боксови ръкавици на пружина.

Управлението на бойните части е изключително просто

В началото геймърът започва с няколко войници и сандък за играчки, който изпълнява ролята на база. Върху него е написан и броят на резервните бойци, с които разполагате. Ако някой от героите загине, просто трябва да извадите оттам следващия. Играта приключва, когато всички войници измрат и не останат подкрепления в куклената кутия. За разлика от други подобни стратегии, в Small Soldiers може да се използва доста ограничен брой единици – от 3 до 8-9 човечета едновременно.
Съответната група трябва да се маркира с мишката, след което “цъквате” с маркера върху желания обект. Ако това е противник – войниците ще го нападнат, ако е някакъв предмет – ще го вземат от пода. В случай че на мястото на маркера няма нищо – войската просто ще се придвижи дотам.
Всяка от враждуващите страни разполага с по шест вида войници, всеки с различни способности. Горгончета и Командосите могат да демонстрират възможностите си в пет различни умения – бързина, здраве, далекогледство, сила и далечина на атаката.

Общо взето

универсални бойци са само прдводителите на двете армии

майор Чип Хазард и Арчър (стрелецът с лък). Останалите са или далекобойни, но слаби, или силни, но с малък обхват на атаката, или пък мощни, но тромави. В командоския елит влизат артилеристът с 32-каратова усмивка Брик Базука, чернокожият снайперист Бъч Мийтхук, сапьорът Ник Нитро, специалистът по безшумни операции Кип Килигън и експертът по свръзки и разузнаване Линк Статик. Армията на Горгончетата се състои от майстора на юмручния бой Слам-фист, побъркания виртуоз на боздуганите Инсаниак, мускулестия Пънч-ит, съгледвача Окула и сглобения от безразборно събрани телесни части Фрикенщайн. Всеки войник, независимо дали е Горгонче или Командос, може да носи със себе си само един предмет. Това може да е ключ, магнитна карта, щанга за отвинтването на някой пожарен кран, част от тялото на някой разглобен войник, боен трофей или просто експлозиви. Освен да стрелят, бойците от двете враждуващи фракции могат и да хвърлят бомби. В Small Soldiers има три вида взривни устройства. Най-слаби са пиратките. Обикновено врагът може да бъде унищожен с две-три от тях, ако изобщо успеете да го улучите. Втори по сила са така наречените “черешови бомби”, които представляват класическата за анимационните филми “топка с фитил”. Те обикновено са достатъчно силни, за да убият на място всяка бойна единица. Най-мощни са гранатите тип “лимонка”. Една от тях е достатъчна, за да ликвидира цяла група скупчили се вражески бойци.

В общи линии Small Soldiers не е особено трудна от стратегическа гледна точка, но затова пък е много забавна. Геймърът трябва да се преодолее 20 мисии, по 10 с всяка от воюващите страни. Малко по-голяма тръпка е играта на експертна трудност. Тогава вражеските сандъци за играчки непрестанно бълват войници и трябва своевременно да бъдат унищожавани. Допълнително усложнение са безбройните капани из нивата. Ако включите играта на най-тежкото ниво, противниците неминуемо ще устройват засади около препятствията. А в такъв случай преодоляването им става истинско предизвикателство.

Автор: Момчил Милев