Skyrim or why PC gaming still matters

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 11 дек. 2011

Най-напред се извинявам за заглавието. Със сигурност българският език е изключително богат, но просто ми се струва, че така формулирано то изразява най-кратко и ясно онова, което искам да кажа.

А то всъщност е доста конкретно. В събота вечерта се проведоха тазгодишните SpikeTV Video Game Awards. Грандиозното събитие, водено от Зак Леви, събра цяла плеяда от холивудски знаменитости и показа нагледно как се прави истинско шоу – уникални специални ефекти, известни актьори, музиканти и спортисти, щипка геймърски хумор и тежката артилерия на някои от най-силните имена в индустрията.

А, да, и награди.

Една от тях, разбира се, бе най-престижната – тази за “Игра на годината”. Като цяло на наградите и трите доминиращи конзоли бяха изпратили най-силните си представители – мачо екшъна Gears of War (XBOX360), холивудското приключение Uncharted 3 (PS3) и вълшебната Legend of Zelda: Skyward Sword (Wii). Именно последните две бяха и сред претендентите за “Игра на годината” (защо Gears 3 бе пренебрегната е друг въпрос, на който в Microsoft и Epic със сигурност ще търсят отговор).

Вместо това престижната награда отиде в ръцете на Тод Хауърд и неговия екип от Bethesda за епичното ролево приключение The Elder Scrolls V: Skyrim. Казано с други думи, два от претендентите тежка конзолна категория – Нейтън Дрейк, който окончателно замени Кратос като емблема на PS3 и Зелда, която тази година стана първата въведена в Залата на славата на видео игрите – отстъпиха място на една игра, която има дълбоки РС корени. Със страхотния си модерен енджин, огромната сингъл кампания и практически неограничената възможност за модове Skyrim изглежда като олицетворение на съвременната РС игра.

И тя спечели.

Разбира се, далеч съм от мисълта да разпалвам поредната битка конзоли срещу РС. Сред номинираните за “Игра на годината” бяха още Portal 2 и Batman: Arkham City, всяка от които подобно на Skyrim също има както конзолна, така и РС версия. Uncharted 3, Skyward Sword, а и няколко други игри от най-различни платформи направиха 2011 една от най-силните в историята. Важното обаче е, че за пореден път на висок форум стана ясно, че РС геймингът не е в състояние на нокдаун и Skyrim по един или друг начин го доказа.

Автор: Иво Цеков