Sim City 3000

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 26 мар. 1999

Не са много поредиците в света на игрите, които могат да се похвалят с 10-годишна история. Maxis могат с гордост да претендират, че са автори на една от тези редки серии от успешни игри, издържали теста на времето. Точно преди 10 години на пазара се появи една стратегия в реално време, която бързо грабна вниманието на геймърите и доби направо култов характер. Както вероятно се сещате, става въпрос за оригиналното Sim City, което за времето си беше революционно като възможности и графика. 5 години по-късно Maxis пуснаха продължението Sim City 2000, което предлагаше изометрична 3D графика и почти необятни възможности. Точно прекалените опции обаче попречиха на втората част да добие популярността на оригиналната игра. Просто много геймъри нямаха настроение да загубят часове в строежа на водопроводни тръби и да обръщат внимание на хиляди дребни детайли, които обаче имаха важно значение за успеха в играта. Още 5 години по-късно на пазара се появи и третата част от поредицата. В Sim City 3000 Maxis обещават да отстранят недостатъците на предшественика и да се върнат към гениалния геймплей на оригинала, като в същото време запазят всичките безбройни възможности пред мераклиите да се пробват в ролята на кметове.

На пръв поглед няма почти никакви промени!

В Sim City 3000, точно както и в предишните две части, ще имате възможност да проверите дали ставате за градоначалник. Целта е да се изгради максимално добър град, в който жителите ще се чувстват щастливи. За целта трябва да осигурите всичко необходимо за нормалното функциониране на селището. Това включва жилищни квартали, електричество, магазини, индустриални зони, градски транспорт…и мразените от повечето геймъри водопроводи и канализационни системи!
Точно след 5-10 минути игра обаче ще установите, че Sim City 3000 действително е нова игра и че авторите са се поучили от предишните си грешки. Самата програма непрекъснато ви подсеща какво точно липсва във вашия град и по този начин се избягват продължителните размисли на тема: “Добре де, уж всичко ми е наред, а защо въпреки това никой не идва да живее в моето китно градче?” Съветниците ви също не са лоши и вместо да си губят времето с безмислени разсъждения дават съобразени с конкретната обстановка напътствия. Освен това интерфейсът е сериозно обновен. Този път дизайнерите са се отказали от хилядите иконки, които караха геймърите да се чувстват като при работа с 3D Studio MAX. В Sim Sity 3000 винаги виждате само десетина иконки, а останалите са скрити под тях в добре организирани менюта. Така се запазва прегледност, а строежът на града не се превръща в отчаяно търсене на иконката за “Полицейско управление” или “Университет”. Подреждането на самите икони и менюта е много сполучливо и нямах абсолютно никакви проблеми за броени минути да се ориентирам в целия интерфейс. В самата игра също има някои промени. Както и преди, ще имате възможност да си изберете някоя гола полянка и да я застроите с вашия идеал за град. Има възможност да се заемете и с доизграждането на вече започнато селище, за да си спестите скучноватичката първа фаза на играта, където само маркирате най-различни зони без реално да се случва нищо друго. Не са забравени и сценариите, които съдържат управлението на вече изградени градове. Те включват решаването на транспортни, жилищни и екологични проблеми, както и борби с всякакви катастрофи. За съжаление са отпаднали сценариите от типа на “Оправете Токио след посещение на Годзила” и “Ограничете щетите от посещението на извънземните нашественици”:-(.

Известни нововъдения има и при графиката. Дизайнерите са се възползвали от нарастналата мощ на модерните компютри и са вградили невероятни детайли. При най-голямата степен на увеличение ще можете буквално да наблюдавате живота на всеки един жител във вашия град. Сградите са доста добре направени и като цяло може да се каже, че Sim City 3000 със сигурност няма да разочарова от графична гледна точка. Има дори поддръжка на 3D-ускорители, въпреки че не забелязах особена полза от нея. Добри думи могат да се кажат и за звука, които без да блести с особени ефекти създава подходяща атмосфера.

Наръчник за начинаещи кметове

Следващите редове едва ли ще са интересни за SimCity ветераните, защото ако сте играли с успех Sim City и Sim City 2000 едва ли ще имате особени проблеми със самата игра. На практика в Sim City 3000 трябва да правите същото, а и начините за постигане на целта също не са се променили значително. Съществуват обаче доста геймъри, които преди 10 години не са имали представа, че има такова нещо като PC и са пропуснали оригиналната игра и първото й продължение. Най-важното нещо е:

ниски данъци и висок жизнен стандарт

При тази комбинация от думи на всеки средностатистически български общинар би му се изправила косата, но горчивата истина е, че ако следвате практиката на родните политици и проявите бюрократично дебелоочие спрямо гражданите, никога няма да минете фазата на празната поляна! Просто в град с високи данъци няма да се засели нито един човек, а ако случайно имате вече жители на вашето селище ще забележите, че те много бързо ще си поискат най-различни екстри, за да останат в града и да си плащат ниските данъци при вас, а не при конкуренцията от съседния град. Без полицейско управление, пожарна команда и училище например няма никакъв шанс да се засели дори един човек. Същото естествено важи в още по-голяма степен за електричеството и водопроводните тръби. Ако не сте чиновник от НЕК, вероятно ще се сетите, че не е достатъчно само да забиете някои ТЕЦ по средата на полето и да кажете: “Ток има!”. Вашите жители ще искат пълна електрификация на всеки квартал! Същото важи и за водата, а слава богу дори в Sim City 3000 авторите са спестили на геймърите проблема с телефонизацията, макар че би било забавно да можете да организирате

лов на корумпирани телефонни техници

Друг сериозен проблем са дупките по улиците. Много бързо ще трябва да се примирите с мисълта, че не се намирате в София и построяването на улица не решава въпроса веднъж завинаги, а вашите жители няма да търпят дупки дори и ден. След като градчето се разрастне не е лошо да помислите и за паркове, стадиони, библиотеки и др. подобни. Ако имате пари, можете дори да си построите някое чудо на модерната архитектура, което бързо ще привлече туристи, а заедно с тях и сериозни инвестиции. Докато стигнете до този момент обаче ще минат доста часове с играта, защото SimCity 3000 точно като предшествениците си е една от най-комплексните и увличащи стратегии на пазара.

Автор: Никола Дърпатов