Silent Hill 3

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 13 сеп. 2003

Сигурно много от вас си спомнят една класическа игра, която излезе преди няколко години и разби спокойните сънища на много геймъри по света. Тя се казваше Alone in the dark и поне според мен точно тя постави началото на един нов жанр – Survivle Horror Adventure. Оказа се, че подрастващите геймъри все пак имат нужда от таласъми в сънищата си и малко кръв в мечтите си. Постепенно, този жанр започна да се продава добре и да става популярен. Пикът му, пак по мое лично мнение, беше сравнително скоро. А именно с излизането на последния Resident Evil и филмовата версия на играта (въпреки спорните й художествени качества). Те се оказаха най-върховите комерсиални постижения на Survival Horror-а. Въпреки че този жанр води началото си от добрия стар компютър, в 21-ви век се оказа, че Playstation има много повече потенциал за подобни приключения. Точно поради тази причина, много често собствениците на тази конзола имат радостта да получават “страшните” заглавия много по-рано от нас, РС маниаците. А понякога и ексклузивно!

Не е честно!

И ние, верните РС фенове, заслужаваме игри, които да ни будят нощем и да хранят фантазиите ни с изродски визии. Съвсем заслужено, този месец на компютърния пазар се появиха мои съмишленици, които, като мен, решиха, че няма да е зле да видим поредния бисер на жанра Survivle Horror Adventure и за РС. Това са момчетата от KONAMI, които пуснаха техния хит Silent Hill 3 и във вариант за персонален компютър. Имах шанс да тествам пълната версия на играта, която в скоро време трябва да се появи и на пазара.

Ще започна с не толкова веселите неща, за да не ви развалям удоволствието по-нататък. Най-неприятното е, че играта е на едно DVD. Тоест, ако искате да играете Silent Hill 3, още от сега си заплюйте кои филми да изтриете и си пригответе поне 7 GB свободно дисково пространство. Аз поне ви гарантирам, че си струва да го направите.
Въпреки че е третата част на играта за Playstation 2, в РС-вариант това е едва вторият епизод от поредицата след излизането на Silent Hill 2. Този факт не трябва да ви притеснява, защото трите части нямат особена сюжетна връзка по между си. Лично аз, за първи път се сблъсквам с игра от тази серия и ви уверявам, че се зарибих. И вече съм наточил зъби за Silent Hill 2. Това, което обединява трите серии, е фактът, че действието им се развива в имагинерното щатско градче Сайлент Хил.

В настоящата част ще влезете в ролята на седемнадесет годишна тийнейджърка, която се забърква в един ужасен “филм”, след като спокойно и небрежно тръгва на пазар. В супермаркета, обаче, тя заварва

кървава баня и множество уродливи създания…

Но нека не бързам с историята от магазина. Нека първо ви разкажа за самото начало, което ме грабна на момента.

Намирате се в бутафорен увеселителен парк. Около вас има плюшени зайчета, облени в кръв; люлки с кончета, които изглеждат като коне-вампири; всичко е обагрено в ръждиви и потискащо червеникави тонове. В ръката си имате нож, а в инвентара – патлак, метална тръба, та дори и картечен пистолет узи. След малко разходки, срещате ужасяващи кучета с разрязани на две глави, които с лекота успявате да отстраните с помощта на огнестрелните си приятели. Изведнъж, обаче, се изправяте срещу страховити гигантски мутанти, които имат безформени глави без лица и огромни чуканести крайници. В този момент се оказах нелепо убит… (или убита, не съм сигурен как трябва да се изразя :-)). Бях разочарован и реших, че ще започна от начало. Помислих си, че играта е доста трудна.

Но… в един момент Хедър (така се казва главната героиня) повдигна глава от масата, на която бе задремала. Тя се намираше в кафето на някакъв супермаркет и всичко си беше наред… Тук, обаче, ще спра разказа си. Както се оказа, играта се развива не само в реалността, но и в сънищата на девойката. Много приятен момент в Silent Hill 3 е фактът, че на всеки няколко минути гейминг ще имате възможност да гледате пищни и много добре направени филмчета. Това прави играта адски интерактивна и кара геймъра да се почувства като участник в действителна история, в истински хорър-филма.

Цялостната структура

на Silent Hill 3 е замислена любопитно. Ще можете да минете през множество различни и разнообразни терени, които не омръзват и винаги се променят в правилния момент, когато на някого може да започнат да му дотягат. Геймплеят е структуриран по следния начин. На всеки терен имате няколко етажа или нива, на които трябва или да бъде открит, или използван някакъв предмет. След като вземете и употребите всичко, което е нужно, продължавате към следващия терен. Свръзката помежду им, в повечето случаи, става чрез филмчета. Бъдете сигурни, че местата, където ще бродите, са достатъчно много – увеселителен парк, супермаркет, метро, подземни тунели, канализация, строеж, офис сграда, вилна зона, самото градче Сайлент Хил, болницата Брукхевън и една древна катедрала. Смятам, че след такова разнообразие, дори и най-капризните фенове ще скачат от кеф. В играта има и няколко мастити боса, които изглеждат по супер гнусен начин и могат да дадат хляб за фантазии на много болни мозъци. При някои от тях има специални системи за убиване, а други просто се нуждаят от определено количество олово.

Като се абстрахираме от пъзелите, обаче, начинът на игра не е наситен с чак толкова мислене. Ще ви се наложи да тичате и да млатите различни ужасяващи гадове. Подръчните средства за това варират от нож и метална тръба, до пушка, пистолет, узи и др. Най-якото е, че можете и да не се занимавате с гадовете из нивата, а просто да притичвате покрай тях и да избягвате директния сблъсък. По-добре е да си пазите амуниции за босовете. В Silent Hill 3 има някои много увлекателни пъзели, повечето от които ще ви поизпотят на трудност Hard. Слабо място в новото творение на KONAMI е, че свободата на движение не е много голяма. Фактът, че от десет врати на етаж, отворената вероятно е само една, е дразнещ.
Мисля, че е редно да кажа някоя добра дума и за графиката и звука.

Визуално, Silent Hill 3 определено избива рибата

Бих казал, че по-красив порт от конзола не съм виждал. Пък и хорър адвенчър изобщо. Ако графичната ви карта поддържа хардуерно DirectX 9, т.е. тя е GeForce FX5200 или по-нова, и ако имате достатъчно памет и добър процесор, ще се насладите на най-зрелищното хорор приключение за РС, излизало някога. Враговете, босовете и декорите са радост за окото, както можете да се убедите и от картинките. Звукът в Silent Hill 3 също е от най-добрите за този жанр. Играта си има свой собствен саундтрак, а звуците, които ще чувате из нивата, могат да накарат косата на плешивец да израсте наново и да настръхне :-).

Общо взето, ако сте фен на качествените приключения и приемате факта, че главната героиня е жена, а самата игра е конзолен тип, то Silent Hill 3 е вашият избор. В момента не мога да спра да я играя. А когато я врътна, ще започна Silent Hill 2… А вие още ли четете?

Автор: Орлин Широв