Sid Meier’s Pirates

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

В даден момент човек свиква с всичко – славата на пират, битките по море, пролятата в дуели кръв, танците, които забавляват изтънчените дами, екипажа… златните съкровища! Дори… Дори вече започвам да възприемам и силно обезпокояващия факт, че имам брада. И всичко това в името на приключението!

Още като съвсем дребен и незначителен малчуган животът на главния герой е една мащабна, динамична, значителна авантюра. Всичко започва, когато една вечер по време на семейната вечеря в къщата с гръм и трясък и без капка уважение се изсипват “злият маркиз” и неговите хора. Бащата на главния герой (името си избирате собственоръчно – да кажем Джак) дължи пари на въпросния благородник. В резултат на това цялото семейство е отвлечено в неизвестна посока. Измъква се само Джак. Той дава клетва да отмъсти. Години по-късно, вече порасналото момче плава на кораби. Първоначално се примирява да е част от екипажа, но в крайна сметка постепенно започва да демонстрира на индивидуалистичния си характер и очевиден талант в корабоплаването. Така обикновеният моряк става капитан.

Оттук-нататък всичко е във вашите ръце (и пиратска кука). Несигурно, но изпълнен с оптимизъм, правите плахи стъпки с дървения си крак към светлото бъдеще бъдещето на безмилостен морски вълк и пред еднооката ви смрадлива физиономия се разкриват безкрайни хоризонти… Добре де, преувеличих: героят ни е средностатистически човек и не е инвалид, поне в началото на играта, докато още не се е дуелирал. 🙂 И все пак поне едно от изброените неща беше истина: пред вас се разкриват адски много възможности. Ако сте геймър от по-старото поколение и сте се сблъсквали с оригиналния класически хит на Сид Майър, със сигурност знаете какво имам предвид. Можете да захапете всякакви интригуващи мини-куестчета, които играта предлага – да откривате своите изгубени роднини или пък да се омотаете в нови истории, предлагани услужливо от хората в различните градчета, които посещавате по време на своите мореплавания. Основната ви задача може да е и отмъщението и изцяло да следвате тази пътека, с едничката цел да изпълните клетвата, дадена в началото. Но, все пак говорим за пирати…

И може би най-привлекателен е

пътят на богатството

Можете да откривате нова земя, скрити съкровища. Да ограбвате кораби (товарни, пиратски…), кръстосвайки Карибите. Да насъсквате хората от различните градчета да се нападат едни други или пък самите вие да ги нападате (индиректно, атакувайки техни кораби или директно, удряйки по самите селища). Ако страстта ви е да плетете интрижки, разполагате с четири основни европейски сили, готови да се изпотрепят една друга – англичани, французи, испанци и холандци. Освен да вършите мръсотийки, можете и да помагате на дадена страна. Така получавате награди и привилегии, изкачвайки се в йерархията.

Рангът ви, освен всичко друго, е важен и за вашите романтични успехи. За да привлечете вниманието на дадена дама (някоя от дъщерите на губернаторите) и да получите покана за танци от нея, като за начало е необходимо да имате висок ранг и ефектно облекло. Бижутата също помагат. Дотук всичко беше лесно. Кошмарът започва, когато се доберете до въпросната покана. Следва една неописуема мини-игра или, за да бъдем по-точни, гореспоменатите танци. Вашата партньорка застава срещу вас и с движенията на ръцете си показва накъде трябва да се движите. И сега аз наистина разбрах колко сложно е за един пират да танцува и колко глупав може да бъде един танц. След като сгазих префинените крачета на всички дами, с които се опитах да танцувам, и получих само разочарованите им въздишки, открих колко сложен е пътят към сърцето на една жена. Какво да се прави – сложно нещо са междуполовите взаимоотношения… 😉

Много ми хареса фактът, че съществува

Top 10 на най-преуспелите пирати

Това е друга опция за вашето развитие – изкачвайки стълбицата и преборвайки се с опонентите, можете да пуснете пипалца из целите Кариби и бавно да си присвоите цялата мощ, ставайки най-голямото морско страшилище. За целта, разбира се, ви очакват сражения не само със самите конкуриращи ви пирати, но и с всякакви кораби, които ви се прииска да направите на трески. Механизмът на дадена морска битка е следният: единият кораб атакува другия (може или да бягате от някой нападател, или той от вас) и започвате да се целите с оръдията. Когато единият реши, че моментът е настъпил и е унищожил достатъчно голяма част от другия плавателен съд и екипаж, капитанът отива на вражеската палуба. Там започва дуел с командира на противниковото “корито”.

В този тип сблъсъци имате основно три типа атака (избирате и между различни оръжия, моето любимо е за бърза атака) и защита. Ако сте достатъчно наблюдателни, ще откриете кой удар се готви да направи опонентът ви и ще изпълните затапващите го движения. Когато някой изпълни успешен ход, прави крачка напред. Целта е да изтикате противника до края на кораба (или той вас). Позитивизмът на играта обаче не е пренебрегнат дори и тук. Даже при несръчен дуел и загуба за вас, вие не умирате, а попадате в затвора и играта продължава. Можете или да избягате през нощта, криейки се от стражата, или, ако имате пари, да подкупите някой пазач, който да ви пусне. И в двата случая отново се връщате на сцената. А когато веднъж мой противник ме изхвърли на безлюден остров, дори тогава след година мина кораб и ме спаси. Чак ме направи свой капитан. Та в общи линии това е една

приказка без край

Малко по-подробно за градовете – те всички си приличат. Има губернатор, пиратски капитан, вожд на племе, абат. Или да обобщя: съответната главна фигура, стояща на чело на даденото селце или град. Можете да разговаряте с него. Той може да ви дава мисии, които приемате или не. Би могъл да има и дъщеря, с която вече ви разказах какво можете да сторите. Можете да посетите таверната – оттук си набирате екипаж. Важно е да сменяте моряците си от време на време – старият тим може да се измори, да стане нещастен и недоволен или просто да бъде избит. Тук научавате и клюките като от някой странник можете да закупите карта на съкровище или друг интересен предмет. От търговците можете да вземете стока или да им пробутате своите боклуци на изгодна цена. На пристанището можете да си поправите или продадете кораба.

Като цяло атмосферата в играта е много весела. Цветовете са ярки, музиката е приятна и позитивна. Имате безкрайни вариации на мисиите. Sid Meier’s Pirates е толкова разнообразна и ви дава такава свобода да избирате какво точно да правите, че със сигурност можете да правите това, което на вас ви е приятно и да си моделирате перфектната за вас игра. И тъй като вие избирате, няма начин да не ви допадне, защото жанрът й спокойно може да се определи като „направи си сам”. Освен това името на легендарния геймдизайнер Сид Майър в заглавието винаги е било гаранция за качество. Както бяха казали колегите в една чуждоезична гейммедия: „Ако обичате забавлението, няма начин да не ви хареса и тази игра!”.

Автор: Лили Стоилова