Shrek 2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Всички си спомняте за сладурския анимационен филм “Шрек”. Ставаше дума за едно грамадно и грозно същество, което обаче има добро сърце. Е, съвсем скоро зеленият великан ще цъфне отново по родните киносалони в “Шрек 2”. На пазара филмът обаче е изпреварен от нова игра със същия сюжет и име. Вече всеки сам ще може да направлява добродушния гигант или неговите приятели през веселите приключения, които ги очакват.

Предстоящата премиера на втората серия на филма и по-скоро рекламната кампания около него, е довела до едно много положително събитие за всички геймъри. А именно кооперирането между DreamWorks и Activision. Общата работа между филмовото студио и издателите на игри от Калифорния определено е била ползотворна, защото крайният резултат е една адски забавна и увлекателна игрица. Друг интересен факт от биографията на Shrek 2 е излизането на играта едновременно за всички платформи. За да се справят с огромния обем работа, от Activision далновидно са разпределили задачите между дъщерните им дизайнерски студия. Екипът на Luxoflux, базиран в Санта Моника, e разработил версиите за всички конзоли – PlayStation 2, Xbox и Nintendo GameCube.
Вариантът за PC е създаден от KnowWonder, а за Game Boy Advance – от Vicarious Visions. За съжаление последните две версии излизат по магазините с орязани екстри, те предлагат само сингълплейър мисии. По нататък ще разкажа по-подробно на всички PC фенове от какви удоволствия са ни лишили издателите.

Приказна атмосфера

Новата игра определено принадлежи към action – adventure жанра, като за десерт е добавена магичност, присъща на всички приказки. Не случайно играта е сертифицирана като подходяща за всички възрасти. Така че ако очаквате Шрек да разкъсва хора, изобщо не сте познали. През целия геймплей няма да видите и капчица кръв. Това не означава, че няма батални сцени, напротив. Просто всички ваши врагове изчезват като сапунени мехури, когато ги халосате един-два пъти. В новото заглавие определено не се набляга на екшъна, а по-скоро на приключенията и приказната атмосфера.

Нови герои и местности

В основни линии сюжетът на играта повтаря този на филма “Шрек 2”, като е обогатен с нови герои и места, които няма да видите на големия екран. Цялата история се развива във вълшебната страна – Far Far Away. Като всяка приказка и тук има красива принцеса, сполетяна от проклятие да се превърне в грозно зелено страшилище. Естествено, тя се влюбва в нашия герой Шрек, с когото са си лика-прилика. И двамата са зелени, огромни и определено не са красиви. Когато кралят и кралицата разбират, че дъщеря им отново е влюбена, решават да организират бал в чест на новия и възлюбен. Те се надяват чрез любовта си принцесата да се отърси от проклятието. Приблизително малко след това обаче те научават, че принцеса Фиона обича не кого да е, а зеления великан Шрек. Каква интрига, нали? Точно това е подправката на играта. От тук нататък започват перипетиите, в чието решаване ще участвате и вие. Пътуването ви към кралския замък за бала е изпълнено с приключения. В дългия път няма да сте сам, ще ви придружава и досадният ви приятел Donkey. През цялата игра това магаре не спря да ръси глупости, на които не може да не се захилиш. В процеса на геймплея ще се сдобиете и с още един приятел – Puss in Boots (Котаракът в Чизми).

Единадесет сингълплейър мисии

Ще имате удоволствието да играете и с трите персонажа. На ваше разположение са единадесет сингълплейър мисии. През повечето препятствия ще преминавате паралелно с всички герои. Всеки от добрите момчета има специфични умения и затова решава по различен начин конкретните задачи. Например, когато компанията попада в затвора, тримата приятели избягват от там по различни маршрути. Това определено умножава удоволствието по три. Подскачането, събирането на жълтици и намирането на скрити лостове и механизми, които отварят тайни стаи, пълни със злато, са основна част от геймплея. В играта има заложен и отборен елемент. Всички магически бонуси, които купите, са общи и за тримата герои. Враговете ви са предимно рицари и разбойници, но не липсват и плъхове и прилепи. Никой от тях обаче не е сериозна заплаха за вас. Истински ще ви затруднят логическите главоблъсканици, които ще ви предложи всяко ниво. Картите включват както познати от филма места – Блатото на Шрек, така и напълно нови като Spooky Forest и Dwarven Mines.

Липсващите екстри

Сега е моментът да ви разкажа за екстрите, които липсват във версиите за PC и Game Boy Advance и които ще се появят само при конзолите. На първо място това е мултиплейърът. В него имате на разположение 10 характера. Освен вече изброените присъстват и Big Bad Wolf, Lil` Red, Gingerbread Man и др. Играта позволява четири човека едновременно да участват в приключенията. Друго приятно допълнение, което няма да видим, е така нареченото Hero Time. Това са мини нива, в които всеки герой може да се изяви със специалните си умения и така да блесне. Следващият готин мод, който липсва, е – The Buddy System. При него вие управлявате един от героите, а компютърът останалите три. Можете да превключвате между тях, когато пожелаете, като така използвате по-пълноценно специфичните предимства на всеки. Спирам дотук. Не е приятно, че PC версията излиза орязана, но такъв е животът. Освен това винаги може да се появи и ъпдейт с тези екстри, кой знае.

Приятна графика

За графиката на играта мога да кажа само добри думи. Геймката използва Unreal енджин. Именно поради тази причина в началото откривах известна прилика между образите в Shrek 2 и Postal 2. Но това си е мое мнение. Изгледът на нивата е повече от приказен. Цветовете са ярки и закачливи. Това важи и за всички персонажи. Който е гледал филма, е наясно за какво говоря. Предимство на заглавието е малкият му апетит спрямо системните изисквания. Така по-голяма група фенове ще могат да се насладят на това приключение.

Веселяшка музика

Специално внимание искам да обърна на саундтрака на играта. По-веселяшко озвучаване скоро не бях чувал. През цялото време музиката адски сполучливо изразява настроението или напрежението във всяка една ситуация. Определено това е един от сериозните плюсове на заглавието.

В заключение ще обобщя, че всеки, който започне тази игра, задължително ще се зариби, без значение дали му е харесал филмът или не. На по-забавна и сладурска геймка скоро не съм попадал. Приключението определено си заслужава. Доброто настроение е гарантирано от началото до края. Все пак не всеки ден можем да участваме с главна роля в красива приказка като Shrek 2.

Автор: Димитър Трифонов – Димо