Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Странно ли ви се струва смесването на имена като Шерлок Холмс и Джак Изкормвача в една игра? Ако все пак мислите, че известният на всички детектив е историческа личност, а първият сериен убиец – литературен герой, да знаете, че сте в грешка. Точно обратното е. Шерлок е измислен персонаж на британския писател Сър Артър Конан Дойл, а Джак Изкормвача се е занимавал с престъпна дейност през втората половина на 19-ти век в Лондон. Общият брой и имената на жертвите на Изкормвача са много спорни, но едно много разпространено гледище е, че той е убил пет проститутки през 1888 г. в Източен Лондон. Смята се, че е така, защото техните тела били изкормени – точно в стила на Джак. Съществуват предположения, че Джак Изкормвача е внукът на кралица Виктория и принц Виктор Албърт Сакскобургготски, братовчед на Симеон Сакскобургготски. Така че, както се казва, гласувайте умно. 🙂

Играта е компютърно продължение на едноименния роман на Елъри Куин от 1966 г. и една от малкото, посветени на страховития сериен убиец. Тя идва след шест филма в периода от 1976 до 2004-та година и три известни книги по темата. Може би и затова се очакваше с такова нетърпение от феновете на куест жанра.

Историята

Годината е 1888-ма, точно е основан Софийският университет. Само че вие не сте в София, а в Лондон, който пък има университет от 1200-та година, когато цар Калоян тъкмо е присъединил Пловдив и Варна към българската държава… А-а-а така ще я откараме до Бойко Борисов. Нека се върнем на сторито. Четири жени са открити мъртви, а телата им са обезобразени. Изглежда, че убиецът е един и същ и че това не са просто престъпления от битов характер. Полицията започва сериозно разследване, за да открие виновника, търси улики, създава психологичен профил на престъпника и разпитва свидетели, но нищо не помага. А кой е първият, който успява да попълни празно място в идентичността на убиеца и да разгадае мотивите му?

Естествено – Шерлок Холмс

Видният детектив е любимец на нашите дядовци и баби, а също и на родителите ни. Ако сте чели книгите, които разказват неговите премеждия, убеден съм, че е и ваш фаворит. Най-малкото защото това е следователят, който няма никакви познания по литература, философия и астрономия, но знае всичко за наркотиците и химията, блестящ е в бокса, сабята и фехтовката, свири великолепно на цигулка и – най-важното – има завидни познания за престъпленията, извършени досега в историята. Както за сензационните, така и за най-маловажните. И то не само в Обединеното кралство. Макар че Холмс обикновено действа дедуктивно и често без да напуска дома си, в играта авторите не само че са го изкарали навън, но са му дали и

огромната свобода да странства из Лондон

и да се вре в най-неугледните и неморални места на английската столица, където бродят крадци, пияници, бездомни деца, проститутки и… Джак Изкормвача.

След The Mystery of the Mummy, The Silver Earing, The Awakened и Sherlock Holmes vs Arsene Lupin петата игра от поредицата ще ни зарадва с доста нови неща. Графиката е впечатляваща за жанра. Беше ми например адски приятно и вълнуващо да гледам добре нарисуваните… лица на жриците на любовта… ъ-ъ исках да кажа на палитрата от хора, щъкащи по свои дела из влажните улици на Лондон. Хареса ми и възможността да ползвам бутоните W, S, A и D (които имахме и в предните версии на играта), също и че можем да играем както в трето, така и в първо лице, а в развитието на действието да ги сменяме неограничено. В началото ми допадна и обширната карта, но после се отегчих от прекалените й мащаби.

Възможността да пресъздадете сцената на престъплението, когато съберете достатъчно улики, но най-вече шанса да разкриете самоличността на Джак Изкормвача, са големи предизвикателства. Имайте предвид, че атмосферата в играта е пресъздадена блестящо. Задушливият лондонски въздух ще се врязва в дробовете ви, ще потръпвате, когато зад гърба ви се прокрадне сянка, ще настръхвате, когато завали и треперещи просяци протягат ръка, за да изпросят монета към вас. Сред плюсовете на играта още е осъвременената система за помощ, която ви връща обратно при правилната версия на разследването, ако драматично сте се отклонили от нея.

Геймплей

Сред противоречивите моменти от геймплея е, че при задържането на Space ти се показват всички действия , които можеш да направиш. Според някои така става прекалено лесно и е някак далеч от духа на жанра да имаш наготово местата, които сам трябва да откриеш с пот на челото и ръка на мишката. Но според други играта е достатъчно дълбока и интересна и това въведение само ти помага да играеш оптимално и без излишни ходове.

Управлението е по системата click&hold, тоест задържате левия бутон на мишката на мястото, на което искате да пратите героя, и той отива към курсора. Друг вариант е click&point, когато указвате нужното място и кликвате на него. Не забравяйте постоянно да си задавате въпроса какъв е мотивът да бъде извършено това, което виждате пред себе си.

Едни от най-дискутираните въпроси около личността на Изкормвача са неговите познания по анатомия. Това, разбира се, го прави идеален за филм на ужасите. Мисля, че сценаристите на „Убийствен пъзел“ примерно щяха да пожънат още по-голям успех, ако бяха направили съвременна версия на Джак, вместо поредица за дядката с инвалидната количка.

За мен това е впечатляваща и добре направена игра, която все още не съм превъртял и която ще играя с нетърпение в следващите дни. Не вярвам да има сериозно разочаровани и сред вас.

 

Автор: Свилен Енев