Sheep

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

На геймърския пазар напоследък се нароиха доста логически игри. Някои от тях разчитат на славното си минало и предлагат стара стока в луксозна обвивка (Lemmings, The Incredible Machine), а други са съвсем нови (Pandora’s Box). Всички обаче представляват достатъчно предизвикателни главоблъсканици за геймърите. Скоро и Empire Interactive пуснаха новата си игра Sheep, която наподобява добрия стар Lemmings, но както сами се досещате, с овце-е-е-е :). Какво представлява тя? 

Преди милиони години на една все още млада и зелена планета (Земята) се приземили представители на извънземна раса. Те трябвало да изследват развитието на по-нисшите форми на живот. С годините пришълците постепенно забравили възвишената си задача, слели се с околната среда и заприличали на земните същества. Туземците нямали представа, че сред тях живеел толкова висш организъм, който с течение на времето обаче еволюирал в…овце!

В наши дни друг извънземен кораб (този път евакуационен) идва, за да прибере заблудените си роднини. На борда са четирима овчари, които със специфични за тях техники ще трябва да съберат всички събратя на куп и да ги махнат от Земята. Но главната пречка е компютърът на кораба на първите пришълци, който може би е ядосан, че не е успял да еволюира в овца/овен :-).  Той се опитва да ги спре като поврежда всичко по пътя им. Така работата се усложнява двойно. Освен че ще трябва да направлявате малоумни тревопасни, ще трябва да преодолявате и много препятствия. Това е историята в Sheep – обикновена, но наситена с хумор.

Вие поемате ролята на един от тези овчари. А те са пънкарят Адам Халф-Пинт, рокерката Бо Пийп, както и две кучета – верните Шеп и Мотли. Четиримата имат различни начини за водене на бъдещите пуловери. На едни им липсва самоувереност и са по-състрадателни, други кипят от агресия. Но това няма да ви попречи кой знае колко по време на играта, така че избирайте който ви хареса, без да се притеснявате! Имате на разположение 7 главни нива с по четири подмисии (общо 28), както и четири вида овце (Modern Pastoral, Modern Factoral, Long Wool и Neo Genetic), които ще трябва да направлявате до овчия рай за събиране на вълна – Blue Hawaii. Със сигурност тези тревопасни са доста глупави (кой е казал, че на света няма по-тъпи същества от Lemmings). Те бродят насам-натам и правят всичко, което е по силите им, за да бъдат убити. Междувременно единственото, което ви остава, е да ги направлявате напред като вървите към тях или им викате. Ще прекарвате стадото си през различни ферми, средновековни подземия, междузвездни светове и други подобни места. Но внимавате, защото то ще се сблъсква с люлеещи се брадви, мечове, чукове, с трактори, със смъртоносни растения и т.н. На разположение ще са power-up-и (sheep love radios, candies, aphrodisiacs, etc), които би следвало да ви улесняват. Понякога ще трябва да зарязвате стадото си и да разузнавате за ръчки и важни пружини, които ще прекарват овците ви през непроходими места или да отваряте врати.

Геймплейът е доста забавен, но не очаквайте играта да ви залепи на монитора за повече от няколко дни. Sheep като цяло е приятно развлечение, но определено не е предназначена за хора, на които им липсва чувство за хумор.

Автор: Владимир Тодоров