Shattered Union

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 дек. 2005

Един от най-експлоатираните жанрове в последните години е стратегическият. Поради тази причина геймпроизводителите се опитват да разнообразят своите нови заглавия, попадащи в него, като правят всевъзможни гаври с тях. Резултатът от тези действия е, че понякога се получават недоразумения като The Day After например.
За щастие походовата стратегия, която ще ви представя в следващите две страници, е една от най-сполучливите, на които съм се натъквал наскоро (надявам се не и последната след излизането на Heroes V през март). Shattered Union няма да ви заплени с невероятен сюжет, нито с перфектна графика и незабравимо музикално оформление. Тя по-скоро ще влезе под кожата ви благодарение на лесния си за усвояване геймплей, който ще направи часовете, прекарани пред мониторите, възможно най-приятни.

Разделяй и владей

Действието в Shattered Union се развива в близкото бъдеще. Американската външна политика е станала по-непредсказуема от всякога, терористичните групировки учестяват своите набези, а целият свят е напълно полудял. В крайна сметка, съвсем закономерно, ядрен взрив изпепелява столицата на САЩ. Впоследствие се случват вътрешнополитически търкания, които разцепват най-голямата военна сила на седем враждуващи по между си фракции. Това са Pacifica, California Commonwealth, Republic of Texas, Great Plains Federation, The Confederacy, New England Alliance и The European Union Occupation. Всяка една от тези своеобразно обособени държави се състои от съюзили се бивши щати, които се борят помежду си за власт и надмощие. А последствията, които се наблюдават от това разделение, са множество военни сблъсъци, които разтърсват цялата територия на разпадналите се САЩ.

Внимателен избор

Честно казано, когато стартирах играта и започнах да разцъквам кампанията, не бях особено впечатлен, но впоследствие се оказа, че първоначалното ми наблюдение е било неправилно. Важно е още от самото начало, когато се гмурнете в нова кампания, да изберете на коя военна сила искате да бъдете лидер. След това ще забележите, че основната карта, върху която ще се извършва преразпределението на границите, е разделена на квадранти. Всеки един от тях носи определено количество мангизи на собственика си. Средствата в хазната се събират след всяка изтекла седмица (това е периодът, който отразява един ваш ход).

Отделните фракции разполагат с различно по големина суверенно пространство и финансово състояние. Изборът ви трябва да е много внимателен, защото от него ще зависят по-нататъшните ви стратегически действия. Например, ако изберете “държава”, разстилаща се на четири квадранта, ще печелите повече пари, но ще трябва да пазите по-голяма територия и респективно – да водите повече битки. Ако пък се притаите, управлявайки по-малко на брой квадранти, приходите ви ще бъдат по-малки, но и опазването на земята ви ще е по-лесно.

Ready for combat

За да сте напълно подготвени за война, трябва да попълните бойните си редици като оборудвате войската си с допълнителна техника: танкове, хеликоптери, самолети и т.н. След това можете спокойно да се впуснете в безмилостно меле, в което действията се извършват отново в походов режим. В началото на всяка битка целта е ясно формулирана – да набавите определен брой точки, които печелите, когато превземате градове. Оттук нататък всичко е въпрос на добра стратегия и правилно използване на специалните ви умения. Те се подобряват с напредването ви в кампанията и биват различни за отделните съюзи. Могат да се използват многократно, като единственото условие е, че им е нужно време, за да се регенерират. Периодът, в който това се случва, е различен и се измерва в дни (един отговаря на един ваш ход, проведен в режим на битка).

Множество съвременни военни машини

“Играчките”, които ще можете да използвате по време на битка, са адски разнообразни: пехотинци, командоси, леки бронирани машини, самолети, хеликоптери, артилерии, противовъздушни установки, средно и силно бронирани танкове и т.н. Най-хубавото е, че фракциите разполагат с различна техника. Включително съвременни американски самолети и танкове, руски животоотнемащи приспособления, стоманени страшилища, идващи директно от военните заводите на Европейския съюз, и т.н. Всяка бойна единица притежава собствени характеристики, с които трябва да се съобразявате. Ако обръщате повече внимание на това срещу какви точно противници е най-силен определен юнит, несъмнено ще пожънете успех на бойното поле.

Ако имате притъпени сетива

може би няма да обърнете внимание, че за сметка на лекия геймплей, визуалната и звуковата част от играта са пренебрегнати. Просто не им е обърнато необходимото внимание. Прави впечатление обаче, че въпреки не особено приятно изглеждащите текстури, Shattered Union притежава напълно разрушаема околна среда. Битките оказват сериозно влияние на природата и повърхността на земята.

Музикалното оформление пък е попаднало в тази игра, колкото да отчете присъствие, а звуковите ефекти са напълно стандартни за подобен тип заглавия – т.е. нищо особено. Жалко, че към мелодиите, които би трябвало да служат за фон, е подходено толкова несериозно. Крайният резултат е, че са еднотипни. А след повече геймене – дори досадни.

За тези, които имат време за пилеене

Да си представим, че това е заключението на 20-странична тема по литература и сега е моментът да обобщим какво сме изписали дотук, защото при тези обеми най-често се забравят първоначалните ни твърдения. Сюжетът отразява разразил се масов конфликт, който се случва в близкото бъдеще. Последиците от него са разцепването на САЩ, което води до редица военни сблъсъци. И именно те допринасят за якия фън на играча. Един от плюсовете, с които може да се похвали Shattered Union, е бързото навлизане в играта. От друга страна, графиката и звукът са на посредствено ниво, като се наблюдават отделни проблясъци – интерактивна околна среда например. Общо взето тази походова стратегия не е съвременният военен вариант на Heroes-a, но за сметка на това е приятен начин за прекарване на част от свободното ви време при тези минусови температури навън.

Автор: Асен Георгиев