Shadow Warrior

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 07 окт. 2013

Спомняте ли си далечната 1997 г., когато Shadow Warrior излезе и ни потопи в своя невероятно забавен и изпълнен с насилие свят? Е, днес, 16 години по-късно, можем отново да се завърнем в него благодарение на Flying Wild Hog. Един рибут, който ще ви припомни всички онези елементи, които направиха оригиналът толкова добър.

Ако трябва да сме честни, Shadow Warrior не се води 1:1 римейк. Не е и продължение. По-скоро Flying Wild Hog са се опитали да вземат една класика и да я прекарат през своята собствена призма. Отново поемате ролята на майстора на меча Ло Уанг – колекционер на комикси и последовател на майстор Зила. В началото сте натоварени със задачата да купите легендарен меч на име Nobitsura Kage. Говори се, че това е мистична катана с невероятна мощ. Разбира се, всичко се обръща надолу с главата, а вие сте принудени да се изправите срещу орди от противници. Когато научавате, че името Nobitsura Kage всъщност се отнася до цели три меча, вие се съюзявате с дух на име Ходжи, затворен в царството на Сенките хилядолетия наред, и се отправяте на едно приключение, гарнирано с леко заплетен на моменти и прекалено драматичен сюжет. Целта? Да спасите света, разбира се!

Онези от вас, които са играли на оригинала, както и на други игри на 3D Realms и Devolver Digital, ще останат особено доволни, тъй като Shadow Warrior е пълен с леки намигвания към тях. Същевременно заглавието е пропито с остроумни реплики и свежо чувство за хумор, което най-вече е предадено посредством диалозите между Ло Уанг и Ходжи.

В геймплей отношение играта е страхотна

Основната кампания, за чието изиграване ще ви трябват малко повече от десет часа, ще ви отведе през най-различни места – от стереотипните японски селища, до корабостроителници, лаборатории, планински крепости и, разбира се, до самото царство на Сенките. Съдържанието в нея би трябвало да удовлетвори повечето геймъри, особено на фона на факта, че Shadow Warrior не предлага мултиплейър компонент. Разнообразието от местности и противници, включително всякакви демони, ще задържа вниманието ви до самия край. Втори път обаче едва ли ще искате да я превъртите.

Ло Уанг разполага с особено богат арсенал от оръжия –

от арбалети и огнехвъргачки до ракетомети. Катаната обаче е безсъмнено се оказва едно от най-полезните. Боравенето с нея е изключително добре пресъздадено и интуитивно, особено на фона на факта, че това е шутър от първо лице. С левия и десния бутон на мишката контролирате замаха на катаната, а специалните атаки се задействат в комбинация с клавишите за движение. Имате възможност да се придвижвате от един враг до друг за секунда, което прави бойната система изключително плавна, без да ви натоварва с твърде засукани комбота.

С течение на времето ще може да подобрявате различни аспекти от своя герой – от оръжията и силите до неговите умения. С натрупаните от вас пари имате възможност да ъпгрейднете оръжията си така, че да побират повече муниции или пък да имат второстепенен режим на стрелба. Катаната обаче е толкова полезна, че едва ли ще влагате твърде много време в подобрението на оръжията си.

Силите ви изискват Ki кристали. Те се срещат рядко, така че ги използвайте внимателно. Уменията пък се подобряват посредством карма точни, получени при майсторското и ефикасно отстраняване на врага. Ъпгрейдите са адски много и в края на играта едва ли ще сте докарали всичко до макс. Така че отново подбирайте онези специални атаки, от които наистина се нуждаете.

Във визуално отношение

Shadow Warrior е прекрасна – местностите са богати на детайли, светлинните ефекти и тези, свързани с кръвта, са поразителни. Да, дизайнът на нивата е линеен. Shadow Warrior обаче е пълна с тайни пътечки и скрити контейнери, така че няма да имате чувството, че сте твърде ограничени. Ако имате късмет, ще се натъкнете и на места, които ви телепортират в оригиналния Shadow Warrior – и да, тук графиката е добре пикселизирана.

В заключение – Shadow Warrior представлява едно изключително маниашко и забавно приключение. Това е един олд скул хит, облечен в модерни дрехи, а на места дори ще ви се стори прекалено труден, което може само да ви радва.

Автор: Петър Йорданов