Settlers 4: The Trojans and the Elixir of..

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Изглежда германците от Blue Byte правят разширения за култовата стратегия Settlers някак еднотипно. В експанжъна на третата част имахте цяла нова раса – амазонките. Сега в Settlers 4: The Trojans and the elixir of power също има нова нация – троянците. В разширението са добавени и няколко други пикантни новости, за които ще ви разкажа по-надолу.

Историята започва оттам, където свършва в оригинала. След победата над Тъмното племе съюзът между трите стари нации (римляни, маи и викинги) започва постепенно да се разпада. В същото време от юг се задават кораби на непознат досега народ, който нарича себе си троянци. А оттук нататък започва и самата кампания. Тя се дели на две части – заселническа и нормална. В заселническата имате четири мисии, през които трябва да организирате своята колония и да внимавате съюзникът ви да не ви изиграе някой мръсен номер. Истинската история обаче ще видите в “нормалната” кампания. С троянците имате на разположение 12 мисии, през които да търсите елексира на силата.

Елините се различават от другите нации по няколко неща, сред които специално питие, което богът им пие буквално в астрономически количества. Това е слънчогледовото миро (по популярно като олио).
Специалната единица човек, носещ на гърба си мини катапулт. Той е много мощен срещу пехота, но не е особено далекобоен и това го прави лесна мишена за стрелците на противника. Гърците разполагат и с бойна машина – балиста, заредена с експлодиращи стрели. Магиите на троянците доста ми допаднаха, особено тази, която превръща войниците на противника в най-обикновени носачи. Има магии за разкриване на картата или пък за снабдяване на всички мини с любимите им храни, защото без манджа няма да има и природни блага. Друга бойна магия, която си заслужава, е Gateway of fair – прави за кратко време неуязвими вратите на кулите ви.

Ако си спомняте, в оригинала имаше сгради, които увеличават морала на единиците ви. При троянците те са доста интересни, но ако изключим тоновете злато, което искат, и статуята на Троянския кон, всичко е наред. Странно защо точно този кон увеличава морала на войниците ви повече отколкото статуята на красивата Елена. Разбира се, моралът може да се увеличи и чрез Squad leader-ите, но това е доста бавно.

А сега малко повече за новите мисии на старите нации. Ще имате на разположение по четири нови задачи за всяка от тях. Първата мисия на скандинавците е да се отбраняват от троянците и кръвожадните маи. На индианците пък – да се заселят на нови места. Римските мисии са може би най-интересните. В една от тях влиза в действие дори самият Троянски кон.

Добавени са и няколко нови карти за мултиплейър, но лично аз не ги харесах. За това пък има възможност да направите произволна карта като зададете ресурсите и типа й – острови, континент и т.н. Типовете на игра са отборни битки, развиване на колония и т.н., а ако няма с кого да играете в местния клуб, е поставена опция за Skirmish. 🙂 Противникът използва доста по-добре ресурсите по картата и е значително по-умел в бойните действия (два гада на easy и един на hard за малко не ме изселиха), но за съжаление пък не строи кораби, а по този начин на острови да играеш срещу AI-то става просто елементарно. Графиката и звукът не са променени.  Хората от Blue Byte поне можеха да дарят някакви слова на вашите поданици. Все пак музиката на троянците доста ми хареса. Само съжалявам, че я няма в wav файл.

Settlers IV: The Trojans and the elixir of power едва ли ще се превърне в касов хит, но за всички фенове на поредицата той е просто задължителен – не го изпускайте.

Автор: Кирил Илиев