Serious Sam 3: BFE

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Доста време измина от последния път, в който Сериозният Сам се изправи срещу орда от грозни извънземни. Гледайки към Serious Sam 3: BFE обаче, човек няма как да не се замисли колко малко неща всъщност са се променили. Явно това не е нещо непременно лошо…

Действието в Serious Sam 3: BFF

се развива преди събитията в The First Encounter. С други думи – играта ще ви захвърли в разгара на последната битка на Земята срещу извънземната раса Ментъл. И по специално – в Египет през 22. век.

С изключение на няколко механики, Serious Sam 3: BFE ще предложи класическия геймплей, който всички ние обикнахме още с първата част. Нон стоп тичане и стрелба без почти никакво време за почивка.

Някои оръжия ще ви позволяват, но огромна част са на ваше разположение чисто и просто за тотално унищожение, без да ви карат да влагате твърде много мисъл в действиято си. Една от новостите в Serious Sam 3: BFE ще бъде въвеждането на меле атака. Ако убиете противниците си със собствените си ръце, ще се насладите на специална довършваща анимация. Да вземем например циклоп – Сам ще го отстрани, като извади окото му и го захвърли на земята. Ще разполагате и с чук, с помощта на който буквално ще помитате ордите от чудовища, но ако искате да видите довършващият удар, ще трябва да използвате ръцете си.

Въпреки тези нови допълнения

Serious Sam 3: BFE ще накара ветераните в поредицата да се почувстват моментално у дома си. Здравето не се възстановява автоматично – трябва да си взимате предмети от земята. Оръжията, от своя страна, са изключително шантави – от най-обикновена пушка двуцевка, до гигантско оръдие, стрелящо със стоманени топки, големи поне 2 метра. Ордите от чудовища ще изпълват екрана ви постоянно, а трикът към победата е да успеете да ги овладеете и да останете живи. Накратко – изродска динамика без много мисъл. 

Освен стандартния сингълплейър, играта ще предлага и кооп режим за до 16 души. Croteam твърдят, че трудността на играта ще се увеличава съобразно броя на играчите. Нещо повече – PC версията ще предлага и split-screen за до четирима. Един от играчите ще използва мишка и клавиатура, докато останалите – геймпадове. По този начин ще може да пребягате заедно както през цялата кампания, така и да се побиете един срещу друг в мултиплейър.

За никого не е тайна, че Сериозният Сам се появи на този свят вследствие на Дюк и като своеобразна почит към неговите приключения. Но след като Duke Nukem Forever не успя да оправдае очакванията на повечето геймъри, сега всичко лежи в ръцете на Serious Sam 3: BFE. Стискаме палци на 20-членния екип на Croteam да не оплеска нещата в последния момент…

Автор: Владимир Тодоров