Sergei Bubka’s Millennium Games

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 23 окт. 2000

Ако искате, приемете това като лично пристрастие, но според мен SERGEI BUBKA’S MILLENNIUM GAMES е много по-добра от официалната игра за тазгодишната олимпиада. Всичко в нея е направено по-професионално, вложено е повече творчество и определено геймплеят е много по-забавен.
Основните дисциплини са само четири – спринт, бягане на дълго разстояние, хвърляне и скокове. Всяка от тях обаче има по няколоко поддисциплини. Например бягането на дълги разстояния е на четири различни дистанции – 800, 1500, 3000 и 5000 метра. Управлението на спортистите е опростено до максимум и се използва само мишка…

Вероятно вече се питате как би трябвало да стане това. При всички дисциплини е необходимо или да набирате скорост, или да се засилите, което е възможно посредством въртящо се кръгче в краката на управлявания от вас атлет. То е разделено на два участъка – червен, който покрива две трети от неговата площ, и зелен, който заема останалата една трета. Освен това от едната страна на кръгчето има и неподвижна стрелка. Вашата задача е да кликвате с мишката в моментите, когато стрелката попада в зелената зона на въртящото се кръгче. Така спортистът ви бяга по-бързо, набира повече сила за предстоящото хвърляне и т.н. Ако случайно (или по-скоро закономерно :-)) кликнете в червената зона, скоростта на вашия спортист ще падне.

По принцип тази идея никак не е лоша. И все пак след час взиране във въртящото се кръгче вероятно ще се почувствате като хипнотизирани. Така че горещо препоръчвам на онези от вас, които имат проблеми с очите, или да не прекаляват с играта, или да си намерят добър очен лекар :-).

Разбира се, някои дисциплини са по-сложни и налагат допълнителна концентрация. Така например при скоковете и хвърлянията ще трябва да изчислявате и ъгъла. Най-сложно е управлението на дългото бягане. Ще трябва да се съобразявате с три показателя: сърдечен ритъм, издържливост и скорост. Първоначално скоростта е на нула, а издържливостта на максимум. Ритъмът се променя в зависимост от това как се справяте с кликането върху кръгчето. Както се досещате, никой спортист не би могъл да издържи дълго на максимално темпо. Когато увеличавате ритъма, повишава се и скоростта, но за сметка на това издържливостта пада. Щом тя стигне до нулева позиция, губите цялата скорост, която сте набрали до момента.

Ако не искате това да ви се случи, трябва да спрете да “помпате” малко преди вашият човек да си изплюе белите дробове на пистата. Неговият ритъм задължително ще започне да спада, но за сметка на това човекът ви ще събере малко сили. През това време скоростта започва плавно да намалява. Когато обаче се повъзстановите малко, отново ще може да вдигнете темпото. На мен лично гореописаната идея страшно ми се нрави. Смятам, че това е адски добър начин да се представи реалистично същността на дисциплината.

SERGEI BUBKA’S MILLENNIUM GAMES има два режима на игра без да броим мултиплейъра. Първият вариант е отборното съревнование. Избирате си тима на една от десетте държави, които са включени в играта, и последователно се борите за отличия във всяка отделна дисциплина. Е, може и да ви се стори малко нелогично, но за да се явите на квалификации за дадено състезание, трябва да спечелите медал от друго в същата дисциплина. Разбира се, има и няколко, които са достъпни от самото начало на играта и не изискват завоюването на каквито и да е отличия.

При втория вариант на играта можете да си създавате собствен атлет.
Избирате неговата националност, пол, както и дисциплина, в която да е най-добър. Освен това можете да разпределяте двайсет точки между седемте специфични физически характеристики, които той притежава – бързина, сила, ускорение, отскок, издържливост, рефлекси и умора. Ще откриете също, че разполагате с мениджър, треньор и дори личен лекар (при това без да попълвате разни формуляри и да внасяте осигурителни такси :-)). Мениджърът се занимава с административните въпроси, урежда състезанията и от време на време дава някой глупав съвет. Треньорът е човекът, който се грижи да сте във върхова спортна форма. При чичо доктор си знаете кога трябва да се ходи :-).

Основната цел на играта е да се явявате на турнири и да печелите медали. Колкото повече отличия завоювате, толкова по-добър ставате. След време може и да се превърнете в толкова печен атлет, че да ви поканят и на някой световен шампионат. За това обаче ще са ви нужни доста упоритост и постоянство, все пак…

По мое мение обаче основното предимство на SERGEI BUBKA’S MILLENNIUM GAMES е това, че не трябва да се ровите за стара клавиатура (в същност клавиатура не ви трябва въобще :-)). Но от друга страна не е съвсем ясно дали това ще се отрази много здравословно на вашата мишка…

Автор: Павел Панков