Scrabble 2007

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 дек. 2007

Може и да ви прозвуча като пенсиониран моралист, но днешната младеж, според мен, се увлича по много долни и повърхностни удоволствия. Замислете се само, че всеки месец на пазара на РС игрите излизат по няколко екшън игри, препълнени с кръв и насилие, а стойностни, предизвикателни за интелигентността ни заглавия се появяват едва по няколко пъти в годината. Именно поради тази причина е хубаво да не загърбваме такива игри, а да им се радваме и да ги пазим, като един последен мохикан.

Френското студио Ubisoft е такъв своеобразен резерват за мохикани и други индианци, защото в тяхно лице имаме производител и издател, който се опитва да популяризира малко по-образователни и интелектуално провокативни игри. Една от тях е ежегодното издание на класическата настолна геймка Scrabble.

Scrabble-ът е толкова популярно забавление, че до ден днешен е издаден в 121 страни и е преведен на 29 езика! С тези си показатели и поради факта, че негово хартиено издание може да бъде намерено във всеки американски дом (проучване направено през 2002 показва, че 96 на всеки 100 домакинства в САЩ имат по един Скрабъл), той се превръща в

една от най-класическите игри за всички времена

редом с шаха, картите и таблата

Ако случайно не знаете какво е Скрабъл, ще ви кажа с две-три изречения – това е забавление за маса (в случая за компютър), в което от 2 до 4 играча поставят букви на игрално поле от 15х15 квадратчета и се опитват да формират думи. Всеки разполага със седем букви, случайно изтеглени от купчината с пулове и когато се опитва да генерира смислена дума, тя трябва да се засича с предишна изписана дума и да бъде написана хоризонтално или вертикално, но не и диагонално. Всяка буква носи различни точки на човека, поставил я на игралното поле. Някой определени квадратчета от борда дават бонуси от типа на точките от буквата по 2 или 3 или точките от думата по 2 или 3. Така че Scrabble е игра предназначена за хора, които искат да побеждават благодарение на езиковата си интелигентност, а не за такива, които искат просто да натискат единия бутон на мишката до умопомрачение.

Въпреки че Ubisoft не са локализирали новия Scrabble 2007 на български, смятам, че той може да бъде доста интригуващ за много от вас. В него има шест различни режима на игра, сред които нормален Scrabble, анаграми (подреждане на думи с разбъркани букви), енигма, кръстословици и режим за деца. В ревизията от 2007 година има целия Collins речник с всички думи от английския език, като благодарение на него можете да проверявате дали предложеният от вас низ от букви съществува или не.
Като добавим към всичко това възможността за

мрежов сблъсък или мулти на един компютър

включеният в Scrabble 2007 треньор, приятното графично оформление и няколкото различни борда за игра, изданието на Ubi Soft се превръща в един много удобен и незаменим скрабъл симулатор. Целият енджин на играта е заимстван от Chessmaster сериите, което е гаранция за безгрешност.

Според мен Scrabble 2007 е една от игрите, които си заслужава да стоят на десктопа ви. Можете да си я пуснете сами в свободното време или вечер с приятели, можете да се упражнявате с различни игри с думи или накратко: да тренирате езиковата си интелигентност.

За финал бих препоръчал Scrabble 2007 на всеки, които не иска децата му да заспиват пред монитора, натискайки един бутон на мишката като обезумели и разбира се – на всички ценители. Съвсем сигурен съм, че у нас те хич не са малко.

Автор: Орлин Широв