Samurai Warriors

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 08 авг. 2004

Ако поредицата Dynasty Warriors вече ви е добре позната, това значи най-малкото, че в тази игра ще се чувствате като у дома си. Samurai Warriors използва почти непроменена геймплей схема, като първата осезаема промяна е, че този път действията се развиват не в Китай, а във феодална Япония. За тези, които никога досега не са опитвали дори Dynasty Warriors игра (има цели 4 до момента!) – става въпрос за безспирен екшън на бойното поле на епични битки, в които вие управлявате някой легендарен герой-воин, съпровождан от до четирима бодигарда. Героите в Samurai Warriors са само 15 (срещу 42-ма в последния Dynasty Warriors), но за сметка на това авторите на играта са се постарали разликите между тях да са далеч по-осезаеми. Управляемите персонажи се различават не само по възраст и пол, но и (най-вече) по своя боен стил и въоръжение. Техният арсенал включва от стандартните мечове и копия, до далеч по-екзотичните нинджа аксесоари и дори рядко срещаните по онова време мускети.

Точно като при Dynasty Warriors и този път всеки от героите има свой уникален набор от мисии в т.нар. “story mode”. Някои от тези мисии ще ви поставят от двете страни на един и същ конфликт (ако разбира се решите да изиграете Samurai Warriors с всеки от героите), като този уж дребен “трик” действа учудващо добре. Принципно, в играта има нещо като “разклоняваща се структура” на мисиите, което принципно означава, че геймплеят не е строго линеен. С други думи – ще можете да избирате реда, в който да изиграете мисиите, но не очаквайте от това да произлязат различни финали на историята.

Samurai Warriors предлага и RPG елементи, макар и в доста по-скромна степен. Става въпрос най-вече за придобиването на нови удари и магически атаки, за които ще плащате с точките, спечелени по време на битка. Освен това ще можете да развивате и ключовите умения на своя герой, което принципно добавя прилична доза стратегически аромат към иначе аркейд ориентирания геймплей.

За мен лично приятната изненада в Samurai Warriors дойде от факта, че освен епичните битки на открито, играта предлага и мисии, развиващи се под покрива на огромни замъци. Усещането в тях е доста по-различно и доста напомня за това на класическите екшън адвенчъри. Всичко това внася прилична доза разнообразие в стила на игра, добре дошло в заглавие, където рано или късно ще ви заболят пръстите от неистовото натискане на едни и същи бутони.

Автор: Ивелин Иванов