Sam & Max Season 1

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 05 авг. 2007

Сам и Макс се завърнаха!

Трудно ми е да повярвам, че след всички перипетии, пред които Стив Пурсел бе изправен, и напук на LucasArts, които не му гласуваха доверие и дръпнаха щепсела на проекта през 2004-та, гениалният дизайнер все пак успя да съживи най-щурото животинско-полицейско дуо в куест жанра въобще.

Сам, високо почти два метра костюмирано псе, и Макс, свръхжизненото бегло подбие на бял заек с гигантска усмивка и остри зъби, отново са тук. Те ще ни спасят от най-дебилните престъпници, които може да си представите. Шест отделни епизода, събрани в един сезон и пълни с хипнотизирани бивши непълнолетни звезди, ентусиазирана водеща на ток-шоу, държаща зрителите си за заложници, зли плюшени мечета и нестандартна мафия, вманиачена по детски играчки и ръководена от Тед И. Беър и дори… изкукалият президент на САЩ… Има каквото ви хрумне! Всички тези истории обаче имат нещо общо помежду си. Какво е то? Оставете това на Сам и Макс – най-добрите полицаи на свободна практика!

Смях в залата

Още първият епизод ще ви посрещне с уникалното черно, нихилистично и сюрреалистично чувство за хумор, граничещо с абсурда, което е пропило целия първи сезон от приключенията на Sam & Max. Телефонът позвънява. Сам посяга към него, но се оказва, че апаратът всъщност липсва! На някогашното му място има малка бележчица, написана с миши почерк. „Оставете швейцарско сирене край дупката или никога няма да видите безценния си телефон жив отново”. Подобни абсурди присъстват до самия край.

Играта се гаври с почти всяко едно телевизионно шоу, популярен филм или изгряла наскоро звезда, за която може да се сетите. Във втория епизод например Сам и Макс ще участват в “Embarrassing Idol”, „Who’s Never Going To Be a Millionaire” и кулинарното предаване „Cooking Without Looking”.

Абсолютен идиотизъм

Въобще в целия първи сезон е отделено изключително внимание на детайлите. Ако се загледате по-внимателно в която и да е част от добре изрисуваните декори, ще откриете забавни шегички от типа на вестникарски будки, разделени на две категории – с лоши и отвратителни новини или пък надписи като „Моля, не хранете подводницата”, „Езици, поставени на фризера, стават собственост на магазинера”, ”Еднодоларови лотарийни билети – само за два долара” или „Купувате един, получавате един!”

Когато постоянно щапуркащия насам-натам Макс препречва пътя на Сам пък, псето му удря един здрав плесник и така го запраща извън екрана. Миг след това заекът отново се появява от някой ъгъл, ухилен чак до самия край на дългите си уши. Простичка идея, факт е обаче, че не ми омръзна да раздавам шамари чак до края на шести епизод.

Запознайте се със съседите на Сам и Макс!

Трима второстепенни герои ще присъстват във всеки един от шестте епизода на куеста. Параноичният магазинер Боско, който всячески се опитва да прецака клиентите си, продавайки стоките си на десеторно по-скъпи цени, всестранно развитата Сибил, която всеки ден си сменя работата, и плъхът Джими Двузъбия, които има силно изявени престъпни наклонности и живее в малка дупка в стената на офиса на полицаите.

Въпросните персонажи ще ви помагат или пречат при изпълнението на задачите ви и първото нещо, което ще искате да направите в началото на всеки нов ден (или епизод в случая), е да ги посетите. Поне Боско и Сибил, тъй като Джими все още не е пригодил дома си за двуметрови кучета. Така ще имате шанс да видите какво ново биха могли да ви предложат. Или най-малкото да се посмеете на новата премяна на шашавия магазинер или пък да видите каква професия е избирала да практикува този път очилатата ви съседка.

Склонност към опростяване

Що се отнася до геймплея, повечето пъзели не са особено трудни, което не е непременно нещо лошо. Като прибавим към това фактът, че боравенето с инвентара е опростено (липсва възможност да комбинирате предметите един с друг), не се учудвайте, ако преминете през всеки епизод за по-малко от два часа. За щастие ви очаква някаква забавна реплика я от Сам, я от Макс, почти навсякъде, където кликнете. Така че поне това би могло да ви задържи пред мониторите малко по-дълго от обикновеното.

Интерфейсът също е изключително изчистен – в горния ляв ъгъл се намира едно зъбчато колелце, което ще в отведе в основното меню, докато в долния ляв има кашон с джунджуриите, които сте прибрали по пътя си. Управлението също е максимално опростено и е съсредоточено изцяло върху Сам, макар че от време на време може да избирате репликите и на Макс. Един курсор се използва и за придвижване, и за говорене, и за взимане на предмет, и за неговото използване или разглеждане, което е също изключително удобно и ви позволява да акцентирате изцяло върху разрешаването на загадките.

Непретенциозно качествена

Макар и триизмерна, макар и изключително добре изглеждаща, геймката се държи супер стабилно дори на компютри от миналия век. Джазовият саундтрак и привидната лекота, с която актьорите се справят с озвучаването на своите персонажи, допълнително допринасят за пресъздаването на специфичната атмосфера, присъща и за комикса, и за класическата игра на LucasArts.

С други думи: ако търсите качествен куест и искате да се почупите от смях междувременно, Sam & Max е перфектният избор. Още повече сега, когато и шестте епизода излязоха спретнато пакетирани в един цялостен продукт. Кога ще започне да “върви” втори сезон обаче, все още не е ясно. Но след успеха на първия, нямаме повод за съмнение, че Telltale Games биха продължили идиотските приключения на Сам и Макс.

Автор: Владимир Тодоров