Saint’s Row 2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 авг. 2008

Когато преди няколко месеца на пазара излезе Grand Theft Auto 4, специалисти и фенове побързаха да обявят началото на нова ера в гейм индустрията. Последното издание от поредицата действително се превърна в абсолютен бестселър и мнозина говорят за него като за най-добрата игра, правена някога. Всенародните тържества бяха помрачени единствено от факта, че излизането на GTA4 за PC бе отложено чак за края на 2008 г. И макар почти никой да не се съмнява, че и компютърният вариант ще бъде страхотен, конкуренцията се раздвижи и побърза да се възползва от така появилия се вакуум.

Да влезе Saints Row 2!

Само преди месец представители на геймкомпанията THQ обявиха, че втората част на хитовият им екшън от трето лице Saints Row ще излезе през октомври тази година. Тази новина предизвика фурор сред почитателите на поджанра, популяризиран от Grand Theft Auto сериите.

Същевременно сигурно някои от вас леко недоумяват, защото заглавието не им звучи познато. Това е разбираемо, тъй като първата част на Saints Row бе издадена ексклузивно за XBOX360 през лятото на 2006 г. Тя бързо се превърна в популярно заглавие, като дори само демото на играта постави рекорд по онова време – за първата седмица от пускането му в XBOX Live Marketplace то бе свалено от над 350 000 души.

Самата игра получи изключително добри отзиви, като всеобщото мнение бе, че Saints Row използва в основата си геймплейя на GTA, но същевременно добавя и доста нови елементи, които значително подобряват качеството. Saints Row получи награда за „Най-голяма изненада за 2006 г.” и с над 2 милиона продадени копия бе включена в Платинения лист на XBOX. На фона на тези постижения повече от логично бе, че Volition Inc. и THQ ще обявят втора част на играта, която вече ще се опита да пренесе популярността си и в PS3 и PC вселените.
Историята в Saints Row 2 започва там, откъдето свършва първата част. Действието се развива в град, наречен Стилуотър, който макар и измислен, до голяма степен е базиран на американския мегаполис Чикаго. Като всяко друго населено място с подобни мащаби, Стилуотър има своите проблеми с организираната престъпност и уличните банди. Не по-малко от четири подобни групировки си оспорват правото да контролират улиците и случаващата се там незаконна дейност.

В Saints Row нашият герой – безименен младеж, попаднал в средата на гангстерска престрелка – бива спасен от лидера на Светците от 3-та улица и впоследствие постъпва в техните редици. В хода на действието играчът постепенно се изкачва в гангстерската йерархия, като вкарва нови и нови територии в зоната на Светците. Същевременно той се оказва замесен и политически интриги, които не вещаят нищо добро. Така в самия край на първата част нашият човек попада на една яхта заедно с кандидата за кмет на Стилуотър, където избухва бомба и героят изпада в кома.

Saints Row 2 ни показва Стилуотър 5 години по-късно. Бандата на Светците се е разпаднала, повечето й лидери са или убити или в затвора, а полицаят, свързан с инцидента на яхтата, вече е станал шеф на полицията в града. Така героят трябва да започне от нищото и да възстанови своето влияние и власт върху отнетите му територии. На пътя му ще застанат нови гангстери, съмнителни бизнесмени и още много други препятствия.

Гангстер по поръчка

Подобно на своя предшественик, Saints Row 2 предлага отворен геймплей, в който играчът има свободата да обикаля огромния град и да изпълнява множество основни и странични мисии. От Volition Inc. обещават много подобрения, които да направят играта още по-интересна, а усещането – по-истинско.
Едно от най-интересните неща от първата част бе възможността за разнообразна кустомизация на героя. Сега възможностите са дори още повече. На първо място може да избирате дали да играете с мъжки или женски персонаж. Наред с това почти всеки един детайл – възраст, килограми, ръст, походка и какво ли още не – могат да бъдат настройвани според вашите желания.

Разбира се, всеки уважаващ себе си гангстер трябва да има съответните скъпи дрехи, бляскави бижута и татуировки. Не се безпокоите, ще имате пълна свобода при избора на облекло и аксесоари на героя или героинята си, които ще може да моделирате без ограничение. И накрая: ще може да кустомизирате не само играча, но и неговите къщи. Представете си един малък палат, обзаведен с най-новите мебели, аудиосистеми, билярдни маси и дори пилон за екзотични танци – всичко това е на ваше разположение в Saint Row 2. Остава само да си набавите парите, с които да го закупите.

А парите ви няма да дойдат просто така. Ще са ви необходими много умения и търпение, за да се изкачите на върха на гангстерската стълбица. На помощ идва цял арсенал от оръжия, който, наред с традиционни такива, ще включва и доста екзотични като парен чук, огнехвъргачка, резачка и др. По време на мисиите ще може да използвате противниците си като живи щитове, а когато са повалени на земята, ще ги довършвате с един последен удар.

На свой ред полицаите също няма да бъдат безразлични към гангстерските ви подвизи. Подобно на GTA и тук отношението на пазителите на закона към вашия герой се измерва в определен брой звезди, които се покачват, когато ставате по-търсен. Накрая по петите ви ще тръгнат спецчасти и ФБР, а преследванията ще бъдат с коли, хеликоптери и моторни лодки. Успешното изпълнение на всяка мисия, а така също и съответните попълнения във вашия гараж и ефектните татуировки ще увеличават точките респект, които героят ви има. Това на свой ред ще привлича все повече членове към вашата банда и ще открива пътя ви нагоре. А когато решите, че Стилуотър е станал прекалено тесен за вашата гангстерска империя, може да премерите сили в кооперативен мултиплейър с приятел.

Една от малкото критики

към оригиналния Saints Row бе свързана с графиката, която на моменти не изглеждаше толкова гладко, колкото останалите елементи. В резултат Volition Inc. обявиха намерението си да представят качествено подобрен във визуално отношение продукт. Цялата графична система е преработена така, че да създаде много по-детайлен и жив модел на града. Добавени са и климатични ефекти, като облаци и дъжд, които да придават по-завършен вид на света. Наред с това, случайните минувачи също изглеждат и се държат естествено – те разговарят, пушат нервно и реагират на всички действия на героя. Подобрена е и физиката на колите, за която в Saints Row се твърдеше, че не е особено реалистична. Сега ще има по-стабилен контрол над автомобила, а всеки сблъсък ще води до станалите модерни напоследък повреди по превозните средства.

Откакто серията Grand Theft Auto остави своя отпечатък в гейминдустрията, много игри се опитаха да пробият на пазара, подражавайки й. Някои бяха прилични, други се провалиха тотално. Въпреки че използва основно геймплей-елементи от Grand Theft Auto, Saints Row 2 трудно би могла да бъде наречена просто поредния GTA-клонинг. Тя е прекалено мащабна и амбициозна, а първата й част пожъна достатъчно голям успех. Така че въпросът тук е не дали ще бъде добра игра, а по-скоро дали действително ще може да пресъздаде успеха на първата част и да изгради върху него една наистина велика игра. И ако другото предстои да се види, то със сигурност амбицията е налице.

Автор: Иво Цеков