Rugby 2005

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 03 апр. 2005

Не, в никакъв случай не прескачайте този материал. Знам, че повечето от вас като видят, че статията се отнася за този така непопулярен у нас спорт, просто ще прелистят на следващата страница. Но ако случайно прочетете тези първи редове, нищо няма да ви коства да хвърлите едно око и на следващите. Не бих настоявал по този начин, ако нямаше причина за това. А тя е именно тазгодишният ръгби-симулатор, създаден от титаните в сферата на спортните игри – EA Sports. Този път заглавието е насочено не само към хардкор феновете на този спорт, а и към тепърва прохождащите…

Така че ако още не знаете правилата, сега е моментът да ги научите.

Алилуя! Доживях да видя

перфектно направен туториал пък дори и добър тренировъчен режим. Радвам се толкова поради две причини. Първо, поради сложността на играта. Наличието на много играчи, различните заучени отигравания, хватки, хвърляния на тъчове и т.н. имат един неизбежен страничен ефект – много трудно е да свикнете с управлението, без да посетите “тренировките” и да минете задължителния “входен изпит” (където ще научите основните понятия в ръгбито). Второ, това е перфектната възможност тези от вас, които си нямат идея за какво става въпрос, да научат правилата и основните фрагменти на играта. Повярвайте ми, не е толкова сложно. Гарантирам, че за максимум един час упражнения в трейнинг-режима на играта ще научите базовите принципи и ще можете да се справяте прилично с по-слабите противниковите отбори.

Научете се да играете

В секцията, определена за тренировки, присъстват няколко различни вида. Аз бих ви посъветвал да започнете с изпълнението на удари към вратата, които по-време на игра могат да се окажат решаващи. След като свикнете с тях, можете да преминете към изпълнението на тъч. След това се научете да излизате победител от всяка схватка (така се нарича определен момент от играта, който е много важен за доброто развитие на двубоя във ваша полза) и чак след това преминете към същинския гейминг. Първите няколко урока, които ще получите, са за отбелязването на точки (това става като заложите топката в противниковото точково поле, което се намира зад линията, която определя вратата на опонентите ви), след това ще станете част от нападателното звено на отбора и ще се научите да раздавате пасове наляво и надясно. Ако всичко това не ви е достатъчно, създателите на Rugby 2005 са се погрижили да прибавят към менюто на играта филмче, в което точно, ясно и нагледно се обясняват правилата в ръгбито. Общо взето след като направите всичко това, сте напълно готови да се впуснете в мелето и да се опитате да победите някой от по-слабите отбори.

Пригответе се за “битка”

След като почувствате силата в себе си и покачите адреналина чрез тренировките, можете да поуспокоите топката, като създадете няколко свои играчи. Естествено, свободата е голяма – имате възможност да моделирате всеки аспект от своето “творение”, като започнете от външността и стигнете до неговите професионални параметри. Разбира се, ако ви се занимава, можете да изгубите доста време с това, но аз ви препоръчвам да разпуснете за не повече от пет минутки и да преминете към същността на играта. А именно – спечелването на една от многото различни купи.

На ваше разположение ще бъдат осем от най-престижните първенства по ръгби, включително Световно първенство, Световна лига, Турнира на шестте нации и др. Определено нямам намерение да се впускам в описанието на всяко първенство, защото двете страници, които имам, няма да ми стигнат до никъде. По-добре да кажа няколко думи за управлението на играчите. То е доста удобно и се осъществява с помощта на стрелките на клавиатурата и клавишите shift, s,d,a,q. С първия сменяте играчите, а пък с „s“ залагате топката при отбелязване на точки, изпълнявате тъчове и удари към вратата и т.н. Клавишите “d” и “а” служат за подаване съответно вляво и вдясно, а с помощта на шпацията карате вашите играчи да спринтират.

Почувствайте атмосферата

Няма да се спирам на аудио-визуалните компоненти на играта, защото те са прекалено маловажни в този случай. Ще кажа само, че са на приемливо ниво, без да изпадам в ненужни подробности. По-същественото в случая е да почувствате атмосферата от една истинска среща по ръгби, да успеете да се впишете в картинката и да качите адреналина си неколкократно. Ако съм си свършил добре работата и съм накарал поне един човек, който е прочел този материал, да се позаинтересува от този спорт, ще се чувствам удовлетворен, защото това е играта, която винаги ми е лежала на сърцето, а същевременно за съжаление е толкова безизвестна в нашата държавица.

Автор: Асен Георгиев