RTL Winter Sports 2009

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Зимата е сезон на ниски температури и високи продажби на компютърни игри. В последните няколко месеца на пазара излязоха заглавия като Call of Duty 5 и GTA IV, чиито достойнства са известни на всички. Няколко други игри с потенциал се оказаха леко разочароващи, когато най-сетне се появиха на пазара. Борбата за вниманието и парите на геймърите е безмилостна и в нея падат много жертви. Същевременно обаче съществуват и друг тип игри – без особени претенции и инвестиции. Някои от тях успяват да внесат приятно разнообразие, дори когато ги играете, само за да убиете времето между премиерите на два хита.

Малко разнообразие не вреди

RTL Winter Sports 2009 е точно такава игра. Както вече сте се досетили, в нея ще може да се наслаждавате на най-различни зимни спортове, особено ако лошото време ви е попречило да направите това на живо. В своята същност играта представлява спортен симулатор, пресъздаващ състезание от типа на зимните олимпийски игри. Присъстват общо 9 спорта и 15 олимпийски дисциплини, като два от тях – биатлон и сноубординг – са нови за поредицата. Имате на разположение всички видове ски спускания, бобслей, ски скокове, че даже и това странно създание на съвременния олимпийски дух – кърлинга. Продължава да отсъства хокеят, а ски бягането е премахнато.

Може да се състезавате в няколко режима – отделно събитие, кампания и кариера. При първия вариант избирате свободно едно състезание и задавате условията (ниво на трудност, място на провеждане и др.). Кампанията е по-интересен вариант, който донякъде напомня на предизвикателствата в Need for Speed: Most Wanted. Тук имате няколко задачи, които трябва да изпълните, например да регистрирате най-бърз старт при спускането, да избегнете определени места по пистата или да се разбиете с най-висока скорост при ски скоковете (това последното ми е любимо, както може да се досетите). Изпълняването на всяка от тези задачи отваря няколко нови и така прогресирате напред, докато минете всичките 42 предизвикателства.

Все пак основният режим е кариерата. Избирате си държава, която да представлявате – спокойно, състезателите не са лицензирани, така че това е само за ваша консумация – и се впускате в поредицата от състезания. Те са групирани по видове и сложността им се увеличава прогресивно. Ако успеете да се справите добре в дадена надпревара, получавате точки опит, които може да разпределите между уменията си в различните дисциплини. Имайки предвид, че това не е RPG, трябва да е ясно, че повишаването на уменията няма да има чак такова влияние върху играта, а по-скоро ви дава дребни преимущества. Самият геймплей обаче е доста опростен, което на моменти става дразнещо, особено като си спомня, че и при миналогодишното издание положението беше практически същото.

В общи линии през цялото време боравите с няколко функционални клавиша, с които изпълнявате различни комбинации. Например в състезанието по фигурно пързаляне трябва да уцелвате стрелките, които вървят по екрана, подобно на механиката в GTA: San Andreas. При дисциплини от рода на бобслея трябва да уцелите перфектния момент за старт и да внимавате с управлението. По-комплексно е управлението при сноуборда, което е единственото състезание, загатващо за по-голям потенциал на геймплея. На мен най-много ми допаднаха биатлонът и гигантският слалом, усещането при които е най-автентично. Като основен недостатък мога да изтъкна сравнително малките разлики в сравнение с миналогодишното издание на играта, въпреки добавянето на двете нови дисциплини. Като се има предвид, че играта няма подобрения от графично или геймплейно естество, нито предлага лицензирани състезатели, RTL Winter Sports 2009 практически прилича повече на повторно издание, отколкото на самостоятелен продукт. Оттук се налага и изводът, че ако предишната част не ви е харесала, трудно ще ви допадне и тази.

За толкова пари – толкова

По отношение на техническите параметри играта не блести с нищо особено и въпреки това има съвсем стабилно представяне – нещо, което за съжаление не може да се каже за някои от иначе хитовите заглавия от сезона. Тук няма да видите бъгове, технически проблеми или NPC-та с интелект, достоен за питомци на помощни училища. Графиката е съвсем поносима и пресъздава достатъчно добре зимната атмосфера. Особено ефектни са състезанията, които се провеждат през нощта, например някои от слаломите. От време на време в тълпата, събрала се да край пистата може да видите и знамена и банери с вашето име. На мен например винаги ми е забавно да видя някои транспарант с текст “I Love Iv4o!”. Състезанията са съпроводени с коментар, който не е супер разнообразен, но е достатъчно добър, за да осигури автентична атмосфера.

В RTL Winter Sports 2009 е предвиден и режим multiplayer, при това в две разновидности: за двама играчи (splitscreen) и за четирима (hotseat). А най-хубавото е, че за да пуснете тази игра, няма да ви се налага да продавате семейните бижута или да започвате нелегален бизнес. Разбира се, не трябва да имате прекалено големи очаквания – RTL Winter Sports 2009 е повече или по-малко едно никобюджетно заглавие и не разчита на уникални ефекти или супер разнообразен геймплей, за да ви впечатли. Играта залага на нестандартната тематика и спокойния геймплей – все пак не може непрекъснато да спасявате света или да се борите с терористи, нужна ви е и малко почивка. Все пак, докато се мотая из пистите, не мога да не се замисля какво можеше да се получи, ако в играта беше вложена малко повече фантазия и ресурси. Тогава може би щяхме да имаме още по-сполучлив продукт, а не само сбор от интересни хрумвания. Така или иначе, това може би няма да разберем никога, затова да не бъдем максималисти. И преди съм имал възможност да изтъкна, че подобни свежи игри – и то добре направени – са рядкост, така че личната ми препоръка е да опитате RTL Winter Sports 2009, пък дори и наистина само ако търсите с какво да уплътните времето.

Автор: Иво Цеков