RTL Winter Sports 2008

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Зима е. И макар че празниците вече отминаха, като че ли все още най-добрата алтернатива на студените и хлъзгави улици е да останете пред РС-то с чаша горещо какао, чай или тъмна бира (излишното се задрасква). Производителите на компютърни игри отново се погрижиха да има разнообразие от заглавия, които да ни забавляват в дългите зимни нощи. И ако за заглавия като Hellgate: London, Kane&Lynch и останалите коледни хитове се изписа много, аз смятам да ви запозная с няколко малко по-различни игри: RTL Winter Sports: The Ultimate Challenge и RTL Biathlon.

И понеже вие, читателите на PC Mania, сте интелигентни хора, вече сте се досетили, че темата им е свързана с надпревари при минусови температури. В случая разработчиците от 49 Games продължават да развиват идеите си от предишния си продукт – Torino 2006, който бе посветен на Зимните олимпийски игри в Италия преди две години. На пръв поглед това не е лошо, защото зимните спортове не са от най-широко застъпените в компютърните игри. Можете да поиграете добър футбол, да покарате в някой и друг качествен рейсър, но снежните писти си остават една не особено разработена територия.

Какво да очакваме от Winter Sports?

Първоначалните впечатления са добри. Всеизвестна истина е, че разнообразието е задължителен елемент за всяка хубава игра. В това отношение тук няма да останете разочаровани. Най-напред трябва да изберете нацията, с която ще се състезавате. В играта са представени над 15 държави с традиции в зимните спортове и – отгатнахте правилно – нашата мила родина не е сред тях. Няма как, ще трябва да се примирим с това поне за известно време. След като направите своя избор, ви очакват 15 дисциплини, цяла кампания с над 40 мисии и (тук направо се дръжте да не паднете) схватки със съперници, които трябва да представляват нещо като босове. Изобщо, ще има с какво да се занимавате, поне в началото. Най-интересно е, разбира се, в режима „кариера”. Там се състезавате в поредица дисциплини и трупате точки опит. Тях на свой ред може да разпределяте между уменията си в едно или друго състезание.

Без да е нещо особено, графиката прави прилично впечатление. Както подобава на мащабно мероприятие, и тук е пълно с разни шарении, емблеми и талисмани и дори национални химни. Двамата коментатори са малко монотонни, но от време на време пускат готини лафове. Така например, при първото ми спускане, очевидно провокиран от слабото ми представяне, единият от говорителите тежко въздъхна, отбелязвайки, че човек въпреки всичко трябва да вярва в чудеса. Иначе музиката е нещо като генеричен хеви метъл, но за оформление става.

На свой ред

RTL Biathlon 2008

се съсредоточава само върху един спорт – нашата зимна гордост – биатлона. Сега е време някой да повдигне плахо ръка и да попита защо е наша гордост, на което със строг поглед ще отговоря, че именно в тази дисциплина България извоюва първия си златен медал от зимни олимпийски игри. Но оставяйки националната гордост настрана, нека се съсредоточим върху играта. RTL Biathlon 2008 представлява един относително реалистичен опит да се пресъздаде този атрактивен (за някои) зимен спорт. И тук авторите са се постарали да предложат достатъчно разнообразие. Можете да се състезавате на общо 17 писти, намиращи се в 13 държави. При това трасетата са реално съществуващи и на тях наистина се провеждат подобни състезания. Нещо повече: някои от най-известните биатлонисти – като трикратната световна шампионка Магдалена Нойнер – също са включени в играта и вие може да се състезавате от тяхно име.

Както вече споменах, зимните спортове все още нямат обособена ниша, с каквато могат да се похвалят други видове състезания. Затова всеки опит да бъдат популяризирани пред геймърите трябва да бъде оценен по достойнство. А описаните на тези страници игри са приличен експеримент в това отношение. Ако ви омръзнат индивидуалните изяви по заснежените полета, може да премерите сили с някой приятел. И в двете игри е предвиден режим multiplayer, при това в две разновидности: за двама играчи (splitscreen) и за четирима (hotseat). Като цяло игрите не са лоши и стига да имате поне малко афинитет към подобни състезания, няма да сгрешите, ако ги пробвате.

Автор: Иво Цеков