RTL Ski jump 2003

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 16 фев. 2003

Макар че ски скоковете не се радват на особена популярност в България, този спорт има своите верни фенове в Централна и Северна Европа. RTL Skijump 2003, продуцирана от немския телевизионен канал RTL, иска да се възползва от интереса на почитателите и да им предостави възможност сами да опитат уменията си и да премерят сили със своите идоли. Крайният резултат е по-скоро успешен – въпреки недосатъците в графиката и на моменти дразнещото превъзходство на компютърните опоненти.

RTL Skijump 2003 не е игра в класическия смисъл на това понятие. Едва ли щяхме да имаме възможност да “поскачаме” редом със Свен Ханавалд, ако:

а) той не беше германец

б) RTL не залагаше силно на зимните спортове в своята програма.
Според наскоро обявени резултати на маркетинговия отдел на немската медия, ски скоковете са най-гледаният зимен спорт в пакета дисциплини, които всяка зима RTL излъчва.

Не си мислете, че RTL Skijump 2003 е изцяло на немски. Помислено е и за всички онези играчи, за които езикът на Гьоте и Шилер не е майчин или преди всичко предизвиква негативни асоциации (йа йа, хер генерал!). Най-общо казано, вашата цел е да станете най-добрият от най-добрите ски скачачи на планетата. За целта е нужно създаването на спортист, чиито възможности се определят от няколко показателя – фитнес, тегло, ръст, сила на скок, техника на летене, техника на приземяване и техника на излитане. Освен тези основни показатели, присъстват и още два – популярност и способост за преговори, които ви помагат (или вредят) при договарянето на споснсорски договори.

“Спонсор” е една от вълшебните думички в тази игра. Благодарение на него разполагате с достатъчно евро-кеш, за да си купите качествена екипировка, да наемете добър треньор или вакс-майстор. Пари могат да се печелят и след победа на състезанието като наградният фонд се разпределя до заелия 30-тото място в състезанието. Естествено, лъвският пай отива за първия.

За да развивате показателите фитнес, тегло, ръст и сила на скок, се нуждаете от пари. Те ще ви трябват, за да наемете достатъчно квалифициран специалист. Техника на летене, техника на приземяване и техника на излитане са качества, които можете да подобрявате с т.нар. “power точки”. Те се събират след всяко състезание, като броят им зависи от класирането на вашия скачач. Колкото по-напред е той, толкова повече точки ще получите.

За да “летите” добре, се нуждаете от добре ваксирани ски. Един добър вакс-майстор се равнява на няколко точки в показателите. Той обаче струва пари. Затова е нужно преди всяко състезание да смятате добре колко евро ще ви трябват за мазане на ските.

След като ви разказах за най-важните показатели за играча, време е и за самите скокове. В RTL Skijump 2003 имате възможност да градите кариера, да тренирате или просто да поскачате за кеф. Ако изберете кариера, то тогава можете да настроите нивото на трудност и да изберете между три лиги – подрастващи, аматьори и професионалисти. Ще достигнете до по-високата лига тогава, когато успеете да спечелите титла в по-долния клас. Управлението се извършва изцяло с мишката. Спокойно може да се каже, че в RTL Skijump 2003 грешките идват само от играча пред монитора, а не от самата техника на управление.

RTL Skijump 2003 е изключително приятна и занимателна игра. За съжаление след около седмица със сигурност ще сте усвоили характерното “дръпване” на мишката и дори самият Ханавалд няма да ви се опре.

Автор: Сергей Ганчев