Room Zoom

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 11 окт. 2004

Откакто преди няколко години излезе Revolt, ралитата с радиоуправляеми колички започнаха да валят от всякъде. Разбира се, в това няма нищо лошо – всеки предпочита малко да се отпусне с нещо не чак така ангажиращо, докато чака отговора на опонента си за едно евентуално състезание по Need for Speed: Underground например. Явно хората виждат, че в този жанр има хляб. Blade Interactive Studios не правят изключение.
Тяхното последно творение, за което тепърва ще си говорим, не е точно рали с RC автомобили, а рали с колички, управлявани от играчки.

Room Zoom е надпревара, която се води на закрито. Преди да започнем да си говорим по-конкретно за играта, нека спомена, че тя е портната от конзола, т.е. забравяме за използването на мишката. След като си напишем името (за профил), влизаме в главното меню. Не е особено богато – имаме Single Race, Tournament и Options. Първата опция ви предоставя възможността да играете на две писти (останалите ще трябва да отключите в турнирите), както и достъп до част от колите. В tournament имате три турнира като всеки от тях се състои от по четири трасета. В началото е достъпен само един от турнирите, другите отключвате след като минете първия. Пистите във всеки от тях са с нарастваща трудност.

Самите трасета

са общо дванадесет на брой като всички са в някое жилищно помещение – или кухнята на мама или мухлясалото мазе или детската стая.

Надпреварите са доста кратки, но са изключително трудни. Например има една писта, на която ако не внимавате, ще падате на всеки завой. Не трябва да се пропуска и фактът, че „трасетата” са доста интерактивни, т.е. има предмети, в които може да се блъснете и които да събаряте или разбутвате. Също така има и магнити, които ви привличат, ако се приближите прекалено близо до тях или вентилатори, които ви бутат в някоя дупка. Да не забравяме, разбира се, и преките пътища, които ви дават солидна преднина. Освен това в тях обикновено можете да откриете ключове, които са доста важни. Като съберете три такива (но само в Tournament Mode), получавате достъп до ново возило.

Самите коли са общо 16 на брой като в началото имате достъп само до 6 от тях. Всяко едно от МПС-тата си има по четири основни характеристики – тегло, ускорение, максимална скорост и маневреност. Хубавото е, че тези показатели не са само за статистика, а наистина отразяват качествата на отделното возило. Например джиповете са доста бавни, не особено маневрени, но пък благодарение на теглото си изблъскват опонентите от пътя и по този начин се докопват до първо място.

Не са пропуснати иразни бонуси

Из пистите чакат да бъдат събрани lighting, fire, ice, nitro и shield. Първото служи за разрушаване на разни обекти по пистата, второто – за директна стрелба по опоненти, ледът замразява някой състезател и той не може да завива (много коварно, особено на острите завои). Смятам, че последните две са ясни.

Като графика и звук играта е на едно приемливо равнище. Ефектите от светкавицата са добре направени, количките също са пипнати, но когато се блъснат някъде, си остават читави и здрави, все едно току-що сте ги извадили от кутията. За звука може да се каже същото нещо. Липсата на разнообразни sound track-ове е малкият недостатък, що се отнася до аудиото.

Искам да уточня още нещо. На сайта на разпространителя пише, че играта поддържа мрежа до 6 играчи online или 4 в split screen. Не им вярвайте, такова нещо в PC версията не присъства. И въпреки това играта е приятна за изиграване, неангажираща е и е добро решение, за да се отпуснете.

Автор: Кирил Илиев