RollerCoaster Tycoon: Soaked!

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Много време мина откак писъците на забавляващи се дечурлига ме караха да приемам RCT за любимата си игра. С годините Atari зациклиха – с идеята да осъвременят визията направиха графиката крайно демодирана, a изобилието от атракции доведе до кичозна претрупаност. Предполагам, че настъпилият миш-маш има връзка с липсата на Крис Сойер в екипа, който прави сериала RollerCoaster Tycoon. Затова по-добре да приемем играта такава, каквато е. А всеки за себе си ще реши дали да се повози на влакче на ужасите и после се цопне в басейна за охлаждане на страстите или да отиде на разходка в парка и да диша свеж въздух, от онзи – истинския.

Всъщност цялото това потапяне в заглавието е свързано с факта, че играта ни дава възможност да направим сами прототип на градски басейн, който би могъл да бъде дори и в арабски стил. Не че действието ще е в Персийския залив – просто има седем теми, с който да разведрим атмосферата – класически, пиратски, призрачни и прочие. Те ни позволяват да прилагаме интериорни елементи като лапми, факли, кошчета от чисто злато и още дузина тематични декорации – динозаври, люлеещи се маймунки, останки от кораби и каквото още се сетите. Да не забравяме, че е възможно да облицоваме атракциите с помощта на отделни строителни компоненти и да имаме басейн, маскиран в средновековна крепост или в офис-сграда.

Същинската новост

в експанжъна са именно къпалните, позволяващи висока степен на достоверност посредством богатия инструментариум. Басейнът може да бъде с различна форма, а също така и на няколко етажа. В зависимост от нивата на терените, отделните секции на вашето съоръжение могат да се свързват посредством различни стълби и да се получават оригинални места за къпане. Около тях може да има джакузита с минерална вода /накъде без спа терапията/, шезлонги, чадъри и трапмлини. Когато една къпалня с прилични размери се напълни, визията много напомня на който и да е градски басейн. Плувните принадлежности могат да се продават в павилион, оформен като женски торс, стърчащ над главите на посетители по бански на розови точки.

От хигиенни съображения местата за хапване и пийване са изнесени извън басейна. Но затова пък изобилието е невероятно и прилича на изложение на интернационална кухня. Има всевъзможни оферти за junk food – от простия хамбургер и хот-дога до турски локум или немските тестени специалитети pretzel. За тези, които не са играли досега RCT, ще кажа, че и за пийване има будки, както и такива за сувенири.
И понеже

все пак играта е симулатор

на влакчета за забавление, идеята е в атракционния парк, освен места за плуване, да има забавления и за хора със слаби сърца и такива, които обичат да им спре дъха. Те са предимно на водна основа и по своята същност не се различават от тези в RollerCoaster Tycoon 3. По-елементарните са в готова форма, а тези, които са всъщност сърцето на увеселителния парк, са в насипен вид – от вашата фантазия зависи какви лупове да зададете и на каква височина да изкачите феновете. Разнообразието е внушително и при игра в SandBox режим от гола поляна може да направите истински парк за развлечения от детските ви мечти.

Да не забравя да спомена за възможността да се повозим на което и да е съоръжение с помощта на камерата и гледката от първо лице. Това е за мене наградата за престоя ми тук. Графичната среда като степен на технологичен напредък е идеална – ефекти, ала-бала. Интерфейсът обаче е в крайно неадекватен – от една страна заради дебилния анимационен стил, а от друга поради това, че интуитивността му се е позагубила по пътя към експанжъни и нови части. Но ако проявим толерантност и преглътнем някои недостатъци – чака ни много, много игра.

Автор: desi|re