Roller Coaster Factory 2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Valuesoft пуснаха втора серия на Roller Coaster Factory, възползвайки се от интереса на хората към силни усещания и нуждата на геймърите от разтоварващи занимания като строенето на rollercoaster-и например.

Може и глуповато да ви звучи тая дейност, но да си призная това беше и моята първа реакция. Има обаче магия в тия влакчета, защото след разцъкване на геймката усетих зарибяване и напира ентусиазъм да споделя впечатленията си с вас.

Целта е проста – построяването на функциониращ rollercoaster. Може да избирате вида на заобикалящата среда – зелени полета, пустинна местност или снежна гора, както и вида на конструкцията – дървена или метална. Разполагате с богат инструментариум от различни сегменти според типа на избраната сглобка. Те ви позволяват да проектирате както прави, така и участъци с различен наклон и ъгъл. Най-важната и полезна особеност e, че многообразието на елементите варира спрямо терена и построеното до момента. Ще има моменти, в които няма да знаете коя от всички възможности да изберете, но и случаи на невъзможност да продължите изграждането. Това значително опростява вашата задача и най-вече мисловния процес, докато кликате с мишката. Е, не се възгордявайте бързо от скоростта на реализация и изграждане на увеселителното съоръжение. Производителите са заложили малък капан – тестването на rollercoaster-а, даващо информация за максимална скорост, дължина и други технически параметри. Може се окаже, че построеното влакче съдържа участъци, които не са съобразени със законите на гравитация или с нормите за безопасност. Така се оказвате на стартова позиция, като проектирате отново проблемния участък.

Ако сте построили безупречен rollercoaster, имате възможност да го пробвате лично и да се повозите гратис. Сядате удобно, поемате дълбоко дъх и след първоначалното мудно изкачване следва шеметно спускане и истинската веселба започва. Движите се изцяло в триизмерна среда с изненадваща реалистичност на усещанията – стомахът ви се обръща на скоковете и не е изключено да изгубите ориентация. Приятелски съвет – не се лъжете да играете след обилно хранене.

Управлението е основно с мишката и наистина е елементарно. Нямате нужда от клавиатура, за да се чувствате комфортно в този виртуален свят. Панелът за навигация в 3D пространството е опростен и ви позволява да погледнете на света от разни смахнати гледни точки.

Звучи прекалено хубаво, за да е истина, нали? Да не забравяме, че Valusoft се славят с това, че игрите им са евтини, а системните изисквания – доста скромни. Цената на Roller Coaster Factory 2 за Щатите е само $9.99 и се нуждаете от простичко PC, за да я подкарате. Това е подозрителна комбинация, криеща сериозни дефекти. Един от тях е посредствената графика. Не може да не се издразните от спрайтнатите обекти и размазаните текстури. Гарантирано ви е неприятното чувство и от липсата на музикално оформление. Но ако преодолеете отвращението от архаичния вид на Roller Coaster Factory 2, може непринудено да се позабавлявате. Играта ще ви е от полза, ако имате планирано посещение в луна парк и се нуждаете от някоя и друга суха тренировка.

Автор: Васко Чаворски