Rollcage Stage 2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Последните седмици бяха истински рай за феновете на автомобилните симулации. След Need for Speed 5: Porsche Unleashed и Formula 1 Championship 2000 на пазара се появи и нещо по-различно от стандартните игри с колички. Става дума за продължението на миналогодишния суперхит Rollcage на Psygnosis. Тук искам да отбележа, че авторите на Rollcage Stage 2 действат направо с точността на швейцарски часовници, защото тяхната нова творба се появи абсолютно точно една година след оригинала.

За малцината, които са пропуснали първия Rollcage, ще припомня с две думи за какво става дума, защото и в Rollcage Stage 2 радикални промени поне по отношение на геймплея няма. Та Rollcage Stage 2 си е едно доста

оригинално футуристично рали

в което геймърите имат възможност да се пробват като пилоти на супермодерни бъгита, които притежават най-различни екстри.
Най-впечатляващата от тях е възможността автомобилите да бъдат управлявани дори след преобръщане. Така се създават хиляди нови тактически възможности за изпреварване на досадната конкуренция.
Разбира се, возилата са съоръжени и с най-различни оръжия, които също могат да бъдат адски полезни в преследването на славата и заветната шампионска титла. Не на последно място трябва да се отбележи, че целият този екшън се разиграва при скорости от порядъка на 300 км/час и по този начин дори част от секундата невнимание може да има фатални последици. Като стана дума за състезания, трябва да се отбележи, че освен стандарния аркаден режим, в който можете ей така за кеф да се пробвате на някоя от десетките писти, има и най-различни шампионати, които освен титли носят и достъп до нови коли и трасета. Предвидени са естествено и мрежови надпревари за до 16 състезатели, както и най-разнообразни атракции за феновете на соловите надпревари от типа на Time Attack и Scramble.

Всичко това е до болка познато на феновете на Rollcage. Нека сега да видим какво ново са измислили авторите на продължението. Най-големите новости са в областта на графиката. Преди година първият Rollcage безспорно успя да впечатли, но това, което ще видите на мониторите сега, просто спира дъха. Казано с други думи,

Rollcage Stage 2 е Unreal на колела!

Програмистите направо са се престарали на тема детайли. Има си всички мислими екстри като bump mapping, динамично осветление, 32-битови текстури и зрелищни специални ефекти буквално на всеки завой в играта. Най-добрата новина обаче е, че въпреки това няма да ви трябва “нереална” машина, за да се нарадвате на визуалното шоу. На Celeron 450 с TNT2 екшънът върви без проблеми дори на разделителни способности от порядъка на 1280×1024 с 32-битов цвят. Ако малко намалите разделителната способност и примерно се задоволите “само” с 16-битови ефекти, няма да имате грижи дори на Pentium 200 с Voodoo 1. На тема звук отново ви чака един изключително приятен soundtrack, който създава необходимата атмосфера за големите състезания.

Сега нека минем и към самата игра. На пръв поглед не се е променило кой знае какво. В общи линии игралите първия Rollcage веднага ще се почувстват в свои води. Естествено пистите и колите са други, така че място за притеснения на тема разнообразие няма. Още повече, че новите коли са 20, а горе долу същата е и цифрата при трасетата. Така че продуктът на Psygnosis със сигурност няма да ви омръзне за няколко часа. След като поиграете малко и се вгледате по-внимателно в самата игра обаче ще забележите и някои доста приятни новости. Най-оригиналната от тях според мен се крие в самите трасета.

Пистите са станали интерактивни

Какво означава това на практика? Ами означава, че като си набавите необходимите пушкала чрез събиране на power-ups, ще можете на воля да взривявате не само бъгитата на другите пилоти, но и почти всички елементи от околната среда. Това на пръв поглед не звучи много драматично, но още на втората писта в първата лига ще можете да изпитате на собствен гръб какъв ад могат да бъдат внезапно сриващи се върху платното небостъргачи или падащи неонови реклами. Това отваря съвсем нови перспективи особено пред любителите на мрежовите състезания. С подходящо затваряне на разклонения по пистата лесно можете да вкарате опонентите си в задънена улица или да ги принудите да карат точно на вашата мушка.

При колите големи изненади за съжаление няма. Естествено дизайнерите на играта са включили най-разнообразни модели. Има бъгита с по-висока максимална скорост, с по-добро ускорение, по-добра броня или пък по-лесни за управление. Програмистите са се постарали поне сред базовите модели, които са достъпни още в началото на играта, да няма суперколи, които да размазват без проблем конкуренцията и на практика всеки един от моделите има максимум по една действително силна страна. Това пък вкарва известен стратегически елемент при избора за возило за конкретната писта, защото трасетата са оформени така, че няма да можете да си заложите на любимата ви кола и с нея да жънете успехи навсякъде. Просто за отделните състезания ще са ви необходими различни качества на автомобила и не е зле да помислите по-сериозно при избора преди началото на съответното състезание.

Въобще Rollcage Stage 2 оправдава очакванията по всички показатели. Новата творба на Psygnosis е изключително добре направена игра, която ще хвърли във възторг не само любителите на първия Rollcage, но и всички геймъри, които обичат бързите скорости, красивата графика и проявяват поне малко интерес към автомобилните състезания. Така че, ако спадате в тази категория, гледайте по най-бързия начин да се сдобиете с нея. Със сигурност няма да останете разочаровани 🙂

Автор: Никола Дърпатов