Rohan: Blood Feud

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 апр. 2008

Историята на Rohan тъне в мрак. И то не защото е пълна с кръв, слава и среднощен ужас, а защото играта току-що премина през два затворени бета теста и разработчиците са прекалено заети с проблемите на настоящето и бъдещето, за да се тревожат за миналото. Но по всичко личи, че кръв, слава и среднощен ужас няма да липсват.
Rohan е MMORPG, или иначе казано – масово мултиплейър онлайн приключение, благодарение на което попадате в един прекрасен виртуален свят, заедно с още няколко хиляди като вас и се опитвате да избиете всичко живо, включително и останалите играчи. Не е първата подобна игра, няма и да е последната, но е една от най-новите и се отличава с някои интересни идеи и реализации.

Free4Play

На първо място тя ще бъде напълно безплатна! Ще се издържа от donation система, която ще ви позволява да си купувате различни екстри в играта. Добрата новина е, че няма да се продават супер наточени оръжия и брони, които да разбалансират геймплея и да ощетят онези, които не са си платили. Интересът към двата затворени бета-теста беше огромен и форумите на играта бяха пълни с хора, молещи за акаунти. Имаше и такива, които драматично напускаха, разбира се, но какво е едно MMORPG без скандали и драма.

Светът на Rohan

Графиката е добра. Без да създават нещо невиждано, корейските художници са изобразили един вълнуващ свят, който оставя у наблюдателя усещането за току-що настъпила пролет. Това се дължи не само на дърветата и храстите, но и на ефирното облекло и замечтаните погледи на героите (и най-вече на героините), които изглеждат така, сякаш веднага щом логаутнете, отиват на едно много хубаво място, където четат любовна поезия, пият дълги коктейли, гледат филми с Лив Тейлър и се развличат по всякакви други приятни начини.
Иначе градовете в света на Rohan са подредени, с картата се навигира лесно навсякъде, за пътуване може да използвате краката си, ездитно животно, някое NPC с умения за телепортиране или специален телепортиращ камък, който си купувате от града. Срещнах известни трудности в опитите да вкарам героя си в река или езеро. Не намерих начин да го науча да плува, но за сметка на това го научих да лови риба.

Екипировката

Явно рибите в Rohan са доста хищни, защото кълват на оръжия или брони и после, като им разпорите коремите, намирате вътре други оръжия и брони. Или не намирате нищо, ако ви е бил такъв късметът. Но въпреки риска, риболовът се оказва един доста добър начин да си ъпгрейдвате екипировката. Другият начин е като си ковете добри брони и оръжия от няколко по-слаби. Има специално NPC, при което можете да си направите Rare (рядко срещани) или Ancient (древни) предмети, които са доста по-силни от обикновените.
Друга интересна идея е възможността да носите екипировка, която е предназначена за по-високо ниво от вашето. За целта трябва да платите определена такса (виртуални пари, не истински) и да стискате палци, защото се завърта колелото на късмета и я стане, я не.

Класове на героите

В Rohan има шест основни раси герои: хора, елфи, полуелфи, дхан, декан и тъмни елфи. Всяка от тях може да поеме по един от два възможни пътя, след достигане на определено ниво. И всяка раса развива качества, които са характерни само за нея.

Човек/рицар – Тежките доспехи в Rohan се падат на човешката раса. Двата класа, от които хората могат да избират, са Defender и Guardian. Най-много бой в играта може да отнесе Defender-ът. Той е чист “танк”. На MMORPG жаргон танкът е защитен герой, който поема върху себе си атаките на врага, за да предпази другарите си. Guardian-ът е по-агресивно настроен и може да осъществява различни атаки с меча си.

Елф/лечител – Крехките елфи се грижат за здравето и благоразположението на приятелите си. Но съвсем не са беззащитни. Освен че могат да възстановяват изгубените точки живот, те имат и атакуващи магии, които съвсем не са за подценяване. Могат да поемат път на Priest или Templar, когато станат достатъчно големи. Priest-ът обединява в себе си ролята на бъфер и лечител. Той е най-добрият, когато става въпрос за поддържане на живота на партито в битка или раид. Templar-ът е интересен герой, който може да атакува с магии, но и с хладно оръжие. А също така и да лекува, макар и не толкова добре, колкото Priest-а.

Полуелф/стрелец с лък – Потомци на хора и елфи, те са ненадминати в отдалечения обстрел на същества с остри стрели. Използват лъкове или арбалети и според предпочитанията си стават Scout или Ranger. С лъкове стрелят Scout-ите. Тези оръжия са бързи и колкото и да е странно – с тях може да се стреля едновременно по много цели. Просто полуелфите са способни да избълват едновременно цял рояк стрели. Доста е красиво като гледка. Ranger-ът пък специализира в стрелба с арбалет, който презарежда по-бавно, но пък прави по-големи поражения.

Дхан/убиец – Тези сумрачни кльощави субекти са майстори на кинжала и бързата смърт. Разбира се, най-много обичат да убиват от засада. Имат изключителното свойство да трупат точки опит чрез убийства на други играчи, вместо с куестове, които са основният източник на развитие за останалите раси. Дханът може да бъде Avenger, който има ужасното свойство да става абсолютно невидим и да ликвидира врага си, преди още да бъде забелязан. А може да бъде и Predator, който е не по-малко опасен, тъй като е най-бързият герой в играта и присъствието му в близкия му обсег най-често е фатално.

Декан/боецът-дракон – Въпреки случайното академично звучене, тази раса трудно може да бъде срещната в университета. А ако случайно заместник-деканът ви е рохански декан… лошо ви се пише! Тези симпатични, бледосини дългучи са потомци на древна раса с нестабилно ДНК и имат изненадващото свойство от време на време да се превръщат в дракони. Dragon Sage е влечуго-хуманоиден ловец, който е най-добър в едновременното избиване на много противници. А Dragon Knight е неговият събрат, който се е научил да смуче кръв от врага и да го оставя силно отпаднал и със силен глад за шоколад.

Тъмен елф/магьосник – Ако някой мята разноцветни огнени кълба наоколо, той вероятно не е фокусник, а елф-магьосник. Освен с бойни магии, той е известен и със способностите си за телепортиране. Warlock-ът е най-добър в групови бойни действия, като масови битки и обсади, каквито за радост в Rohan има. Той владее редица омаломощаващи магии, които правят врага по-слаб и уязвим, още преди битката да е започнала. Wizard-ите пък са атакуващи магове. Бият силно и по много врагове едновременно.

Отмъщението в Rohan

При толкова много класове и герои, някой от които не са никак добронамерени, неизменно възникват инциденти и вражди. Ако случайно не сте достатъчно злопаметен, за да помните и отмъщавате, разработчиците на играта са се погрижили да ви осигурят списък с последните 50 героя, които са ви убивали. Както и възможност да се телепортирате веднъж до всеки от тях и да го размажете, докато се занимава с нещо друго. Не можете да мъстите единствено на дхан и декан, които са ви очистили в специалния режим на убиец, който двете раси могат да включват. Тогава се приема, че не е било лично, а просто бизнес…

Автор: Иван Дончев