Rogue Trooper

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Добре дошли на Ню Ърт – пропитата от отровни газове планета, върху която се води безкрайна и безсмислена война между Севера и Юга. Война, в която биологичните и химичните оръжия са унищожили и най-малката живинка на повърхността, а обезверените враждуващи сили са принудени да битуват в огромни затворени градове и да се бият в тежки бронирани костюми, за да се предпазят от натравяне.

Войници на бъдещето

Южняците обаче се оказват по-хитри. Благодарение на генното инженерство те разработват перфектните воини, т.нар. ДжиАй – пешаци, имунизирани към всички опасни веществата, реещи се из смъртоносната атмосфера. Тяхната кожа е синя и благодарение на това дори киселина не би могла да им навреди. При поредната въздушнодесантна операция обаче, заради намесата на незнаен предател, всички биват изклани. Или поне така си мислеха северняците…

Точно из този свят, наречен Ню Ърт, се носят легенди за самотен воин, за който няма невъзможни неща. Едро синьо мускулесто копеле със светещи очи и безпрецедентни бойни умения. Последният ДжиАй, който е готов на всичко, за да отмъсти за загиналите си другари. Това е Роуг. Това сте вие. Така че нека битката да започне и тя въобще няма да е кратка!

Приятна изненада

Rogue Trooper стартира директно с гореспоменатата, фатална за южняците, бойна операция. Алармата започва да пищи, вие грабвате оръжието си и скачате от реещия се във въздуха кораб със специална капсула, предназначена да ви стовари на земята максимално бързо и безпроблемно. Но още докато падате, виждате, че нещо не е наред. Пред очите ви започват да измират един по един вашите сини братя по оръжия – техните капсули са разпарчетосани безмилостно от застаналите в готовност артилерийски оръдия на повърхността на планетата. Цялата операция е провал от самото си начало и първата ви задача ще бъде да се измъкнете живи от адското бойно поле. Играта на мига ще започне да ви изненадва малко по малко със своя разчупен геймплей, с който не могат да се похвалят и половината екшъни от трето лице напоследък.

Интересно е, че напоследък колкото по-малки очаквания имаш към дадено заглавие, то толкова по-лесно успява да ти се хареса. Точно такъв е и случаят с Rogue Trooper.

Прицелване

Както вече отбелязах, нашият син анаболен приятел е може би най-перфектният виртуален воин за 2006-та година. Така че напълно логично е да владее тънкостите на занаята си до съвършенство. А те хич не са малко.

Още в първите минути на сражението загива един от неговите най-добри приятели – Гънър. Благодарение на спецификата на производство на ДжиАй обаче никой от тези воини не може да умре в буквалния смисъл на думата, стига някой техен събрат да отстрани микрочипа от тила им навреме и да го прикачи към част от своята високомодернизирана екипировка. Точно това прави и Роуг с Гънър. Грабва острия като бръснач нож и изважда по леко касапски начин технологичната джаджа от безжизненият син труп. Място на Гънър в случая е на специалната ви пушка. Оттук насетне вашият приятел, който преди да загуби тялото си е бил отличен стрелец, ще ви позволява да се прицелвате далеч по-лесно с нея, да я използвате за снайпер или дори за стационарна картечница, която може да бъде поставяне навсякъде и активирана и деактивирана, когато пожелаете.

Директно от производителя

За съжаление малко по-късно пред очите ви ще пукне и Бакпак – още един ваш другар. Но и за неговия микрочип има място – на раничката ви. Оттам той ще може да ви произвежда както нови муниции, аптечки и гранати, така и допълнителни оръжия. Стига разбира се да имате достатъчно скрап, който е добре разпръснат из всички кътчета на нивата. Но дори и да не ви се занимава да търсите тези така ценни метални отпадъци, винаги може да ги набавите и от труповете на загиналите в противници. Макар че тогава количеството им ще бъде значително по-малко.

Перфектната примамка

Няма да се мине много време и ето, че и последният приятел на Роуг, хакерът Хелм, ще навири краката на горе. И както предполага името му, той ще се почувства доста уютно на предната част на шлема ви. Чрез него ще разбивате криптирани ключалки и системи и дори ще го използвате като примамка, което прочее е доста ефектно. Създавате холограма, която се придвижва незабелязано до желаното от вас място (макар че радиусът е ограничен) и след като превключите на по-висок енергиен режим, тя става видима за противника ви. Така може да се прокраднете незабелязано зад гърбовете на гадовете и да ги изколяте. А ако се наложи, отново да превключите на холограмата и да я придвижите до друго, по-подходящо място. Разбира се, времето ви за използването на тази примамка е ограничено, така че колкото и ефикасна, и тя си има своите недостатъци.

Екшън безкрай

Всичко това, за което си бъбрихме досега, е имплантирано изключително успешно в геймплея на Rogue Trooper, което прави битките ефектни и изключително разнообразни. На всичкото отгоре нашият герой може да използва за прикритие почти всеки обект. Оттам той има две възможности – или да стреля на сляпо, без да се излага на опасност, за да накара и враговете си да се прикрият (пък току-виж някой куршум има късмета да цъфне даден заблуден проклетник), или да се прицели директно в някого. Втория случай разбира се го излага на по-голяма опасност. Хвърлянето на различните видове гранати (фраг, лепкави, лимонки, които развалят електрическите сензори) също става с лекота, благодарение на факта, че виждате траекторията, която би трябвало да направят, преди да се взривят.

По терлици

Макар че основният чар на Rogue Trooper се крие в динамичните престрелки, винаги може да превключите на стелт режим, да се прокраднете тихичко зад нечий гръб и да извършите убийство с един замах на своя нож. Това ще ви носи допълнителен скрап от труповете и ще ви помогне да останете незабелязани от останалите противници (особено ефективно е в бази с високо ниво на сигурност). Този момент от играта е улеснен и от факта, че радарът ще ви показва накъде точно гледат и какво виждат враговете ви.

И така, за финал мога да ви кажа единствено: ако търсите неангажиращ, добре сглобен екшън с доволно разнообразен геймплей и сносна графика, която няма да затормози повечето машини, Rogue Trooper е точно това, от което се нуждаете. Нито повече, нито по-малко.

Автор: Владимир Тодоров