Rock Band

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 дек. 2007

Вероятно си спомняте ревюто на Guitar Hero. Не знам доколко съм успял да спечеля някого за каузата на може би най-оригиналната концепция в света на електронните развлечения през последните 10-на години (ако не броим Wii може би). Когато за пръв прочетеш нещо за Guitar Hero, си казваш (ако не си тотално задръстен фен само и единствено на определен жанр) – да, добре, звучи интересно, но най-вероятно в действителност е твърде изчанчено или твърде зле направено, за да е забавно. Е, както казах вече, тази игра трябва да се опита поне веднъж (само веднъж всъщност), за да повярва човек в нея като в нищо друго преди.

Междувременно Harmonix извъртяха цели три издания на своя абсолютен разбивач на класации, и което е по-интересно – дръзнаха да се размечтаят в още по-големи мащаби. Новата им мечта, превърнала се в реалност се нарича Rock Band. Като се замисли човек колко от нас не са мечтали поне веднъж в живота си да имат собствена рок банда? Но нека не се разсейваме… И тъй, новото творение на създателите на Guitar Hero предлага именно това, за което намеква и заглавието му – да станете част от рок група. А както се сещате, китарата не е единственият инструмент в едно такова начинание. Ще ви трябват още, я да видим… вокал и барабанист. Rock Band ви предлага всичко това, което я прави на практика 3 игри в едно.

Естествено, в основата на всичко са все така китарите. Базовият принцип на управление в Guitar Hero е запазен, в общи линии, но въпреки това разликата е очевидна. Като начало новата китара е с по-голям размер и е малко по-тежка от тази на GH, което според изказвания на доволни потребители е крачка в правилната посока. Далеч по-важната промяна е, че този път целият гриф на китарата е зает с бутони, като освен всичко това има и втори сет от по-малки бутони. Звучи като че ли управлението доста се е усложнило, но всъщност очевидци твърдят, че Rock Band е по-лесна игра от Guitar Hero. Новата китара включва и няколко допълнителни, класически за рока ефекта – „echo”, „flange” и „wah-wah”.

Вторият „инструмент” в Rock Band e микрофонът. Тази част от играта е доста сходна с базовата идея на караокето и с игри като Karaoke Revolution и Sing Star. Идеята e проста – трябва да следвате колкото може по плътно ритъма, с който на екрана се появяват думите от текста на песента. „Тънкият момент” е, че RB ви кара да следвате и нещо като графика, показваща как трябва да варира височината на гласа ви. Всички признават, че това е частта която включва най-малко „игрово” предизвикателство, което не означава, че е по-малко забавна. Просто тръпката в нея е по-скоро в пеенето, отколкото в тестването на рефлексите ви.

Третият и най-„реалистичен” (както се оказва) инструмент са барабаните. Те се състоят от четири „барабана” (единият от които играе ролята на чинели) плюс „педал” за бас барабана. Плюс палки, разбира се. Намекнах за реализъм, защото „партиите” на барабаните в Rock Band на практика копират тези в реалните песни. Макар на най-ниското ниво на трудност играта да е доста по-базова, на ниво “expert” играещият на практика свири на барабани. Ако можете да биете играта на тази трудност, то тогава (казват експерти) вие бихте могли да „избарабаните” парчето и на реален сет от барабани.

Както сами се сещате, няма как да се сдобиете с всичко това на цената на една обичайна Xbox 360 или PS3 игра. Цената, на която Rock Band се продава в Щатите, да речем, е 175 долара. Добрата новина е, че ЕА предлагат целия сет от „инструменти” с 6-месечна гаранция. Дано само някой се престраши да ги внесе в България.

Автор: Ивелин Иванов