Return to Krondor

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 26 мар. 1999

Имало едно време едно доста хубаво RPG с интересното заглавие Betrayal in Krondor (виж рубриката РЕТРО в един от предишните ни броеве); хубавото RPG си имало и продължение под наименованието Betrayal in Antara. Производителят внимателно запазил малкото на брой недостатъци на оригинала и хитро добавил още няколко. Резултатът бил предсказуем – почти пълен провал. Производителят твърдо решил да стане неговото – да добави ОЩЕ НЕДОСТАТЪЦИ и да направи трета игра!!! Ето как на бял свят се пръкнала разпространяваната от Sierra на 2 CD-та игра Return to Krondor.

Първоначалната информация бе точно противоположната – твърдеше се, че сюжетът на играта се връща към първоизточника, а предварителните screenshots показваха действително великолепна графика! Абсолютно менте! В първата Betrayal in Krondor имаше огромна империя за изследване и приключения, с доста голяма свобода на действие какво, къде и как да го направите, а крайната цел бе да спасите Империята от нашествието на могъщите й съседи и многовековни врагове – въобще налице бяха почти всички отличителни характеристики на едно истинско RPG. В сегашната игрица врагът е… един пират (който се мъчи да открадне някакъв артефакт). Струва ми се нереално противопоставянето на Империя и пират, пък бил той с много страшна физиономия. По-нататък – в предната част можехте да бродите където ви скимне и да правите каквото ви се поиска. Сега цялото действие е концентрирано само в столицата Krondor и няколко места от най-близката й околност – дори не в целия град, а само в 4-5 съвсем ограничени пространства, които могат да бъдат достигнати чрез наличната overall map. От свободата не е останало нищо – действията ви са ограничени от съвсем праволинеен quest и почти никакво странично занимание не ви е позволено (получавате съобщения от типа “James почувства, че сега не му се влиза в кръчмата”).

Няколко думи за графиката – тя наистина е великолепна (като на предварителните screenshots), но САМО докато някой от персонажите не се раздвижи! Движението на фигурите е най-неграмотно направеното нещо, което съм виждал през последните 2-3 години. Героите ви си мърдат крайниците като че ли имат ревматизъм, разтегнати сухожилия, подагра и гипсирани крака едновременно. Резултатът – дори и най-баналното действие се точи безкрайно дълго и досадно – и най-вече неприятно за наблюдаване.

Единственото много хубаво нещо е озвучаването на персонажите! Топли и чувствени гласове, истинско удоволствие за ухото. За съжаление не става дума за слушане на радио, а за опит да играем компютърна игра.
Нямам познат или приятел, изтърпял Return to Krondor за повече от половин час – това според мен е предостатъчна информация.

Автор: Генко Велев