Resistance 2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 ное. 2008

Insomniac спретнаха втория Resistance за подозрително кратко време. При това междувременно трябваше да изкарат на пазара и първото PS3 приключение на звездното дуо Ratchet и Clank. Не са много дивелъпърите, които няма да се огънат под такава тежест. Но ето, че Resistance 2 е тук, точно на обявената дата, по-мащабна и по-добра във всяко отношение от своя предшественик.

В центъра на събитията отново е Нейтън Хейл. Нещата явно не са вървели никак добре за човечеството в конфликта му и извънземните нашественици от Химера. Началото на втората игра ни хвърля директно в огъня на една разраснала се до епични размери битка, този път по-скоро за оцеляване. На фона на всичко това и на началните реплики на Хейл, на когото остават броени часове живот, човек се приготвя за една, ако не разтърсваща, то поне вълнуваща история. Уви, случаят не е такъв. Не става въпрос и за колосална издънка, слава Богу, просто имайте едно на ум.

Липсата на завладяващ сюжет и запомнящи се герои обаче ни най-малко не променя факта, че Resistance 2 те грабва още “на входа” с внушителната си визия. Всичко този път е не само по-голямо, но и по-майсторски изпипано като че ли. Без да изпадам в излишни преразкази по картинка, ще кажа само, че това определено е една от онези игри, в които ти се приисква да се разходиш на воля още от самото начало.

Разбира се, разходката не е основното занимание в Resistance 2. Екшънът този път е още по-наситен и по-динамичен. Това все така е една доста трудна (но по правилния начин) игра. Огромна част от заслугата затова е на още по-умните и безмилостни противници, които предлагат не само сериозна численост, но и сериозен интелект. Разнообразието им е дори още по-впечатляващо – от дребни лазещи гадинки, до гигантски (ама наистина гигантски) изчадия адови. Битките с босовете са особено запомнящи се, не на последно място с епичния си реализъм.

Арсеналът на Хейл този път се състои от общо 12 пушкала плюс сериозен набор от гранати. Той все така може да носи само по две от тях наведнъж. Интересно – това ограничение обикновено ме дразни в повечето шутъри. Тук обаче всичко ми се стори адски логично, а и оръжията са пръснати достатъчно щедро (но с мярка) из нивата, за да можете честичко да ги подменяте, а с това – и стратегията си на игра. Всяко оръжие има и алтернативна стрелба и макар тя в повечето случаи да е (поне на хартия) твърде “фантастична” за моя вкус, аз искрено се забавлявах с нея.

За съжаление ще трябва да ви разкажа за може би най-интересния аспект на Resistance 2 изцяло по “свидетелства на очевидци” – така и не успях да изпробвам кооперативния й режим до времето за предаване на настоящия брой. Жалко наистина, защото всички са в луд възторг от този аспект на играта. За него са заделени няколко специално създадени за целта нива, в които всеки път се “зарежда” произволен набор от задачи за изпълнение. Resistance 2 поддържа цели 6 души в онлайн кооперативен режим, като всеки участник трябва да избере един от трите налични класа. Медикът може да “изсмуква” здравето на противниците и да лекува своите съекипници. Командосът от специалните части е единственият, с помощта на когото можете да попълните отново боеприпасите си. Войникът разполага с картечница “Гатлинг” и може да генерира предпазен щит. Всички твърдят в един глас, че класовете са много добре премислени и балансирани, а ко-оп нивата са създадени така, че допълнително да поощряват екипната игра. Аз лично се надявам да имам скоро шанса да изпробвам на живо тежестта на всички тези суперлативи. Ако това се случи в следващия месец, то тогава непременно ще споделя впечатления.

Автор: Ивелин Иванов