Rebels: Prison Escape

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 20 сеп. 2003

Опустошена страна, жесток и корумпиран диктатор, антихуманни научни експерименти… Как ви се струва всичко това? На мен ми прозвуча в стил “пак ще бъдем от добрите и ще се борим против тиранията”. Дотук нищо ново. Като прибавим към това и бягство от затвори, нещата се заплитат малко повече. Този месец имам късмета да представя една много любопитна игрица. Нарича се Rebels: Prison Escape и представлява интригуваща комбинация от разнообразни идеи. Тя е съчетала в себе си добрите качества на много познати и популярни игри. Представиха ми я като нещо от типа на Commandos (почти няма шанс да не си спомняте тази известна поредица). Геймплеят наистина е най-близо до нея. Но, когато човек се заиграе, усеща нещо от настроението и на Half-Life, и на Wolfenstein. Има и лек конзолен полъх (независимо дали считате това за плюс или за минус). Казано накратко – в играта има почти всичко необходимо да ви грабне.

Ще започна с историята. Разбира се, и тук има два отбора – добър и лош. Естествено, вие сте от дъ гуд гайс. Борците за справедливост наричат себе си Alliance of the Rebel Movements, или накратко:

А. R. M.

Те представляват сплотена организация, чиято основна цел е да пресече в зародиш коварните планове на безскрупулния диктатор Фридрих (вече напомня ли ви на Wolfnstein?) в една измислена островна държава. Както сигурно вече предполагате, този тиран е голям отвратяга. Той е съчетал в себе си всичко лошо, за което може да се сетите и, естествено, е отнел цялата свобода на народа си. Когато нашите конспиратори са на крачка от успеха, диктаторът, с помощта на своите елитни части, успява да ги залови. Той ги изпраща в различни затвори, пръснати по цялата държава. Единственият начин да се съберат отново е бягството. Така започва цялата интрига.

A. R. M. се състои от пет души. Всеки от тях има различен характер, подбуди и специфични умения. Мозъкът на организацията и нейния безспорен лидер е ветеранът от войната Блейк. Той е тридесет годишен, смел и упорит, безкрайно верен на приятелите си. Най-голямото му желание е да свали режима. Неговите любими специалитети в играта са близкият бой, умението да се преструва на умрял, разбиването на брави, възможността да пренася и скрива труповете на убитите пазачи. Да не забравяме също, че като бивш войник той е и ненадминат снайперист. Един от най-близките му съратници е инженерът Джефри. Този технически гений е впрегнал силата на науката в борба срещу тиранията.
Най-смъртоносното му качество е поставянето на незабележими капани. Може и да не вярвате, но в екипа има и илюзионист. Това е Алехандро. Той е един от основателите на групата. Може майсторски да имитира звуци и да се маскира. Следващият член на бунтовниците е представителка на нежния пол. Алиша е дъщеря на известен учен и също е сред основателите на съпротивителното движение. Бойните изкуства не са тайна за нея. Удушаването на пазачи и незабележимото промъкване са нейните коронни номера. Последният участник в конспирацията е… шаманът Джона. Цялото му племе е изтребено от Фридрих в блатата на Нкереу Уквоку. Той има две тайни оръжия – вуду-магиите и тръба, с която изстрелва отровни стрелички. Взети заедно, петимата се превръщат в сериозна угроза за диктатора и неговите протежета.
Ето кои са и

силите на злото

Естествено, техен водач е Фридрих. Този жесток човек страда от ненаситна жажда за власт и е безкомпромисен към хората, които му се противопоставят. Основната му цел е да подчини всички с помощта на ужасния Serum H. Неговата дясна ръка е Питър Дженкинс, директор на затвора в Спарклингтън Сити. Той е човек, известен с жестокостта си. Друга важна фигура в редиците на диктаторския режим е лудият учен доктор Арай Грант. Според него експериментите с хора тласкат науката напред. За своя господар е готов на всичко. Именно той разработва неврологичния Serum H. Последната ужасна личност в отбора на лошите е Юван П. Той е шефът на Елитните части на диктатора. Има специално обучение и екипировка. Единственото нещо, което е важно за него, е да изпълнява заповеди и да убива.

Действието на играта се развива из шест затвора, разпръснати из цялата територия на страната. Въпреки че условно, всички те се водят на един остров, идеята на разработчиците е да ги превърнат в шест коренно различни и индивидуални свята. Всеки от тях e разположен в различна географска и климатична област. Играта започва в обикновения градски затвор на Спарклингтън Сити. Това е може би най-нормалното място, което ще посетите. Впоследствие интригата се прехвърля в Ромеро Мемориал. Този бивш музей е превърнат в страховита лудница, където тайно се експериментира с неврологичния Serum H върху хора. След това заминаваме за блатата Нкереу Уквоку. Лагерът там е построен заради добива на “синя алгуа” – основна суровина за производството на неврологичния серум. Бягството от това място е почти невъзможно. Освен пазачите, блатата наоколо са пълни с алигатори. Следващата ни спирка е пустинята Гладните пясъци. Затворът нарочно е построен в това безжизнено и безводно кътче, за да се осуетят всякакви опити за бягство. След сушата и жегата се озоваваме в покритите със сняг планини, наречени Опора на Злото. Това всъщност е мина за добиване на снежна руда (!!!). По идея на Фридрих там са пратени всички затворници, осъдени на каторжнически труд. До момента няма затворник, който да си е тръгнал жив оттам. Последното препятствие пред нашия отбор се нарича

военна база “Октагон”

Това е метално съоръжение насред океана, където се разработват секретните оръжия на диктатора. Единственият достъп дотам е по въздух или море. Друго нещо за базата не се знае.

В играта разполагате с възможността да управлявате и петте персонажа на добрите, използвайки оптимално специфичните им умения. Геймплеят не се развива праволинейно. Вие сами избирате своя метод на бягство. От вас зависи дали ще се промъквате или ще заложите на екшъна. Много ме зарадваха пазачите и командосите на диктатора. Те реагират както на визуален контакт, така и на звуци. Така че ако вдигате много шум, бързо-бързо ще ви открият. За неутрализирането на противниците най-полезно се оказа умението на Блейк да се преструва на умрял и когато те го доближават, той светкавично ги убива.

Управлението на играта определено е приятно. Интуитивният интерфейс е чудесен, макар че, поне на мен, ми се стори донякъде близък с конзолите.

Графичният енджин е по-добър, отколкото може да се очаква от такъв тип игра. Визията е напълно триизмерна, с леко cartoon-излъчване, а движенията на героите са създадени чрез технологията motion capture и са радост за окото. Има възможност за 360 градусово въртене на камерата плюс приближаване и отдалечаване на гледната точка. Така е гарантирано, че няма да изпуснете нищо от екшъна. Светлинните и климатичните ефекти, които можете да видите в Rebels, са превъзходни. Когато пък чух музиката към играта, имах усещането, че са я взели назаем от някой филм за приключенията на Щирлиц. Тя придава много приятно напрежение и хъс.

Останах с превъзходно впечатление от Rebels: Prison Escape. Неуловимото смесване на стратегия с приключение придава на играта неповторим чар. Като се вземе под внимание и прецизното изпълнение от страна на създателите от дизайнерското студио Philos, мога само да я препоръчам на всеки, който има вкус към авантюрите. И особено, ако е фен на Commandos.

Автор: Димитър Трифонов